
היועצת המשפטית לממשלה שיגרה היום מכתב בו ציינה כי ההחלטה לסיים את כהונת ראש השב"כ פגומה מיסודה, נגועה בניגוד עניינים אישי של ראש הממשלה בשל החקירות הפליליות של מקורביו ותוביל להפיכת התפקיד למשרת אמון.
בתוך כך, פרסם ראש שירות הביטחון הכללי, רונן בר, הצהרה חריגה בה טען כי הדחתו מהשירות יצאה לדרך בעקבות סירובו להיענות לבקשות רגישות מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו – בהן הפעלת סמכויות השב"כ נגד אזרחי ישראל, ומתן חוות דעת שנועדה לשבש את מהלך עדותו במשפטו הפלילי.
במכתבו כתב רונן בר: "נתניהו דרש ממני חוות דעת ביטחונית שהמצב הביטחוני לא מאפשר את עדותו הרציפה במשפט. סירבתי. ראש השב"כ הוא לא - נאמן אישי".
לדברי בר, "היו מקרים שבהם נאלצתי לסרב לבקשות של ראש הממשלה, שנגעו להפעלת סמכויות השירות כלפי אזרחים. לחצים אלה פסולים, ואינני מוכן לשתף עמם פעולה". הוא הבהיר כי הוא מוכן לפרט את האירועים במלואם, בדלתיים סגורות בפני שופטי בג"ץ.
בנוסף, ציין ראש השב"כ: "המשמעות של קידום הליכי הפסקת כהונה הנעשים בחופזה בתקופה רגישה, תוך כדי קיום חקירות פליליות בעניין מקורבי ראש הממשלה, בלא הליך תקין ופירוט הטענות, ומבלי שניתנת הזדמנות הוגנת להשיב על הטענות, משמעה העברת מסר ברור לכל שדרת הפיקוד בשירות הביטחון הכללי, ובכלל זאת לראשי השירות הבאים - כי אם יסור חינם בעיני הדרג המדיני, פיטוריהם יהיו מיד על הפרק.
"מדובר בפגיעה קשה ביכולת של ראש השירות ושל השירות כולו לבצע את תפקידיהם, הטומנת בחובה אפשרות ניצול לרעה של כפיפות ראשי גופי הביטחון לדרג המדיני. קיימת זיקה ישירה בין יכולתו של ראש השב"כ למלא את תפקידו נאמנה, לבין קיומם של מנגנוני סיום כהונה תקינים. תוצאה מסוכנת, אך אפשרית, לפגיעה כזו עלולה להיות הפיכת השירות ל'משטרה חשאית'".
בר הוסיף: "השב"כ עלול להפוך למשטרה חשאית - הפיטורים יעבירו מסר ברור לכל ראשי השירות הבאים - כי אם יסור חינם בעיני הדרג המדיני, פיטוריהם יהיו מיד על הפרק".
בסיום מכתבו לבג"ץ, רונן בר ציין את הסיבות שלדעתו הובילו לפיטוריו: האישור הביטחוני לעדות נתניהו במשפטו הפלילי, מכתב ראש השב"כ לשרי הממשלה ביחס לצורך בוועדת חקירה ממלכתית והצגת תחקיר השב"כ, שהעלה גם את כשלי הדרג המדיני לצד כשלי השירות.
בלשכת ראש הממשלה התייחסו למשבר האמון מול ראש השב"כ רונן בר, והבהירו כי חוסר האמון בו מצד ראש הממשלה וכלל חברי הממשלה נובע מ"תפקודו הכושל במחדל השביעי באוקטובר, שבו לא עדכן את הדרג המדיני", וכן מ"שורת אירועים נוספים שפגעו באמון המקצועי בו".
מפלגת הליכוד מגיבה בחריפות לפתיחת החקירה בפרשת "פייק קטאר" ומכנה אותה "המשך ישיר של מסע הציד והרדיפה ארוך השנים נגד ראש הממשלה ואנשיו, באמצעות פרשות מומצאות".
בהודעת המפלגה נהודגש כי קיים תיאום מכוון בין הגורמים המשפטיים לראש השב"כ: "בדיוק ביום שבו ראש השב"כ שוב דחה את העברת תחקיר 7 באוקטובר – הודיעה היועמ"ש על פתיחת חקירה בפרשת 'פייק קטאר'. לא במקרה".
בליכוד מזכירים כי הכוונה להחליף את ראש השב"כ פורסמה כבר בנובמבר 2024, וב-3 בפברואר 2025 הוחלט להדיחו מצוות המו"מ – מה שהם מכנים "שלב ראשון לפני סיום כהונתו".
עוד נטען כי "ניגוד העניינים האמיתי הוא הקשר האישי בין היועצת המשפטית לממשלה לבין ראש השב"כ – שאותו החליטה ממשלת ישראל להחליף פה אחד – והשניים פועלים יחד כדי לייצר פרשות פיקטיביות, תוך שימוש ברשויות אכיפת החוק ככלי פוליטי."
לסיום טוענת המפלגה: "מדובר בפייק פרשה נוספת, אחרי עשרות קודמות שכבר קרסו – כולן נועדו לחסום את פיטורי ראש השב"כ ולפגוע בממשלת הימין."