כיכר השבת

עשה לך רב

כתר תורה מונח | האם רבנות עוברת בירושה מאב לבן?

הבחירות לרבנות הראשית כמעט תמו –- זה הזמן לבדוק האם רבנות עוברת בירושה או שמא כתר-תורה מונח וכל הרוצה יבוא ויטול | משה רבנו מעביר את שרביט ההנהגה דווקא לתלמידו | הרמב"ם ובעקבותיו הרמ"א - משרת הרבנות עוברת לבן גם ‘שחכם קצת’ | ומי מפוסקי ההלכה התנגדו לירושה ברבנות | ומדוע הרב וואזנר זצ"ל היה נבוך? – דעת פוסקי זמנינו בעניין (יהדות)

| 11 |
הרב יצחק יוסף בטקס הכתרתו לראשון לציון, בהשתתפות הרב עובדיה יוסף, הרב אליהו בקשי דורון, הרב שלום כהן, ונשיא המדינה דאז שמעון פרס
הרב יצחק יוסף בטקס הכתרתו לראשון לציון, בהשתתפות הרב עובדיה יוסף, הרב אליהו בקשי דורון, הרב שלום כהן, ונשיא המדינה דאז שמעון פרס (מאת שי בארי - אני, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40140450)

הבחירות לרבנות הראשית שנערכו אמש היו אמרות סוף כל סוף להשיב את הסדר על כנו, מזה זמן שמועד הבחירות לרבנים הראשיים נדחה שוב ושוב, מסיבות כאלה ואחרות, וכולנו רצינו להיות כבר אחרי, והנה לתפקיד הרב הראשי הספרדי נבחר הרה"ג רבי דוד יוסף שליט"א. אך בגזרת הרב האשכנזי עדיין מהדהד התיקו.

עד לתוצאה הסופית יש לנו מעט זמן לדון בעניין שצף ועולה שוב ושוב:

האם רבנות עוברת בירושה מאב לבן?

במציאות שלפנינו אנו רואים שאכן כך הם פני הדברים, אך מעניין לברר מה דעת ההלכה בנידון.

עברת שרביט ההנהגה של עם ישראל בפעם הראשונה נעשתה ממשה רבנו ע"ה לתלמידו יהושע. ולא לאחד מבניו של משה, מה שנדמה לנו רלוונטי ואקטואלי אפילו בזמנים מודרניים, הרעיון שמשרה כלשהי תעבור בירושה ולא על פי כישורים נשמע לנו זר ומוזר. היום הוא מוכר לנו בעיקר בחצרות האדמורי"ם החסידיים ופה ושם גם בהנהגת ראשי הישיבות.

בחז"ל מצאנו שהמלכות עוברת בירושה, כך מובא ברש"י על הפסוק למען יאריך ימיו על ממלכתו הוא ובניו אחריו בקרב ישראל (דברים יז, כ)

גם משרת הכהונה עוברת מאב לבנו, וגם היא מוזכרת ברש"י על הפסוק "שבעת ימים ילבשם הכהן תחתיו מבניו.

משרת הנשיא בירושה [*]: דין ירושה בשררת הנשיאות מפורשים בגמרא (כתובות קג:), שרבי [רבי יהודה הנשיא] אמר לפני פטירתו: "שמעון בני חכם, גמליאל בני נשיא". וביארו בסוגיא את כוונתו, שרבן גמליאל הבכור יהיה נשיא, למרות שאחיו שמעון חכם ממנו. כי ירושת המלכות והנשיאות עוברת לבן הבכור שהוא "ממלא מקום אבותיו", והגם שהיה שמעון ברבי חכם יותר מאחיו הבכור רבן גמליאל, מכל מקום מכיון ש"ביראת חטא" היה רבן גמליאל "ממלא מקום אבותיו", אמר רבי שימנוהו לנשיא.

ירושה בתפקידים נוספים

רבנו הרמב"ם הרחיב את תחום המשרות שעוברות בירושה וזה לשונו בהלכות מלכים (פ"א ה"ז) וכל הקודם בנחלה קודם לירושת המלוכה. ולא המלכות בלבד, אלא כל השררות וכל המינויים שבישראל ירושה לבנו ולבן בנו עד עולם – אך כאן הרמב"ם מגביל את הירושה ומוסיף:

והוא שיהיה הבן ממלא מקום אבותיו בחכמה וביראה.

הרמ"א למד מכאן שיש דין ירושה אף במשרת ‘הרבנות – וכך הוא כותב (יור"ד ס’ רמה ס’ כג)

"ומי שהחזיק לרב בעיר, אפילו החזיק בעצמו באיזה שררה אין להורידו מגדלותו אף על פי שבא לשם אחר גדול ממנו. אפילו בנו בן בנו לעולם קודמים לאחרים, כל זמן שממלאים מקום אבותיהם ביראה והם חכמים קצת.

"קצת" כותב הרמ"א – קצת חכמה ויש להם דין קדימה לרשת את המשרה של אביהם.

דד-ליין

אך אם נמשיך עם דבריו של הרמ"א נגלה הסתייגות נוספת – ובמקום שיש מנהג לקבל רב על זמן קצוב, או שמנהג לבחור במי שירצו, הרשות בידם. אבל כל שקבלו הקהל עליהם, וכל שכן אם עשו ברצון השררה, אין לשום כח בעולם להשתרר עליו ולהורידו.

השיטות החולקות על הרמ"א

בדין אחר אודות ירושה במשרת ‘החזן’ (או"ח סי’ נג ס’ כה) פסק הרמ"א

"ש"צ שהזקין ורוצה למנות בנו לסייעו לפרקים, אע"פ שאין קול בנו ערב כקולו, אם ממלא מקום אביו בשאר דברים, בנו קודם לכל אדם, ואין הצבור יכול למחות בו".

המעיין במגן אברהם על המקום ימצא שכתב על כך בשם שו"ת מהרשד"ם שדין ירושת שררה נאמרה רק בשררה כגון ש"ץ שאינה משרה תורנית, אבל "בחכם הממונה להרביץ תורה או לדין לא אמרינן דין ירושה".

עוד הוסיף המגן אברהם: "ובספר עשרה מאמרות כתב דכל המנויין שהם כתר תורה אין בניהן קודמין, רק מהלל הנשיא ואילך נהגו שבניהם קודמין".

המהרשד"ם הביא ראיה לדבריו ממאמר הגמרא ביומא "ג' כתרים הם וכו' וכתר תורה אינה ירושה, אלא כל הרוצה ליקח יבוא ויקח".

הרי לנו הבדל ברור בין משרה שאינה תורנית לבין משרת הרבנות להורות הלכה והוראה כי - "אין התורה ירושה".

שיטות נוספות

דין ירושת הרבנות הייתה ועדיין סלע מחלוקת עז, שמעסיק קהילות שלמות בישראל, בתי דין, ותשובות רבות נכתבו בו – כמו תמיד אין בנכתב כאן להורות הלכה אלא לעלות את יסודות וליבת הדברים העוסקים בעניין.

מרן החתם סופר עסק בדין זה רבות והרבה לכתוב אודותיו ובמקום אחד פסק (יו"ד סי’ יב) שאין הרבנות עוברת בירושה. המרה"ם שיק כתב (יו"ד סי’ רכח) שהחת"ס עצמו חזר בו קצת מדבריו, וסבר שדין ירושה כן עובר בירושה אם יש הסכמת הציבור בעניין. כן כתב האבני-נזר: שרק בהסכמת הציבור והביאו ראיות לדבריהם ואכה"ל.

ירושה ברבנות בהיסטוריה הקרובה והרחוקה

בשנים קדמוניות היו קהילות בישראל שכן העבירו את תפקיד הרבנות בירושה לבניו אחריו, כמוזכר בפנקסי הקהילות הרבים שנותרו לנו כצוהר לאותם שנים מרוחקות. וגם אז לא הייתה תמימות דעים בעניין ירושת הרבנות מאב לבן.

בתשובות והנהגות (סי’ תשיט) כתב שכיום לא שייך ירושת הרבנות בזמן הזה, כיון שהרבנים הינם שיכירם של המועצה או המדינה,

גם בשו"ת שבט הלוי (ח"ד סי’ קכח) כתב: שהוא נבוך בעניין זה ולמרות שלדעתו ירושת הרבנות הוא ‘דבר טוב’ עדיין הדבר תלוי בנסיבות של כל קהילה.

[*] הירושה בנשיאות - הלל הזקן, הוא שיסד את עולם התורה בתקופה הקשה של הורדוס - שהרג כמעט את כל חכמי ישראל שבדורו (ב"ב ג, ב ותוספות שם). וכמו שאמר ריש לקיש (סוכה כ, א): "כשנשתכחה תורה מישראל, עלה עזרא מבבל ויסדה. חזרה ונשתכחה, עלה הלל הבבלי ויסדה"... וכדי שהסמכות התורנית תשפיע על האומה, הקימו אז - נשיאות העוברת בירושה, שלא כבימי הזוגות שבכל פעם היו הסנהדרין בוחרים נשיא לאותה תקופה. שושלתו של הלל האריכה ימים כ־450 שנה ומנתה יותר מעשר נשיאים ויש מונים בה 15 נשיאים, ששימשו בתפקיד הזה עד שהשלטונות הרומיים הושפעו יותר ויותר מהנצרות, והביאו לחורבן סופי של יהודי ארץ ישראל בגשם וברוח.

תוכן שאסור לפספס
11 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
11
כתבה לא רלוונטית. מפני הכבוד.
למה לא מינו את הבן של הרב מרדכי אליהו?
10
הרבנות היום כן עוברת בירושה לא בזכות אלא בגלל עסקנים שבוחשים בקדירה כך שבמקרה דינן אין זו ראייה לכלום
מאיר
9
אולי זה כמו אדמורים בן אחרי בן
מרן זצל זכה בפני עצמו לגדולה ותורה

הצגת כל התגובות

8
בכל מקרה היה הפסקה של שני קדנציות, כך שזה לא רלבנטי לבוא היום ולטעון לירושה
רונן
7
עיין ביע"א חלק יא התשובה האחרונה שכתב מרן הגרע"י זצ"ל עוסקת בזה (חבל שלא עיינת שם קודם הכתבה) והוא מסיק שיש ירושה ברבנות
אא
6
רבנות עוברת בירושה רק כשאין בחירות, אבל שרב נכנס על דעת בחירות אפשר להחליף את הרב, וכל שכן אפשר למנות אחר שאינו בנו.
יוסי
5
מי שהוחזק לרב בעיר אין להורידו מגדולתו אף על פי שבא לשם אחר גדול ממנו. אפילו בנו ובן בנו לעולם קודמים לאחרים, כל זמן שממלאים מקום אבותיהם ביראה והם חכמים קצת. (רמב"ם). ובמקום שיש מנהג לקבל רב על זמן קצוב, או שמנהג לבחור במי שירצו, הרשות בידם.
רמ"א יו"ד סי' רמה
4
ישר כוח הירושה עןברת מאב לבנים ה ישמור אותם אשרי יולדתם
בנזרי
3
הכל טוב ויפה אבל למה זה לא חל רק על משפחת יוסף ועל המקורבים להם ראה אור יהודה באר שבע ועוד שם היו רבנים שנפטרו ולא מינו את הבנים, גם אביו של הרב עובדיה לא היה רב ראשי ובכלל רב ראשי היה מכהן עד יום פיטרתו ומי שינה זאת ? הסיפור ידוע ואכמ"ל
רפי
2
השאלה רחבה יותר בלי לפגוע בגדלות בתורה של אף אחד מהמועמדים האם ממנים רב ראשי בדילים פוליטיים?
עקיבא
1
תגדלו ותשקיעו בילדים שלכם כמו מרן הרב עובדיה זצו"קל וגם לכם זה יעבור בירושה
המגיב
אולי גם יעניין אותך
יהדות