סאגת חוק הגיוס: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, הוציאה היום מכתב חריף וחריג למזכיר הממשלה יוסי פוקס, בו היא טוענת, כי הייצוג הנפרד שלקחה לחוק הגיוס, הוא ניסיון להמשיך להחליש את הייעוץ המשפטי, כמו שנעשה ברפורמה המשפטית.
בפתח המכתב נכתב: "נושא מתווה הגיוס לבני הציבור החרדי והשוויון בנטל השירות הצבאי הוא בעל השפעה עצומה על הציבור במדינת ישראל ועל האינטרס הציבורי בכללותו. כך בכלל ובוודאי בעת מלחמה. עד כה, נמנעה הממשלה מלהציג מתווה חקיקה ממשלתי שברצונה לקדם בנושא זה ולא הבהירה מהי עמדתה המהותית בעניין".
וכאן היועצת מתייחסת באמצעות המשנה שלה לייצוג הנפרד: "העמדה שבגינה ביקשה הממשלה ייצוג נפרד בעתירות על חוק הגיוס, עם פקיעתו של ההסדר החוקי שהתיר פטור גורף מפני גיוסם של תלמידי ישיבות בהחלטת ממשלה, עד אשר יחוקק חוק גיוס חדש או עד שיוכרעו העתירות בבג"ץ. דהיינו, לתקופה שמשכה אינו ידוע. בהתאם לעמדה זו, ניתן להמשיך שלא לגייס תלמידי הישיבות ואף אין שינוי בסמכות החוקית להעברת כספי תמיכה למוסדות תורניים בגין תלמידי ישיבה שהם חייבי גיוס וש טרם קיבלו צווים".
"לחילופין", טוענת היועצת: "מבקשת עמדת הממשלה "לעקוף" את צו הביניים שהוציא בית המשפט בעניין התמיכות, למשל, באמצעות הגדלת "ערך הנקודה" המשולם לתלמידי הישיבות שאינם חייבי גיוס. אף לאחר שהיועצת המשפטית לממשלה הבהירה כי אין בסיס בדין לעמדה המתוארת, קבעה הממשלה במסגרת החלטתה שזו העמדה שברצונה להביא בפני בית המשפט".
לדברי היועצת: "במצב דברים חריג זה, ומשהיועצת המשפטית לממשלה אינה יכולה לייצג בהליכים משפטיים עמדה שאין לה בסיס בדין, או שהיא מנוגדת לצווים של בית המשפט, הותר לממשלה להציג את עמדתה האמורה בעתירות שבנדון באמצעות עורך -דין פרטי. במכתבי מיום 21.4.2024 הובהר כי היתר זה מתייחס אך ורק לייצוג עמדת הממשלה המתוארת בהליכים המשפטיים, בעוד שמשרדי הממשלה ויתר גופי המדינה הרלוונטיים לעתירות, ובראשם משרד הביטחון, צה"ל ומשרד החינוך, ממשיכים כל העת להיות כפופים לחוות הדעת המשפטית של הייעוץ המשפטי לממשלה ומחויבים לפעול על-פיה ויהיו מיוצגים בעתירות אלו באמצעות פרקליטות המדינה".
המשנה ליועצת כותב למזכיר הממשלה: "מכתבך והחלטת הממשלה בנושא "הייצוג הנפרד בבג"ץ חוק הגיוס – מדיניות ממשלתית אחת", מעוותים את המשמעות של ההיתר שניתן לייצוג נפרד. מבחינה מעשית, התוצאה של הכפפת כלל גופי המדינה הרלוונטיים לייצוג של עורך דין פרטי היא שאלו יקבלו גושפנקא לפעול בהתאם לעמדת הממשלה ביחס לתקופת הביניים, כלומר, להימנע מלפעול לגיוסם של בני הישיבות ולהמשיך לשלם כספי תמיכות בהיקף דומה".
היועצת זועמת וכותבת: "בהחלטתה האמורה, ביקשה הממשלה – מבלי שנתונה לה הסמכות לכך – לשנות את מהות הייצוג הנפרד, כפי שאושר על-ידי היועצת המשפטית לממשלה. נושא זה נוסף לסדר היום דקות ספורות לפני ישיבת הממשלה, מבלי שהיה סיפק לשקף לממשלה כי מדובר בהחלטה המנוגדת לדין. דרך פעולה זו, יש בה משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה "הרפורמה המשפטית", להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה, לעקוף אותו ולפגוע באפשרותו לשמור על אינטרס הציבור ועל שלטון החוק".
הצגת כל התגובות