כיכר השבת

פסק דין אמיץ

זה מה שקרה כשהחתן הסתיר בעיות נפשיות לפני ה'ווארט'

הבעל אושפז כמה פעמים על רקע פסיכיאטרי ומשפחת האישה ביקשה לדון על 'מקח טעות' | זוהי הפסיקה המפתיעה של בית הדין הרבני (משפט)

| 16 | כיכר השבת |
טוען שלא היה מה להסתיר וממילא מודה במצבו
טוען שלא היה מה להסתיר וממילא מודה במצבו (צילום: שאטרסטוק)

מה קורה כאשר אחד בני הזוג מסתיר מהצד השני שיש לו אתגרים נפשיים איתם הוא מתמודד? חוץ מעוגמת הנפש הגדולה, יש כאן שאלה גדולה על הנישואין לכתחילה. כזהו הסיפור שהגיע למשרדן של עורכת הדין טלי אלמן ועורכת הדין מעיין סולומונס.

למשרד הגיעה אישה אשר הייתה פרודה מבעלה. האישה שיתפה שאצל בעלה התפרצה מחלת נפש בצורה קשה ביותר, וזאת לאחר שלצדדים נולדו ילדים, אשר כולם קטינים. הבעל היה במספר אשפוזים פסיכיאטרים, לאחריהם הבינה האישה שלא תהיה החלמה ממחלתו.

בזמן החקירות שקיימו עו"ד טלי אלמן ועו"ד מעיין סולומונס, הוכיחו עורכות הדין שניצני המחלה החלו אצל הבעל עוד כשהיה תלמיד בישיבה, ושהוריו ידעו על כך והסתירו זאת מהורי הכלה.

בעת השידוך, הכל הוסתר ממשפחת הכלה, והבעל הוצג כתלמיד חכם, מתמיד ומוצלח, ועל דעת כך התחייבו הורי הכלה לממן את מרבית עלות הדירה.

בפסק דין אמיץ, ארוך ומנומק שניתן לאחרונה בבית הדין הרבני, לאחר שהן הבעל והן הוריו נחקרו על ידי עורכת הדין טלי אלמן ועורכת הדין מעיין סולומונס, קבעו הדיינים שהאישה תקבל את מלוא הכספים שהשקיעו הוריה, שכן ההסתרה מהווה 'מקח טעות'.

בין היתר נמקו הרבנים כלהלן: "ודאי שלפני החתונה הוסתר מהורי האישה מידע על מצבו הנפשי המדויק של האיש. שהרי האיש טוען שלא היה מה להסתיר וממילא מודה בכך שלא גילו למשפחת האישה דבר על מצבו הנפשי המדויק, אם לא היה כלום ודאי שלא סיפרו כלום. אך התברר שהיו ניצנים ותסמינים למחלת הנפש.

"גם אם האיש קיבל היתר להסתיר דברים, בפועל הוסתרו דברים ואין משמעות לשאלת ההיתר להסתיר דברים, אלא לעובדה שהוסתרו דברים. כאמור הוכח שהיו תסמינים מוקדמים, עליהם לא ידעו הורי האישה".

עוד מוסיפים הדיינים: "הורי האישה נתנו חלק בדירה לחתן על דעת כך שהחתן הינו בריא לגמרי בנפשו. מאחר והיו תסמינים מוקדמים היכולים להצביע על התפרצות אפשרית של מחלת נפש קשה, הרי שמשעה שאכן התפרצה המחלה הקשה יש לקבוע שהיה כאן מקח טעות".

דיין נוסף אף קבע בין דבריו ש'עליהם הייתה החובה לגלות זאת בזמן תחילת השידוך'.

בהתאם לכך קבע בית הדין, במסגרת פסק הדין פורץ הדרך, שהדירה תחולק בהתאם לאחוזי ההשקעה של כל אחד מההורים בדירה, ולא באופן שווה כפי שנרשמה בזמן רכישתה.

עורכת הדין טלי אלמן אומרת ל'כיכר השבת' על הסיפור הנדיר: "שימו לב שלא לעצום עיניים מהחובה ההלכתית והמוסרית לגלות בתקופת השידוכים את הבעיות האמיתיות מהן סובל המועמד, שאם לא כן, המועמד עצמו ייפגע בראש ובראשונה, שכן כל רווח שיצבור לעת עתה יעמוד לו לרועץ לאחר מכן, זאת בנוסף לפגיעה החמורה באישה או הבעל המיועדים".

תוכן שאסור לפספס
16 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
12
לבעלי סיפרתי בפגישה הראשונה שאני נוטלת תרופות פסיכיאטריות. כעבור חודשיים התחתנו. אחרי החתונה ההפרעה שלי הופיעה שוב. סבלנו מזה שנתיים. הרגשתי שאני מקח טעות עבורו ואני לא רוצה להיות נשואה למישהו שנשאר כי הוא לא ידע ועכשיו נו, מה לעשות. התגרשתי. ואז אחרי שבעלי כבר ראה את הגרוע ביותר אצלי. התחתנו שוב
11
זה לא חדש עוד מתקופת לייפר ועוד... ד"ר שלמה שטוסברג וקרן הצלת הדורות
10
נחמד לומר שה''מועמד עצמו ייפגע בראש ובראשונה'' כאשר בשטח אם מדובר בבעל, האשה נשארת או נשואה וסובלת, או עגונה - כי הכוח בידו לתת או לא לתת גט - אם הוא בכלל כשיר. אם מדובר באשה הבעל יכול לקבל היתר מאה רבנים, לקחת את הילדים והאשה תצטייר כאדם הרע בתמונה. כבר ראינו הרבה מצבים כאלו.

הצגת כל התגובות

9
סיפור מומצא לצורך פרסום
8
פסק דין אמיץ. פסקי דין לא אמורים להיות פסקי דין אמיצים וכאלה שאינם אמיצים. התייחסות לפסקי דין כאילו הם מבטאים את הלך הרוח ומתאימים לתפיסות הציבוריות הקיימות היא מוטעה חוטאת למטרה העיקרית שבשלה פסקי דין נכתבים.
מס' 2 לקחת לי את המילים מהפה , הסיבה שהכתב מכנה את פסק הדין כ"אמיץ" משום שזו צורת ההתבטאות החילונית , וזה שהכתב ראה מקום להעתיק ביטוי זה לכאן זו תעודת עניות. (בפרט שלא הבנתי מדוע נדרש כאן "אומץ" מיוחד זה סיפור מפחתי כואב כמו כל תיק שמופיע בבית דין שבדרך כלל נושא בחובו סיפור משפחתי כואב כזה או אחר)
7
נישאתי לבעל חולה נפש ללא ידיעה מראש והיום לאחר 10 שנות נישואים ו3 ילדים הייתי עושה את אותו מסלול חיים בדיוק. קל זה לא!! אבל אלוקים שלח לי את הבעל הזה ובחרתי לצמוח מזה והיום אין מי שלא יעיד עליי השתניתי לטובה. מודה לה יום יום שבחר בי להיות הצד השפוי ושימשיך לתת לי כוחות לנהל את הבית בתבונה ושמחה
מדהימה!
וואו. הסתכלות נדירה. כל הכבוד
מהממת. כל הכבוד!!
6
מה הקשר אומץ , פסק הדין אינו אמיץ ולא אמור להיות אמיץ , ואל הכתב אני קורא היה אמיץ באמת ותכלא את הרגש המפעפע להראות כלפי העולם שגם אתה נאור שגם אתה סבור שפסקי הלכה לא אמורים לבטא את האמת ההלכתית אלא הלך רוח מסוים , תגביה את ראשך ובעז"ה תפסיק לסבול מתופעת "ונהי בעינינו כחגבים" ו"מה יפית".
5
ברמה העקרונית בהחלט יש ויכולים להיות פסקי דין אמיצים. ששנויים במחלוקת והדיין עלול לשלם מחיר. אך הפסק עושה צדק מצד הנראות. וגם יש לזה בסיס הלכתי אף שהוא שנוי במחלוקת.
4
אין על עו"ד טלי אלמן. מוכשרת בטרוף, ידענית וסבלנית, ואהובה על כל יודעיה. בהצלחה בהמשך הדרך!
3
שיגידו מזה בשבילם חולה נפש. זה נושא כל כך רחב. למה התכוונו המשוררים. האם להתקפי פסיכוסה קטלניים או שהבחור קצת עם חרדות? זה לא חכמה לשים כותרת כזו היא לא מסבירה את הסיפןר הכותרתהזו
2
אם האשה לא שמה לב אחרי מ ס פ ר של ילדים אז היא גם צריכה לקחת תרופות... כל סיר והמכסה שלו. מה קרה שלא נישאה לאף אחד אחר חוץ ממנו..ממה היא סובלת?!..
1
רשעות ואגואיזם מדרגה ראשונה לא לספר ולהסתיר בעיות נפשיות מהצד השני בשידוכים, לאמלל בן/בת זוג לכל החיים
אולי גם יעניין אותך
משפט