ראש הממשלה בנימין נתניהו שב לישראל, עם סיום שליחותו בארצות הברית ולפני כניסת השבת נחת בנמל התעופה בלוד. קודם שיצא לשוב התראיין לסיכום הביקור ברשת "פוקס ניוז" האמריקאית והנה הראיון במלואו:
הכתב ברט באייר: אדוני ראש הממשלה מר נתניהו, נפגשת השבוע עם הנשיא אובמה ועם ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן. האם הבנת אדוני ראש הממשלה שארה"ב נתנה לאיראן מועד אחרון נוסף לחשוף את תכניתה הגרעינית?
ראש הממשלה בנימין נתניהו: מה ששמעתי מהנשיא אובמה הוא שהוא אינו רוצה שאיראן פשוט תמשוך זמן. הוא מבין. הוא אמר שחייב להיות פתרון ברור וסופי בתוך פרק זמן נתון כדי לראות האם האיראנים רציניים לגבי הפסקת תכנית הגרעין.
אבל אין לך תאריך חדש.
רה"מ נתניהו: בוא ננסח את זה כך – אני חושב ששמעתי בהירות. כעת השאלה היא כמובן האם איראן מבינה את הבהירות הזו, ומה שחשוב ביותר הוא שאם היא לא מבינה, שהקהילה הבינלאומית, עם או בלי מועצת הביטחון, תטיל על איראן סנקציות חזקות מאוד, משום שמדובר במשטר שהוא מאוד פגיע. הוא לא חזק כמו שאנשים חושבים. אין לו את התמיכה של העם האיראני. יש לא מעט לחצים שאפשר להפעיל על מנת לגרום לו לעצור את פעילות ההעשרה הגרעינית.
שאלה: כמה זמן ישראל תוכל לחכות שהעולם יפעל עד שהיא תהיה חייבת לפעול באופן חד-צדדי נגד תכנית הגרעין האיראנית?
רה"מ נתניהו: אין בכוונתי לעסוק בעניינים היפותטיים, אף על פי שאתה רוצה שאני אעשה זאת. אני מניח שלכל מדינה יש את הזכות והיא שומרת לעצמה את הזכות להגן על עצמה, וישראל אינה יוצאת דופן. אבל אני חושב שהתרחיש של איראן המתחמשת בנשק גרעיני ואולי מעבירה אותו לטרוריסטים הוא מספיק מדאיג על מנת שהקהילה הבינלאומית תיקח את עצמה בידיים ותפעל כדי למנוע את זה.
אתה משוכנע שהם מעוניינים בנשק גרעיני?
רה"מ: כן.
כמה זמן בדיוק, לשיטתך, מנקודת מבטה של ישראל, ייקח לאיראן להשיג נשק כזה?
רה"מ נתניהו: ובכן, הזמן מתקצר משום שהם צוברים עוד חומר מועשר.
כמה מכותרות הסיפורים המתפרסמים לאחרונה מצביעות על כך שמדובר בחודשים. האם זה ייתכן?
רה"מ נתניהו: אני חושב שמה שייתכן הוא שהקהילה הבינלאומית תגרום לאיראן לשקול מחדש את ההפרה הבוטה של התחייבויות בינלאומיות. הפעלת לחץ על איראן היא אפשרית. פרצופו של המשטר הזה נחשף. אם לפני כמה חודשים הייתי אומר לך ש-75 אחוז, אולי 80 אחוז, מהעם האיראני מתעב את המשטר הזה, את הדיקטטורה התיאוקרטית הזו, היית אומר: אולי כן, אולי לא, אבל העם האיראני הפגין אומץ לב יוצא דופן כאשר יצא לרחובות שוב ושוב ואמר: אנו תובעים את חירותנו, איננו רוצים שדוקטרינת העריצות הימי-ביניימית הזו תשתלט על חיינו.
עכשיו כשאתה רואה את זה אתה שואל את עצמך האם אתה רוצה שלאנשים האלה יהיה נשק גרעיני, והתשובה היא לא, אף אחד מאיתנו לא רוצה בכך, העם האיראני לא רוצה בכך, וככל שהלחץ יופעל מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לבלום את ההתפתחות הקטסטרופאלית הזו מהר יותר.
עד כמה אתה מוטרד מהמכירה של טילים נגד מטוסים מסוג S-300 מרוסיה לאיראן?
רה"מ נתניהו: אני יכול לומר לך מה שאמרתי בפורומים פתוחים ולמנהיגים בכל רחבי העולם. אני חושב שחימוש איראן בנשק מתקדם יעניק למשטר הזה את התחושה שהוא למעשה חסין בפני לחצים, הוא חסין בפני ההצהרה החוזרת ונשנית של הנשיא אובמה שכל האופציות מונחות על השולחן. אם הם לא יחשבו שכל האופציות מונחות על השולחן, אז יהיה קשה פי כמה לגרום לסנקציות לעבוד, ולכן אני חושב שלמען השלום ולמען הביטחון, אין לתת או למכור לאיראן את הנשק הזה.
היועץ לביטחון לאומי לשעבר זבגנייב בז'יז'ינסקי צוטט השבוע בנושא האפשרות של תקיפה ישראלית נגד איראן כמי שאמר "ארה"ב היא לא חסרת יכולת, והיא יכולה למנוע מישראל להפציץ את איראן". זה מה שהוא אמר ואני מצטט: "הם יהיו חייבים לטוס מעל המרחב האווירי שלנו בעיראק. אם הם יעשו זאת, צריך להתעמת איתם ולאלץ אותם לסגת". תגובתך לכך.
אני לא מתכוון להגיב להצהרה היפותטית על עניין היפותטי.
ובכל זאת. האם אתה בטוח במאת האחוזים שאם תיאלץ לפעול באופן חד-צדדי, יהיה לך הגיבוי של ממשל ארה"ב?
נתניהו: לא, אין בכוונתי להוסיף תשובה היפותטית על שאלה היפותטית בעניין היפותטי. אני חושב שזה אינטרס כלל עולמי ואמריקני, כמו גם אינטרס משותף אמריקאי-ישראלי להבטיח שאיראן לא תשיג נשק גרעיני.
עד כמה תזדקק ישראל להסכמה או לשיתוף פעולה מלא של ארה"ב?
רה"מ נתניהו: אני חושב שהשאלה היא כמה שיתוף פעולה הקהילה הבינלאומית תגייס בקרב חברותיה המרכזיות כדי להבטיח שהאופציות הללו לא באמת יהיו הכרחיות, משום שישנם לחצים כלכליים, פוליטיים ודיפלומטיים חזקים מספיק שניתן להפעיל על איראן, וככל שהם יהיו חזקים יותר, כך האמצעים שיידרשו לעצור את תכנית הגרעין האיראנית יהיו חמורים פחות.
על פי הקו הזה, האם ברור לך שרוסיה ו/או סין לעולם לא יצטרפו לסנקציות כלכליות משמעותיות נגד איראן? מבקרים רבים של שתי המדינות הללו מאמינים שזה המצב.
רה"מ נתניהו: אינני יודע. אני מקווה שלא זה המצב. אני מקווה שהם מבינים שהביטחון שלהם, האינטרס שלהם ייפגע. אם הם יאמצו הסתכלות אפילו לא לטווח הארוך, אלא לטווח הבינוני או הקצר, של האינטרס הבסיסי ביותר שלהם, הרי שהתחמשות של משטר האייתולות בנשק להשמדה המונית זה משהו שמסכן את האינטרסים שלהם ואת האינטרסים של כולם, ולכן: א', אני מקווה שהם רואים זאת כך, ו-ב', אני חושב שניתן לפעול בצורה רב-לאומית מבלי להזדקק בהכרח למועצת הביטחון.
אני מקווה שניתן יהיה לגייס את מועצת הביטחון לפעולה ההכרחית הזו, אבל אפילו אם לא, ראינו שוב ושוב שאם המעצמות המרכזיות בעולם – לא כולן, אבל רובן – פועלות יחד, אז ניתן להפעיל לחץ חזק ביותר, ובראש ובראשונה לחץ כלכלי, על מדינה כמו איראן.
האם אתה חושב שההתמקדות הגדולה של ממשל אובמה מההתחלה על סוגיית ההתנחלויות עיכבה את השיחות?
רה"מ נתניהו: אני חושב שהבעיה הייתה הפירוש שהפלסטינים נתנו לעמדה האמריקנית, ואני שמח על כך שארה"ב והנשיא הבהירו את עמדתם שעלינו לקיים שיחות, לחדש את השיחות ללא תנאים מוקדמים. זו הייתה עמדתי לכל אורך הדרך ואני מקווה שנוכל להתקדם בכך.
אבו מאזן אמר אחרי הפגישה שלכם שישראל חייבת להסכים למפת הדרכים ולהסכמים מ-2008. האם ישראל מוכנה לכך?
נתניהו: על מנת שנוכל להתקדם, עלינו להתקדם, לא להסתכל אחורה כל הזמן, ואמרתי בפגישה עם הנשיא אובמה ואבו מאזן: תראו, יש לכם טענות נגדנו, לנו יש טענות נגדכם, אתם יודעים שאף פעם לא נצא מזה, אז בואו נתמקד בעתיד ונתקדם בניסיון לגבש הסדר שלום סופי בין לישראל לפלסטינים. אני חושב שעלינו להתמקד בסוגיות המרכזיות במקום לעסוק בדקדוקי עניות.
האם ישראל תהיה מוכנה לאיזשהו סוג של הקפאת התנחלויות זמנית אם היא תחול רק על ההתנחלויות בגדה המערבית מחוץ לירושלים?
רה"מ נתניהו: אנו מוכנים לעשות מחוות על מנת לסייע בקידום התהליך, אך עם זאת עלינו לאפשר חיים נורמאליים לאנשים החיים באותם יישובים, באותן התנחלויות. רבע מיליון איש חיים שם. הם זקוקים לגני ילדים, הם זקוקים לבתי ספר, למרפאות, ואני חושב שמה שאנו מנסים לעשות הוא למצוא את האיזון בין הצרכים הבסיסיים המאפשרים חיים נורמאליים ובין כוונתנו ורצוננו להתניע מחדש את תהליך השלום. אני חושב שסוגיית ההתנחלויות תגיע בסוף המו"מ. יהיה עלינו להחליט מה לעשות איתן, אבל ודאי איננו יכולים להתחיל מזה. איננו יכולים פשוט להחליט את זה לפני שאנו מנהלים מו"מ.
אז האם אתה ואבו מאזן תקיימו מעכשיו פגישות קבועות?
נתניהו: אני מקווה. אנו בעלי ניסיון ואנו מודעים לכובד האחריות שלנו כלפי עמינו, והאחריות הזו היא להשיג שלום למען עמינו ולמען ילדינו. אני חושב שזו הבחירה הגדולה שההנהגה הפלסטינית חייבת לעשות. האם אבו מאזן רוצה להיות ערפאת או האם הוא רוצה להיות סאדאת? כיוון שאם הוא יהיה סאדאת, הוא יראה שאנו נגיב בהתאם. כאשר ישראל ניצבה מול סאדאת, מנחם בגין הגיב. כאשר ניצבנו מול המלך חוסיין המנוח, יצחק רבין הגיב. אם אני אראה נכונות אמיתית לעשות שלום מצד ההנהגה הפלסטינית, אגיב ואעשה שלום.