בחפירה ארכיאולוגית משותפת של רשות העתיקות והמכון הפרוטסטנטי הגרמני לארכיאולוגיה בהר ציון, התגלה ממצא נדיר ויוצא דופן: שבר של קערת פורצלן, הנושאת כתובת סינית מהמאה ה-16 לספירה. התגלית, המהווה את העדות הארכיאולוגית הקדומה ביותר לקשרים בין ארץ ישראל וסין, מעוררת התרגשות רבה בקרב חוקרים.
הכתובת, שפוענחה על ידי חוקרת מהאוניברסיטה העברית, מכילה את הכיתוב "לעולם נשמור על האביב הנצחי". הקערה עצמה מתוארכת לתקופת שושלת מינג, בין השנים 1520-1570.
הגילוי המפתיע של כלי פורצלן סיני, הנושא כתובת, מעורר תהיות לגבי אופן הגעתו להר ציון.
אלי אסקוזידו מנהל רשות העתיקות, ציין כי "במחקר הארכיאולוגי מוכרות עדויות לקשרי מסחר בין סוחרים בארץ ישראל והמזרח הרחוק אף מתקופות קדומות יותר, למשל של תבלינים שונים, אך מרתק לפגוש עדות ליחסים אלה גם ככתובת של ממש, כתובה בשפה הסינית, ובמקום פחות צפוי – בהר ציון בירושלים".
היסטוריונים מציינים כי במהלך המאה ה-16 התקיימו קשרי מסחר פעילים בין קיסרות סין והאימפריה העות'מאנית, ששלטה אז בארץ ישראל דברי הימים של שושלת מינג מעידים על כ-20 משלחות מהאימפריה העות'מאנית שביקרו בחצר הקיסרות בבייג'ינג במאות ה-15-17. תיעוד נוסף לקשרי המסחר נמצא בספרי מסעות של סוחרים מהתקופה.
המלומד הסיני מה לי, בחיבורו משנת 1541, תיאר מושבות של סוחרים סינים שהתקיימו בערי חוף לבנוניות, כמו ביירות וטריפולי, והזכיר ערים חשובות נוספות באזור, ביניהן ירושלים, קהיר וחלב.
הצגת כל התגובות