כיכר השבת

צוואה שנערכה בפני עד אחד אינה צוואה

העד היחיד היה עורך הדין שניסח את המסמך. בית המשפט קבע כי גם אם המנוחה מסרה עותק לאחד מבניה זמן קצר לאחר החתימה לא ניתן לראות בו כעד נוסף, כך שלא התקיימה דרישת החוק להבאת הצוואה בפני שני עדים (משפט)

| כיכר השבת |
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

בית המשפט למשפחה בתל-אביב הורה לאחרונה למחוק בקשה לקיום צוואה שנחתמה בפני עד אחד בלבד – עורך הדין שניסח אותה. טענת המבקשת, בתה של המנוחה, כי יש להכיר באחיה כעד השני כיוון שאמו מסרה לו את המסמך זמן קצר לאחר עריכתו נדחתה על ידי השופטת ענת הלר-כריש. בפסק הדין הובהר כי הדרישה לקיומם של שני עדים היא עניין מהותי וכי עד לצוואה חייב להיות מודע לתפקידו ולקחת חלק במעמד הטקסי.

אם לארבעה נפטרה ב-2019 והותירה אחריה צוואה שבה הורתה על העברת דירתה לידי בתה בלבד. צוואה זו הובילה לסכסוך בין הבת לבין שניים מבין שלושת ילדיה האחרים של המנוחה, שהתנגדו לקיום הצוואה וטענו כי אינה חוקית משום שהיא לא נחתמה על-ידי שני עדים.

הבת טענה מנגד כי אמה התעקשה שהצוואה תיערך אך ורק בפני עורך הדין שניסח אותה וסירבה בתוקף להבאת עד נוסף אף שהוסבר לה על הקשיים שעשויים להיווצר בשל כך.

עם זאת, לטענתה, הפגם תוקן מאוחר יותר, משום שממש בסמוך לעריכת הצוואה אמה מסרה אותה לאחיה והבהירה לו כי זוהי צוואה המבטאת רצונה. הבת טענה כי גם אם אחיה לא חתום על הצוואה הרי שהיה מודע לקיומה ולתוכן שלה ולכן יש לראות בו כעד נוסף לצוואה.

מנגד טענו שני אחיה המתנגדים כי הפגם בצוואה הוא מהותי, כיוון שהחוק מחייב נוכחות של שני עדים במעמד עריכת הצוואה. עוד נטען כי המנוחה הייתה מודעת לכך שהמסמך לא ייחשב לצוואה ללא חתימות של שני עדים.

לא כל שיחה היא עדות

השופטת ענת הלר-כריש קבעה כי גם אם תקבל את גרסתה העובדתית של המבקשת לגבי מסירת הצוואה לאחיה, המסמך עדיין אינו יכול להיחשב כצוואה תקינה.

לפי השופטת, הגם שכיום חתימה של שני עדים על הצוואה היא לא תנאי הכרחי, עריכתה עדיין צריכה להיעשות בפני שני עדים שראו את המסמך, שמעו את דברי המצווה והיו מודעים לתפקידם כעדי צוואה.

במקרה הנוכחי, קבעה השופטת, אחיה של המבקשת לא התבקש על ידי אמו לשמש כעד וגם הוא עצמו לא טען שחשב שהוא לוקח חלק במעמד עשיית הצוואה.

נהפוך הוא, השופטת ציינה כי מגרסת התובעת עולה כי אמה התעקשה שרק עורך הדין ישמש כעד ולא הייתה מעוניינת בעד נוסף, ויותר מזה, כשהאם מסרה את הצוואה לבנה היא כבר הייתה חתומה וסגורה במעטפה, כך שהוא לא לקח שום חלק במעמד הטקסי של עריכתה.

"לא ניתן לקבל מצב בו כל שיחה ופגישה שגרתית בין מצווה למאן דהוא במהלכה מציג המצווה את הצוואה לבן שיחו ומספר לו אודותיה, יהא בה כדי לענות על הדרישה 'הביאה בפני שני עדים'. קבלת גישה זו תחטא לתפקידם של עדי הצוואה, ולא יהיה בה כדי להלום את דרישת רצינות מעמד הצוואה", כתבה השופטת.

לפיכך היא הורתה על מחיקת הבקשה לקיום הצוואה וחייבה את המבקשת לשלם לשני אחיה המתנגדים 7,500 שקל הוצאות.

  • שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין

הכותב עו"ד עמרם נהרי עוסק/ת ב- ירושות וצוואות לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

הכתבה פורסמה באתר המשפט הישראלי "פסקדין"

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
משפט