This browser does not support the video element.
יממה לאחר ישיבת הממשלה הסוערת בה דנו השרים על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, ישיבה שהפכה להתנגחות עם היועצת המשפטית לממשלה, בזמן שהוא מציע הצעת פשרה אך לא זכה לתשובה אמיתית, השר זאב אלקין, השר במשרד האוצר האחראי על שיקום הצפון והדרום וחבר הקבינט המדיני ביטחוני, בריאיון מקיף באולפן 'כיכר השבת'. צפו בריאיון המלא.
קטעים מהריאיון
תחילה מתייחס השר אלקין לתמונות שחרור החטופים שהזכירו תקופות אחרות: "תמונות מאוד קשות, מלמדות עם מי יש לנו עסק. זה לא בגלל מחסור לאוכל לחמאס, לחמאס באף שלב לא היה חסר אוכל, זו הרעבה מכוונת של חמאס".
"הטעות שלנו עמוקה, מסביר אלקין: "לחמאס יש רגל צבאית שבאמת הכנו בה קשות אבל לא חיסלנו אותה, ויש לו רגל שניה - השלטון האזרחי של חמאס, האנשים ששולטים באוכל, במים, בכסף, בסיוע, כמעט ולא התעסקנו ברגל הזאת.
"היה אפשר לייצר מצב שאנשי חמאס בכירים לא מסתובבים חופשי בעזה ולא מנהלים אוכלוסייה, הם הסתובבו חופשי, לא קשה לאסוף עליהם מודיעין, כמה שרים ממשלת חמאס עדיין חיים? רובם. היה צריך לחסל את כל ממשלת חמאס, הם חברים בכירים בארגון טרור. אם ייגזר עלינו להלחם - נעשה את זה אחרת".
שאלנו את אלקין האם הוא וסער תומכים בשלב השני של העסקה, שלב הכולל את פינוי ציר פילדלפי: "תלוי מה התנאים, זו הנקודה. מה אומר שלב ב? הוא כדרישת חמאס אומר סיום המלחמה ושחרור כל החטופים החיים, אבל הוא גם צריך לקבוע באיזה תנאים מסתיימת המלחמה.
"שלב שני שמשאיר את חמאס בשלטון לא מקובל עלי, הוא לא מקובל על הקבינט עוד מימי גנץ ואייזנקוט, הקבינט החליט שיעדי המלחמה הזו זה מיטוט שלטון חמאס והסרת איום מעזה. פינוי פילדלפי זה בתנאי שחמאס לא נשאר בשלטון ולא יוכל להתחמש".
לדבריו: "חמאס לא מסתיר שהוא רוצה לחזור על השביעי באוקטובר, הם אומרים שהם יעשו את זה יותר גדול ממה שעשו כי נפל מחסום הפחד. אם חמאס יישאר ברצועת עזה זה לא איום רק על הדרום, אלא גם ביהודה ושומרון, הוא ייקח את השלטון גם ביו"ש, האיום של השבעה באקטובר יפגוש אותנו בכל עיר ועיר בישראל".
באשר לתוכנית טראמפ לפינוי עזה, אומר אלקין: "אני מציע קודם כל שבואו לא נזלזל בטראמפ, כשהוא ננעל על משהו, גם אם זה נראה לא ריאלי פתאום זה קורה, בסוף הוא נשיא המעצמה הגדולה בעולם, התוכנית שלו היא מרכיב בתוכנית של 'היום שאחרי'".
חזרנו עם אלקין להחלטה של סער ושלו להצטרף לממשלת נתניהו, במבט לאחור הוא אומר שאכן זו הייתה החלטה נכונה: "זה נכון שהיינו בביקורת קשה על ממשלת נתניהו אבל מאז השביעי באוקטובר החלטנו שאנחנו שמים את זה בצד. נכנסו ופרשנו כי הייתה לנו ביקורת על דרך ניהול המלחמה, וגם כי לא נתנו לנו להשפיע, אמרנו כל הזמן שאם זה ישתנה - אנחנו נחזור".
אנחנו עוברים לדבר על סוגיית ועדת החקירה הממלכתית, אלקין ממהר להסביר את עמדתו: "התנאי הכי בסיסי - שזו תהיה ועדת חקירה עצמאית מהממשלה וצריכה להינות מכמה שיותר אמון של העם, של כל החלקים, לא חשבתי שוועדת חקירה ממלכתית זה כלי יחידי, אבל אני תומך בוועדת חקירה ממלכתית בגלל המצב שחלק גדול מהעם נגד הממשלה ולא מאמין ולכן אני מחפש פתרון לנקודה הזו".
"הוועדה לא יכולה לקום דרך היועמ"שית ובצו בג"צ כי אז חלק אחר מהעם לא יאמין בה", מדגיש אלקין: "וזה גם לא החוק, העמדה של היועמ"שית אתמול בדיון הייתה הזויה, אמרתי לה שהיא פוגעת ברעיון של ועדת חקירה ממלכתית, החוק מאוד ברור ולא חייבים, אבל בעיני חייבים ערכית ומוסרית".
"דבר נוסף", מסביר אלקין: "אמרתי שאני לא יכול להיות עיוור לחוסר האמון בשופט עמית, הוא הרוויח את זה ביושר, הדרך שבה הוא התמנה - בדורסנות באמצעות צו, בלי לתת זמן לבדיקת הטענות נגדו, אי אפשר להתעלם מזה. השופט עמית הוא לא דמות בקונצנזוס ולכן אם הוא יקבע את ההרכב - חלק אחר מהעם ירגיש שהוא לא סומך על ההרכב הזה.
לדבריו: "לכן אמרתי, אם לא מצליחים להגיע להסכמות - בואו נלך לתיקון קטן שבעיני יהיה קשה להתנגד לו, הנשיא והמשנה שלו ייקבעו את ההרכב, המשנה גם יהיה הנשיא הבא. השופט עמית והשופט סולברג, שניהם ביחד ימנו את ההרכב".
לקראת סיום הריאיון שאלנו את השר אלקין האם עקרונות חוק הגיוס שהציג שר הביטחון, ישראל כ"ץ, בוועדת חוץ וביטחון מקובלות על סיעתו: "העקרונות של כ"ץ משפרים את הצעת החוק המקורית שהייתה בכלל של גנץ, בעיני יש עוד מה לשפר. יושב יו"ר ועדת חוץ וביטחון ומנסה לשפר גם בעולם של המספרים, גם בשאלה את מי סופרים ביעדים, אני מצפה לראות את התוצאות, אני חושב שהצצעה של כ"ץ יותר טובה ממה שהביא גנץ אבל יש לה עוד מה להשתפר".
"ההנהגה החרדית תצטרך להבין שאי אפשר להמשיך את המצב הקיים", מדגיש אלקין: "ובטח שמי שלא לומד תורה - צריך להתגייס, צה"ל יצטרך להבין שהוא יהיה חייב ליצור תנאים שלא פוגעים בדת, שמי שנכנס חרדי לצה"ל - יוצא חרדי, נצטרך שיתוף פעולה עם הרבנים. ואנחנו נצטרך להבין שזה לא יקרה ביום אחד, זה יקרה בתהליך".
צפו בריאיון המלא