מוסד חרדי רשאי שלא לקבל תלמיד שאורח החיים של משפחתו אינו תואם את רוח המוסד - כך קבעה השבוע שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, נאוה בן-אור. השופטת דחתה עתירת משפחה שבנה לא התקבל לתלמוד תורה של ש"ס באלעד, בגלל אורח החיים של אמו.
מדובר במוסדות "דרך המלך" בראשותו של הרב ישי יזדי, שסרב לקבל ללימודים בתלמוד-תורה ילד בן שש.
אם המשפחה טענה תחילה כי סרבו לקבל את בנה לתלמוד תורה משום שהיא חד הורית, אולם "דרך המלך" הציגו הוכחות לפיהן כ-30 תלמידים הלומדים במוסדות הם ממשפחות חד הוריות.
מה הוביל לדחיית בקשת האם? אנשי "דרך המלך" הסבירו כי אמו של התלמיד המיועד שומרת מסורת בלבד, ואורח החיים במשפחה אינו תואם את ערכי התלמוד-תורה.
השופטת הסכימה עם הטענה באשר למשפחות החד-הוריות. "נתון זה מהווה ראיה ניצחת לכך שעובדת היותו של העותר בן למשפחה חד-הורית לא שימשה יסוד להחלטה לדחות את הבקשה לקבלו ללימודים בבית הספר", כתבה.
במשרד החינוך, שהיה מעורב גם הוא בעתירת האם, ציינו כי האם הופיעה באחת הפעמים בבית הספר בלבוש בלתי הולם.
העובדה ש"דרך המלך" הוא בית ספר פרטי, הביאה את השופטת לפסוק כפי שפסקה.
בהחלטתה היא מציינת: "הקריטריון לקבלת תלמידים ולפיו על אורח החיים בביתו של התלמיד להתאים לרוח בית הספר, עומד בליבו של החינוך המוכר שאינו רשמי, המשרת את המגזר החרדי. נטלת מבתי ספר אלה את זכותם לקבל תלמידים על-פי שיקול זה, נטלת את תכלית קיומם".
לדבריה, "אכן, הזכות לחינוך מגזרי מתנגשת עם הזכות לשוויון, אולם קריטריון המבוסס על התאמה לרוח בית הספר והקהילה אותה הוא משרת, מאזן כראוי ומשיקולים ענייניים בין שתי הזכויות הללו".
הצגת כל התגובות