כיכר השבת

מעניין לדעת

לא רק אצלכם; המומחה מסביר: זאת הסיבה לגשם בקיץ

איך קורה שלפעמים דווקא שחם יורדים גשמים? מאיזה אזור זה מגיע ומתי מזג האוויר ההפכפך ייפסק? • ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי – מסביר (מזג האוויר)

| 5 | כיכר השבת |
חורף או קיץ
חורף או קיץ (צילום: שאטרסטוק)

חם. זה מה שהיה בבוקר, אבל היו רוחות. ואז נהיה קריר וירד גשם ושוב נהיה חם. ומה יהיה עוד רגע?! מי יודע.

ביקשנו להבין משהו אחד פשוט: מדוע יורד גשם באמצע הקיץ. כדאי לענות על זה כראוי ובטוב טעם פנינו לניר סתיו,  מנהל השירות המטאורולוגי והוא נענה בשמחה:

"האזורים על פני כדור הארץ בהם יורדות כמויות הגשם הגדולות ביותר הם דווקא האזורים החמים, הטרופיים, רצועת הג'ונגלים", פותח ניר את שיחתנו, "מפורסמים במיוחד הם גשמי המונסון בהודו ופקיסטאן, בהם יורדים מאות מילימטרים של גשם מדי יום בתקופת הקיץ. מפורסמים גם הגשמים העזים של סופות הציקלון באסיה וההוריקנים באמריקה המתרחשים אף הם בקיץ, בדרך כלל בסופו.

"המקומות הקרים ביותר בעולם הם דווקא המקומות בהם כמות המשקעים היא קטנה. אזורי הקטבים מוגדרים למעשה אזורי מדבר, היות וכמות המשקעים השנתית שלהם נמוכה מאוד. הסיבה לכך היא שאוויר קר אינו מסוגל להכיל כמות גדולה של אדי מים ואוויר חם מסוגל לספוג כמות גדולה של אדים".

מאזור אפריקה מגיע הגשם החם. ניר סתיו (צילום: באדיבות המצלם)

ניר נותן דוגמה: "אנחנו מכירים את התופעה בה מוציאים בקבוק קר מהמקרר ותוך זמן קצר מתעבות עליו טיפות מים. טיפות המים הללו התעבו מתוך לחות שהייתה באוויר החדר, האוויר שנגע בבקבוק הקר התקרר ולפיכך כבר אינו מסוגל להכיל את כל אדי המים שהיו בו והוא מפריש אותם בצורה של טיפות מים על פני הבקבוק. זו גם התופעה היוצרת את הטל בשעות הלילה המאוחרות ושעות הבוקר המוקדמות - הקרקע מתקררת ואיתה האוויר שבמגע איתה והוא כבר לא יכול להכיל את האדים שהיו בו, מגיע לרוויה וכך נוצרות טיפות הטל.

"היות ואוויר חם יכול להכיל כמויות גדולות של אדים, העננים הנוצרים בו מכילים כמויות גדולות של מים ולפיכך כאשר הם ממטירים עשוי לרדת מהם גשם כבד יותר. זו הסיבה לכמויות הגשם האדירות המאפיינות את גשמי המונסון ואת ההוריקנים.

אני עוצר את ניר לרגע מההסבר ועובר לשאול: אז מדוע אנחנו חושבים שגשם קשור לקור?

"זאת משום שבארץ ישראל גשם מגיע בדרך כלל בחורף ולא בקיץ, אבל אם היינו גרים בהודו היינו רגילים שגשם יורד הפוך - בעיקר בקיץ ולא בחורף. הסיבה למחזוריות המשקעים הזו קשורה למערכות מזג האוויר. ארץ ישראל נמצאת בין חגורת המדבריות מדרום לה לבין מערכות מזג האוויר האירופאיות שמצפון לה.

"בקיץ אנחנו תחת השפעות מערכות מזג האוויר הדרומיות ולפיכך חם וללא משקעים. בחורף מערכות מזג האוויר האירופאיות מדרימות אל תוך הים התיכון וכך אנחנו נהנים מגשם".

אוקיי, אז מה קורה עכשיו בחוץ, מאיפה הגיעו ענני הגשם האלו?

"כפי שאפשר להרגיש, חם בחוץ ולפיכך ברור שמערכת מזג האוויר הזו לא הגיעה מאירופה אלא דווקא מהדרום. ואכן, מבט בתמונת הלווין יגלה לנו שהעננות הזו מגיעה מהאזור הטרופי, מאזור מזרח אפריקה. חדירות כאלו של מערכות מאפריקה מתרחשות אצלנו לעיתים בעונות המעבר, בטרם ההתייצבות של מערכות מזג האוויר העונתיות".

ומתי מזג האוויר יתייצב?

"עוד כמה שבועות קרוב לוודאי שתתייצב אצלנו מערכת מזג האוויר הקיצית החמה ונטולת המשקעים למשך חודשים ממושכים. אולם עד שהיא תגיע, יש לנו עדיין הזדמנות להרגיש מערכות מזג אוויר מדרום ומצפון לנו. הפעם, זו מערכת מזג אוויר דרומית".

תודה ניר, תמיד כיף לשוחח איתך, אתה בעל מזג נעים במיוחד! שיהיה קיץ בריא!

תוכן שאסור לפספס
5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
4
את המסירות שלכם והשליחה ידקונים מאוד עזרו לנו
3
מרוב החום היה שרפה בשבת באשקלון. היה נורא חם אף אחד לא רצה לצאת מהבית מרוב החום.
2
כי זו ארץ שעיני השם..

הצגת כל התגובות

1
ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי זה בצחוק או אמיתי??
תאר לך שהיו קוראים לו אביב סתיו…
אולי גם יעניין אותך
בארץ