רשות שדות התעופה מפרסמת היום (שני) את סיכום תנועת הנוסעים ופעילות חברות התעופה לאורך שנת 2024 כולה, שנה שהייתה קשה ומורכבת עבור ענף התעופה עקב איום הטילים ממספר חזיתות שונות ובצל הצניחה בביקוש לתיירות בישראל.
הטיסות, היעדים והחברות המובילות
בשנה שחלפה עברו בנתב"ג כ-13.8 מיליון נוסעים בכ-84,100 טיסות בינלאומיות, ירידה של כ-34% ביחס לשנת 2023. צמצום פעילות חברות התעופה הבינלאומיות הביא את הרשות להפסד תפעולי של 105 מיליון שקלים ב-9 החודשים הראשונים של השנה.
בשנה החולפת ולאורך כל המלחמה, המשיכו כ-20 חברות תעופה בינלאומיות לטוס ארצה לכ-50 יעדים. חמשת היעדים הפופולאריים שבהם היו יוון עם למעלה מ-1.8 מיליון נוסעים, ארה"ב עם כ-1.4 מיליון נוסעים, קפריסין עם כמיליון נוסעים, איחוד האמירויות עם כ-890 אלף נוסעים וצרפת עם כ-850 אלף נוסעים.
חברות התעופה שהובילו את מרבית תנועת הנוסעים בנתב"ג בשנת 2024 היו אל על עם כ-6.5 מיליון נוסעים, ישראייר עם כ-1.4 מיליון נוסעים, ארקיע עם כמיליון נוסעים, וכן FlyDubai האמירתית ו-Blue Bird היוונית עם כחצי מיליון נוסעים כל אחת.
הנמלים והמעברים הנוספים
בנמל התעופה רמון שליד אילת, עברו השנה כ-640 אלף נוסעים. מרביתם בטיסות פנים ארציות מנתב"ג והחל מחודש דצמבר 2024 גם בטיסות פנים ארציות מחיפה.
נמל התעופה רמון משמש גם כשדה אלטרנטיבי לנתב"ג ובמהלך השנה נחתו בו מספר טיסות בינ"ל של חברות תעופה ישראליות וחברות זרות.
לצידו, נמל התעופה חיפה שחזר לאחרונה לשמש כנמל תעופה בינלאומי ממנו ייצאו טיסות לקפריסין ויוון כמו גם טיסות לאילת. שדה התעופה בראש פינה צפוי להיפתח לפעילות בתחילת 2025, לאחר שהיה סגור במהלך כל חודשי המלחמה.
בנוסף, במעברי הגבול היבשתיים לירדן ולמצרים עברו במהלך השנה כ-4.6 מיליון נוסעים. מתוכם קרוב למיליון נוסעים במעברי הגבול לירדן - מסוף נהר הירדן ליד בית שאן ומסוף רבין ליד אילת.
במסוף בגין, למצרים, עברו במהלך השנה האחרונה כ-1.6 מיליון נוסעים. במסוף אלנבי, המשמש בעיקר את האוכלוסייה הפלסטינית, עברו במהלך השנה החולפת כשני מיליון נוסעים.
נערכים ל-2025
ברשות שדות התעופה ממשיכים בהיערכות ליום שאחרי המלחמה עם צפי לגידול בתנועת הנוסעים ולחזרת חברות תעופה זרות לישראל במהלך שנת 2025, תוך שימת דגש על המשך תנופת פיתוח התשתיות ושדרוג השירות וחווית הלקוח, במטרה להחזיר את ישראל למעמדה המרכזי כמרכז תחבורתי אזורי,
תקציב הפיתוח לפעילות תעופתית של רשות שדות התעופה לשנת 2025 ואילך אושר על ידי ממשלת ישראל ויעמוד על כ-7.2 מיליארד שקלים. תקציב הפיתוח כולל:
- הקמת זרוע חמישית ואחרונה לחניות מטוסים, מה שיאפשר גידול בקיבולת המטוסים בנתב"ג והרחבת הטרמינל.
- שדרוג והרחבת אזור ההסעדה באזור הדיוטי פרי.
- הוספת שטחים לבדיקת כבודת הנוסעים.
- הקמת יחידת בקרה ראשית
- שדרוג נמלי התעופה רמון וחיפה ועוד.
במקביל, רשות שדות התעופה נמצאת בעיצומו של הליך הרחבת טרמינל 3 במסגרתו יחנך אגף חדש הכולל 22 דלפקי צ'ק אין ומערכות בידוק בטחוני חדשות.