אחרי שארה"ב ובריטניה ועוד מדינות, הטילו על מספר מתיישבים סנקציות כלכליות, הם יוצאים למאבק משפטי .
המתיישבים שכרו את שירותיו של משרד עורכי הדין ד"ר י. וינרוט ושות'. עורכי הדין ד"ר יחיאל וינרוט, מאיר אברהם ויגל דוד ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות' פנו במכתב למפקח על הבנקים דני חחיאשוילי בדרישה כי יורה לבנקים להסיר את ההגבלות שהטילו על חשבונות הבנק של המתיישבים.
עורכי הדין מציינים במכתבם כי במקרה דומה בו נדרשו הבנקים לצעדים כלפי לקוחות בעקבות המלחמה באוקראינה הוציא המפקח דאז, יאיר אבידן מכתב לבנקים בו ביקש לאזן בין הדרישה לחסימת חשבונות הבנק לבין זכויותיהם של הלקוחות, דבר שלא נעשה כלל כלפי המתיישבים: "בעקבות פתיחת המלחמה מול אוקראינה הוטלו סנקציות על ממשלת רוסיה. כתוצאה מאותן סנקציות נחסמה בפני לקוחות הבנקים, עולים חדשים, האפשרות לקבל כספים בחשבונותיהם, מחשבונות בנקים רוסיים. על רקע זה, מצא לנכון המפקח דאז, מר יאיר אבידן, לשגר לבנקים מכתב הבהרה בו דרש מהם לאזן בין שני אלה: "ניהול הסיכונים לנוכח החשיפה המשמעותית להפרה או עקיפה של משטרי הסנקציות הבינלאומיות ומאידך גיסא חובת מתן שירות ללקוחות". במכתב נוסף, הבהיר המפקח לבנקים שעליהם לפעול "ברגישות גבוהה", כלשונו".
"למרבה האכזבה, כזאת מעולם לא נעשה ביחס למרשינו, ש"חרב" עליהם חשבונם ללא אומר ודברים, באופן גורף ובאפס חריגים. בנק הדואר חסם את חשבונם של בני הזוג חסדאי; בנק לאומי חסם את חשבונם של בני הזוג לוי; בנק הפועלים הגביל את חשבונותיהם של בני הזוג זיכרמן ושל מר טנג'יל; ובנק יהב הגדיל לעשות וצמצמם בכל דרך אפשרית את חשבונה הפרטי של הגב' לוי הגם שלא הוטלה עליה כל סנקציה ו"חטאה" היחיד הוא, שהיא אשתו של מר לוי".
עורכי הדין מבהירים כי בצו עליו חתם הנשיא ביידן אשר בעקבותיו החליטו הבנקים לחסום את חשבונותיהם של המתיישבים לא צוין כי המתיישבים אכן פגעו בפלסטינים: "עיון בצו האמריקאי, מלמד שהוא בא לעולם על רקע טענות כלליות ביותר, שלא גובו בקמצוץ ראיה כלפי מי ממרשינו, שעניינן ב"רמות גבוהות של אלימות מתנחלים קיצוניים, עקירה כפויה של אנשים וכפרים והרס רכוש" אשר "הגיעה לרמות בלתי נסבלות ומהווה איום רציני על שלום, ביטחון ויציבות של הגדה המערבית ועזה, ישראל ואזור המזרח התיכון הרחב יותר". טענות כלליות אלה, שמעולם לא נבחנו בכור ההליך המשפטי ההוגן המקנה זכות טיעון לנפגע – היו היסוד לסנקציות האישיות החמורות שהוטלו על מרשינו בצו".
בסיום מכתבם פונים עורכי הדין למפקח על הבנקים בדרישה כי יורה לבנקים להסיר את ההגבלות שהטילו על חשבונות הבנק של המתיישבים: "נבקשך להורות לתאגידים הבנקאיים להסיר לאלתר כל הגבלה ו/או חסימה מכל סוג ומין מחשבונות הבנק של בני/ות הזוג של האישים ששמם ננקב בצו האמריקאי, שתחולתו בשום אופן אינה יכולה להשתרע עליהם/ן".
עו"ד מאיר אברהם ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות' מסר: "למרבה האכזבה, בנק ישראל העניק גיבוי לפעולות החסימה שביצעו הבנקים, וזאת ללא שמץ של הסתייגות ולמרות שנחסמו גם חשבונות פרטיים של בנות זוגם של מי שנגדם הופנה הצו. בפנייה הדחופה למפקח על הבנקים הבהרנו, שמדובר בפעולות שנוגדות את הדין ואת ההלכה הפסוקה ולמרבה האבסורד, אפילו את הוראותיו של מערך הפיקוח על הבנקים עצמו. אם לא די בכך, גם לאחרונה ממש חזר בית המשפט וקבע שסרובם של הבנקים להפעיל שיקול דעת באשר לאופנים בהם ניתן להמשיך ולנהל את חשבון הלקוח מבלי להיחשף לסנקציות - הוא בלתי נסבל. פנייתנו למפקח, היא פעולה ראשונה במסגרת ההליכים המשפטיים שבדעתנו לנקוט, ככל שלא תתוקן הפגיעה הקרדינלית עליה הצבענו".
שמואל (זנגי) מידד, מנכ״ל חוננו, מסר: "נמשיך לעמוד לצידם של המתיישבים הגיבורים והנרדפים, ולהעניק להם סיוע משפטי מיטבי נוכח הצווים הדרקוניים והאנטישמיים הללו. אנו מצפים שממשלת ישראל תבהיר בנחישות לאלו המכונים ״ידידינו מעבר לים״ כי לא תיתן לעוול הזה להתרחש".
הצגת כל התגובות