כיכר השבת

"פועלים למנוע הישנות המקרים"

600 תלמידות קוטלגו: האפליה בסמינרים הגיעה לדיון בכנסת

לבקשת חברי הליכוד בוועדה לביקורת המדינה: יו"ר הוועדה דחה את הבקשה לחוות דעת מבקר המדינה על פיקוח הליך שיבוץ תלמידות במגזר החרדי לשבוע הבא | היו"ר ח"כ מיקי לוי: "זהו עוול חברתי שאסור להסתיר" | מנהל האגף בעיריית ירושלים - הכחיש (חדשות בארץ)

| 47 | כיכר השבת |
אפליית הבנות | ארכיון
אפליית הבנות | ארכיון (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי קיימה היום (שני) דיון בבקשה לחוו"ד לפי חוק מבקר המדינה בבדיקת הטענות לאפליה על רקע עדתי בסמינרים במגזר החרדי.

בשבוע שעבר הוגשה תביעה ייצוגית נגד עיריית ירושלים, בטענה לאפליה חמורה בכל מה שקשור לנושא שיבוץ בנות ספרדיות בסמינרים החרדים.

התביעה דורשת פיצויים למשפחות שנפגעו וצעדים מערכתיים למיגור האפליה.

במסגרת הבקשה לחוות דעת של מבקר המדינה, התבקש המבקר לבדוק; 1. פיקוח הרשויות המקומיות ומשרד החינוך על הליך השיבוץ, לאור הנתונים המצביעים לכאורה על רקע עדתי 2. בחינת הליכי המיון לסמינרים במגזר החרדי והפיקוח עליהם.

This browser does not support the video element.

דיון הוועדה לביקורת המדינה היום (צילום: ערוץ כנסת)

דיון הבקשה בוועדה נקבע ביוזמת ח"כ מאיר כהן בעקבות תביעה ייצוגית שהעלתה חשדות למערכת סיווג תלמידות על פי מוצאן העדתי בעיריית ירושלים.

ההצבעה על הבקשה בוועדה נדחתה בשבוע לבקשת חברי הכנסת מסיעת הליכוד שאמרו כי כעת מחויבים במשמעת קואליציונית אך חפצים ללמוד את הנושא עד לשבוע הבא ולהגיע להסכמות בנוגע לביצוע הבירור.

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי הבהיר: "הדיון הזה נולד מתוך הצורך לבחון באופן מעמיק את טענות האפליה שפורסמו. יש לנו אחריות לוודא שכל תלמידה בישראל מקבלת שוויון הזדמנויות, ללא קשר למוצאה העדתי. הבקשה לא קשורה לפוליטיקה. אסור שגם הבית הזה יבליג על אפליה עדתית במוסדות חינוך – זהו עוול חברתי שאסור להסתיר".

כזכור, בשבוע שעבר סיקרנו בתכנית דבר ראשון את הנושא הבוער, כאשר הוגשה עתירה נגד העיריה בטענה לאפליה חמורה בשיטת הקבלה לסמינריןם החרדים בירושלים.

This browser does not support the video element.

עוה"ד יעקב ביטון בראיון למשה מנס ואלי גוטהולף בתכנית 'דבר ראשון' (צילום: כיכר השבת)

עוה"ד יעקב ביטון התראיין למשה מנס ואלי גוטהולף ואמר כי מתוך 3200 תלמידות שנרשמו לתיכונים - כ 600 תלמידות סווגו לאחר שלא התקבלו לאן שרצו.

ח"כ מאיר כהן, יוזם הדיון, הביע ביקורת קשה על הממצאים שנחשפו: "התביעה חושפת קובץ אקסל של עיריית ירושלים, שמראה כיצד מתבצע סיווג עדתי שיטתי של תלמידות לסמינרים חרדיים. מדובר בעוול חברתי שעלינו לפעול בכל הכוח למגרו. בחסות משרד החינוך אי קבלת תלמידים מזרחיים ממשיך במאה ה- 21 במדינת ישראל הדמוקרטית".

חיים הלפרין, פרויקטור מחוז חרדי במשרד החינוך, ציין כי הליך שיבוץ התלמידות הוא באחריות הרשות המקומית, אך משרד החינוך פועל לוודא שהשיבוץ נעשה בצורה הוגנת. "המשרד מתערב במקרים בהם יש חריגה מהנהלים, ואנו מוודאים שכל תלמידה משובצת במוסד המתאים לה."

יאיר אייפרמן, מנהל אגף חינוך חרדי בעיריית ירושלים, הכחיש את הטענות על אפליה מכוונת: "עיריית ירושלים משקיעה רבות במציאת פתרונות לכל התלמידות, ואנו דואגים לשבצן במוסדות המתאימים. העובדת המעורבת במעשים הללו ננזפה, ואנו פועלים למנוע הישנות מקרים כאלה."

יואב ללום, מנכ"ל עמותת נוער כהלכה, התייחס לאופי האפליה כבעיה רחבה יותר: "הבעיה אינה מוגבלת לירושלים בלבד. קיימת אפליה עדתית ברשויות נוספות, והמדינה צריכה לקחת אחריות מלאה כדי למנוע את ההמשכיות של התופעה."

עו"ד לירון בנית ששון, ייעוץ וחקיקה משרד המשפטים, הודיעה לוועדה כי המשדר עודכן על סיפור האקסל בתקשורת וביקש הבהרות ממשרד החינוך ועיריית ירושלים בנוגע לטענות שעלו.

יעל כהן, אם לתלמידה, שיתפה בסיפורה האישי: "בתי, תלמידה מצטיינת, נותרה ללא שיבוץ. היא תלך לסמינר מסוים ובתמורה הסמינר יקבל עוד 5 בנות נוספות. בתי סירבה ללכת לסמינר זה. הסמינרים הספרדים הם קטנים וחדשים. חיזוק סמינר נעשה באמצעות הרמה הלימודית ולא באמצעות שיבוץ תלמידות חזקות. הסמינר שדרש לקבל תלמידות נוספות בתמורה לשיבוץ הבת שלי הוא חלק מהבעיה. עלינו לפעול למען חינוך שוויוני לכל תלמידה".

תוכן שאסור לפספס
47 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
42
אני יודע ששס רצו עם גרינברג בבחירות האחרונות
דידי
41
איזו אמא לביאה כל הכבוד לך
ליב
בושה וחרפה לציבור החרדי מה זה?!
יוסי
40
מה חדש?
לא משנה

הצגת כל התגובות

39
יאללה להקים סמינרים ספרדיים לבד לא יתכן שיש מפלגה לבד רבנים לבד ולא מוסדות לבד
יאירי
38
גם בתלמודי תורה אשכנזים הולך קטסטרופה
לוי
37
רק חבל שלא כל כך מבינים מה את אומרת זה דם לא דמעות
כל הכבוד לך!!!!!!!!!!!
36
אני לא הייתי נלחם ולא הייתי מתעקש להכניס את הבת שלי למקום גזעני שמפלה על רקע עדתי ואפילו מעצמי הייתי מסרב להכניס את הילדה למקום רע שכזה .אכניס את ביתי לממ"ח ובלית ברירה גם לתורני בנות של המפדל ששם הילדה תרגיש אהובה ורצויה שתממש את החלומות שלה .!
נחמן
35
מיקי תפטר את מנהל האגף בעיריית ירושלים הוא גזען גדול
אני
34
אין גזענות ואין אפליה היום בבתי הספר החרדיים פעם היה והיום אין! כשלא מקבלים זה כנראה בגלל חוסר התאמה כמו שלא מקבלים הרבה בנות אשכנזיות רק השאלה לאן לוקחים את הסיפור תמיד אפשר לבוא ולצעוק אפליה אפליה במקום להתייחס לטענות האמתיות.
אבי
יש אפליה אתה שקרן אותי לא קיבלו לסמינר כי כל המורות אשכנזיות הציונים שלי היו מעל 85-90 והמזכירה בבי"ס טענה ואמרה לאמא שלי"היא לא טובה בלימודים" שזה רק תירוץ אז אל תגיד שאין אפליות אל תשקר!!!!!
אנונימית
33
איך אשכנזיה עדינה יכולה ללמוד עם כאלה צווחנים באותה כיתה, אפשר להתאבד
סמי הכבאי
32
פלמה בעצם ש״ס קיימת
בעצם זה לא הטיקט של ש״ס?
31
ככה זה בכנססת מפלגה שקמה בשביל הספרדים פועלת נגדם ראש ממשלה מהימין פועל נגדו
שיבי
30
רואים את הכאב שלה !
...
29
מה יש לבדוק??? זה צועק מאליו!!! בושה שבנות ספרדיות צריכות לשבת בבית חודשים בלי מסגרת והשכנטוזיות יישר לבנות אלישבע ולישן....עדיף לא לדבר חצופים.
חסוי
28
לצערינו קיימת גזענות מכוערת במגזר שלנו דבר שכמעט כבר לא קיים במגזרים אחרים ולא רק בקבלה לסמינרים אלא גם בקבלה לישיבות ובשידוכים. הגיע הזמן שנעשה חשבון נפש לאן הדרך הזאת מוליכה אותנו.
חרדי
27
מחריד ביותר!!! דווקא בציבור החרדי שבו מחנכים לאהבת לרעך כמוך, פשוט בושה וחרפה מעניין מתי מבצעים את ההלכה הזאת בטח לשכנים האשכנזים
מזעזעעע
26
איזה פחד, קצת אמונה, גם הבן שלי אין מסגרת לימודית, ואני לא צועק ככה, הכל לטובה
אדי
25
איפה דרעי שהבטיח לפןי שןים להלחם בזה ולהקים סמיןרים איזוריים
ריקי
24
חברים אני אסביר אם רק בזה היה מסתיים מערכת השחיתות בעירייה דיינו אבל מה לעשות שמה הכל מסריח מהיסוד ובזה נציגי הציבור ולא העירייה צריכים לטפל ובדחיפות ולכן אני מזדהה עם אותה אישה ואני חושב שזה הסמינרים אחראים אם לקבל או לא ואז כל סמינר יבחר לעצמו ואני גם חושב שיש סמינרים של ספרדיות מספיק טובות .
אחד שמזדהה עם העניין .....
23
הסמינרים ממומנים מכספי מדינה קרי הציבור. הם לא רכוש פרטי. הרוצה להתגזען שיממן את עצמו
יוני
22
בא לי להקיא על מנהלי הסמינרים האלה
איכס
21
אנחנו ב2025 הגיע הזמן להתקדם ולהתאחד אשכנזים וספרדים
🫂🫂🫂
20
עצוב ממש, וזה קורה דווקא אצל הציבור החרדי שהולך בדרכי התורה ואמון על ואהבת לרעך כמוך. זה לא רק בירושלים, בכל עיר שיש בה ציבור חרדי האפליה הנוראית הזו קיימת.
חני
19
כואב הלב , אני על סף בכי
ספרדייה גאה
18
זה פשע. כמה ספרדיות בוכות את נשמתן ביגללל שכמה לטאים שולטים בהכול
םםםם
17
עד היום האשימו את האשכנזים בגזענות והיום שגם הספרדים פתחו סמינרים ,הם נוהגים באותם קריטריונים גזעניים ! כל משפה ספרדיה שהיא לא מקורבת לעסקנים או לא משוכנזת מספיק -הספרדים לא מקבלים אותה ! אז מתי יפסיקו להאשים את האשכנזים כשהם עושים את אותו דבר בדיוק ?
חחחח
16
נחמד מאד גם בסמינרים יש ימין שמאל -----בבונים- עצוב מאוד
אלמוני
15
תיבת פנדורה.
ארמנד
14
נכון, צריך להפסיק את ההדרה של משפחות ספרדיות. אך, מה לגבי המעונות? שם היא מותרת? שם מותר להרעיב ילדים בין אם האבות שרתו בצבא בין אם לא? זאת לא הדרה? המדינה עדיין לא שילמה את שכר המשפחתונים מתחילת השנה! מה לכם מדברים על הדרה?
עוול חברתי
13
הם בעצם אמרו לה שהיא צריכה להשיג עוד 5 בנות אם היא רוצה שהבת שלה תיכנס??? אם אני צודקת זה פשוט מזעזע... לא להאמין מה שהולך שם
ככ
12
למה להתחנן אליהם?? יש בעיה שרוצים להתחנף לאשכנזים אז משחירים את המוסדות הספרדים. גועל נפש לא חסר מוסדות ספרדיים מעולים.
למה להתחנן?
11
הלב נשרף מבפנים שומעים את האמת היוצאת מנהמת ליבה של אמא פשוט בושה לנו חברה חרדית שעדיין מנרמלים התנהגות פושעת והרסנית שהיא בניגוד גמור לדרך התורה הקדושה
רפי
10
כל הכבוד
דודי
9
כל הכבוד לה. ה' ישמע את צעקתה. הגענו לארץ, החילונים רודפים את החרדים והאשכנזים את הספרדים. מה שהם ראו אצל היטלר ואיכמן בשואה הם למדו מהם לעשות סלקציה. רודפים אותנו כי אנחנו בעצמנו לא בסדר.
אבי
8
לא חסר סמינרים ספרדים מצוינים, אנחנו ממש לא צריכות לרדוף אחרי האשכנזים המפונפנים... שירדפו אחרינו, אנחנו פי אלף יותר טובים...
בת סמינר
7
שיפסיקו תקציבים לסמינרים האשכנזים ויקחו להם את המבנים! עד מתי עד מתי הם יחשבו שכל המדינה באצבע הקטנה שלהם!
מעריצה
6
תמשיכו כך נגד דרעי ונגד כל אלו שידם בדבר האמת צריכה לצאת בלי פחד ומורא השם ישלם לכם כגמולכם
אבי
5
לא התקבלה לסמינר? תשלחו לאולפנא טובה של מזרוחניקים. היא תקבל חינוך איכותי ואוהב, תלמד ברמה גבוהה ולא תסווג לפי רמ"א או בית יוסף.
מאיר
4
אוי להם לחברי הכנסת שלנו שיצביעו נגד
מצביע שס
3
איפה החברים כנסת שמדברים על אנשים שקופים? נראה שלא באמת אכפת להם מהאנשים שלהם דואגים רק לעצמם ולמשפחתם לא ראיתי את אריה דרעי שם או מישהו מש"ס שמתלונן ומביע אהדה על דברי האמא שהיתה בוועדה איפה כולם?
אמא תמר
2
כל הכבוד לאמא הזאת שפועלת ועושה בשביל הבנות הבאות בתור לאותה הפליה 🙏🏽
כל הכבוד!
1
חברה, צריכים לקחת את הדברים בפרופורציה. למשל, כשמלמדים הלכה, המורה צריכה ללמד שתי הלכות שונות לכיתה, אחד לספרדים ואחד לאשכנזים וזה לוקח זמן מהשיעור (זה לא סיבה…) שנית, יש הרבה תקנות בסמינר וזה חשוב שכל הבנות המתקבלות תכבדנה אותן…
נ ב
אולי גם יעניין אותך
בארץ