כיכר השבת

דיון בבית דין

הקדיש דירתו לספריה תורנית; בניו התנגדו

המנוח הקדיש בצוואה את דירתו לספריה תורנית, היורשים התנגדו ודרשו לקבלה • אחרי דיונים בבית הדין, יצא פסק ההלכה, בניגוד לעמדת צאצאי המנוח שרצו את הדירה (בארץ)

| 18 |
הקדיש דירתו לספריה תורנית; בניו התנגדו
(צילום: שאטרסטוק)

בית הדין הרבני האזורי בירושלים נדרש לשנות שטר צוואה מורכב המעניק את דירת המנוח לספריה תורנית ולדירת נופש לצאצאיו.

הנפטר הותיר צוואה בכתב ידו ובה נאמר כי דירתו תשמש במשך ארבעים השנים שלאחר פטירתו כדירת נופש עבור צאצאיו, ולאחר מכן כספריה תורנית כאשר ספריו יועברו לספריה זו. הצוואה נכתבה ונחתמה בפני שני עדים ובקניין גמור, ונאמר בה: "הנני מביע את רצוני כי צוואה זו תחול על פי תורת ישראל ועל פי חוקי מדינת ישראל".

ילדי המנוח שהם גם המוטבים בצוואה בקשו לבטל את סעיפי הצוואה ולאפשר להם לרשת את הדירה במלואה מהיום, ולהעביר את הספרים שבה לספריה תורנית קיימת.

המבקשים טוענים כי ראש משפחתם לא התכוון להפוך את הדירה להקדש ציבורי תורני ולא חתם על שטר הקדש, ומכאן שהוא התכוון להקנות את הדירה לצאצאיו. הוא גם לא הותיר כספים שמהם תוחזק הספרייה בעתיד, כולל רכישת ספרים, שיפוץ הדירה, שכר הספרנים וכו'.

לדבריהם, יש בין היורשים נזקקים ולא ראוי להפקיע את זכותם הטבעית. בא כוחם ציין כי סעיף 34 לחוק הירושה קובע כי: "הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי – בטלה".

חברי בית הדין הרבני בירושלים הראב"ד הרב מרדכי רלב"ג, הרב יקותיאל כהן והרב חיים וידאל דנו ארוכות בסוגיה וכתבו שלושה פסקי דין ארוכים שמסקנתם זהה אך נימוקיהם שונים.

לדעת הדיינים אין ספק כי המנוח התכוון להקדיש את הדירה לספריה תורנית, כלומר להפוך אותה לנכס הקדש לציבור בני התורה - גם אם אפשר לצאצאיו להשתמש בדירה בתחילה כדירת נופש.

באשר לטענה כי הצוואה מנוגדת לחוק שכן אי אפשר להשתמש בדירה לייעוד שונה ממגורים – סבור בית הדין כי ניתן לפנות לרשויות לשינוי הייעוד ולכן הצוואה היא חוקית. באשר להוצאות הקמת הספרייה ותפעולה מבלי שהמנוח השאיר כספים, הציע בית הדין פתרון יצירתי: הדירה לא תימכר, יש לשקול להשכיר את הדירה ובדמי השכירות יש לסייע בהקמת או אחזקת ספריה על שם המנוח לרווחת תושבי האזור בו ממוקם הנכס.

בפסק הדין נקבע: "א. אין לשנות מהצוואה של המצווה, זה רצונו של המוריש והוא עשה על כך קניינים כדת וכדין. לפיכך יש לקיים אותה ככתבה וכלשונה. ב. יש לשקול להשכיר את הדירה ובדמי השכירות לסייע בהקמת הספרייה ובאחזקתה. ג. בית הדין פונה לרשויות על מנת לרשום הערת אזהרה על הנכס לטובת בית הדין הרבני לצורך קיום הצוואה. ד. לאחר ביצוע פסק הדין יועבר המשך הטיפול בתיק למעקב בהרכב ההקדשות של בית הדין הרבני".

תוכן שאסור לפספס
18 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
13
מסקרן מה עלתה בליבו של המנוח ז"ל כשהחליט להוריש את הדירה לציבור ולא לצאצאיו- יורשיו הטבעיים אולי בימי חייו הצאצאים לא התייחסו אליו ולא דאגו לו כראוי, ועכשיו כשישנה ירושה הם נזכרו בו לפתע פתאום? בד"כ, אדם מן היישוב שבניו וצאצאיו דואגים לו, חושב איך יוכל להיטיב עמהם חזרה...
בן תיירה
אמת, כנראה התייחסו אליו כמו לכלב ויותר גרוע
ינקי
12
אבל המנוח ציווה כי ב-40 השנים הראשונות לאחר פטירתו הדירה תשמש כדירת נופש לצאצאיו. אז איך אפשר להשכירה ולאגור את דמי השיכרות לטובת תיפעול הספריה בעתיד?
מנשה
11
ומה עם השכנים? האם נשאלה דעתם על הקמת מוסד ציבורי בתחום הבניין.
יואב

הצגת כל התגובות

10
בדקקתי הפסק יצא ב 10 2020 מה נזכרו להביא עכשיו תנחשו אולי ניחוש אסור
מירי
9
במרבית המקרים הפיכת דירת מגורים לבית תפילה דורשת קבלת היתר לשימוש חורג, ואולם גם כשקיים ההיתר, מומלץ לקיים אסיפת דיירים הכוללת את בעלי הזכויות בנכס, ולקבל החלטה מתאימה בעניין זה. יש לבחון היטב את מכלול האפשרויות שכן ייתכן ובמקום להסתכן בהגשת כתב אישום הכרוך לעיתים בהרשעה פלילית,
מלכיאל
8
ראוי למקרה כזה טוען רבני חזק. ל.מ
ישראל זכריה טור
7
אם זה היה בני הרבי מסדיגורה היו מוצאים להם פסק אחר
מנדי
6
מקרים כאלה צריך טוען רבני חזק ומנוסה .
טו"ר ישראל זכרי
כל מילה מיותרת פשוט בוגד
טליה
צוואות זה עולם בפני עצמו , וכדאי לבדוק מאוד להעזר בטוען רבני . מנסיוני כטוען רבני בהליך שסייעתי , בית הדין תל אביב פסל צוואה שהיה חשש לגביה . ראה פס"ד ת' 3/16/712 פד"ר כרך א' , מרן הרב אליישיב זצוק"ל שפסל צוואה .
טו"ר ישראל זכרי
5
המנוח גאון כזה ראה וקדש כל ניפטר מישראל
ללא שם
4
בס"ד סיפריה של הרב עובדיה יוסף יכולה לשמש ספריה תורנית שנית סיפריה תונית כבר נמצאת בדוקטור גוגל על פי חוקי מדינת ישראל אין יותר הקדשות החל 2005 ולכן כל צוואה כזאת מבוטלת פסק הלכה - דיירי בניין יכולים להתנגד לפתיחת גן ילדים בבניין בית כנסת וכן סיפריה בטענה של רעש ולכלוך ובטחון שלום הדיירים. ולכן
מלכיאל
מדין תורה, גן ילדים שלומדים אותיות ומחנכים לתורה ומצוות וכן ספריה תורנית לא חייב את רשות שאר הדיירים, רק עסק מחייב הסכמה של הדיירים
לא צודק
3
ספריה תורנית? היום כל הספריות התורניות התחסלו, מוסד הרב קוק הרי פישל, בית כנסת הגדול, ישורון ועוד, כשבכל בית כנסת יש אוצר ספרים ענק מי צריך ספריות?
חיים
2
מעניין מי הרכב ההקדשות של בית הדין הרבני יש בית הדין הגדול יש ערעור אולי יבטלו
ציבורי
אתה מערער את מנוחתו של הנפטר מה אתה מנסה לעזור לבעלי אנטרסים. צוואה זו צוואה של המנוח.
טליה
1
למה להתפרסם יש כל יום דיונים יש אחד פה אוהב פרסומת
מכבי
אולי גם יעניין אותך
משפט