כיכר השבת

מסיים כהונה ומדבר על הכל | צפו

הגאון רבי דוד לאו בריאיון חג: "השנה קשה לשמוח - אבל יש לנו מצווה, וזו לא מצווה קלה"

הגאון רבי דוד לאו מסכם קדנציה של 11 שנים בכס הרב הראשי בריאיון מיוחד לישי כהן | מרגע כניסתו לתפקיד ועד לסיום כהונה שהוארכה; המאבקים שניהל על הצביון היהודי בעיקר בתקופת מתן כהנא; המאבק על השחיטה שהגיע עד בג"צ; השנה האחרונה שכללה את רפורמת המשפט ומתקפת הפתע של חמאס; סערת חוק הגיוס ושיתוף הפעולה עם עמיתו הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף • צפו בריאיון המלא והבלעדי (חדשות, חרדים)

| 19 | כיכר השבת |

This browser does not support the video element.

הרב דוד לאו בריאיון ל'כיכר השבת' (צילום: למי עזוז | עריכה: ידידיה כהן | מפיק: אשר רוט )

הרה"ר הגאון רבי דוד לאו, סיים לפני מספר חודשים את כהונתו כרב ראשי לישראל, נשיא בית הדין הגדול ונשיא מועצת הרבנות הראשית. כהונתו של הגר"ד לאו הייתה ארוכה, כ-11 שנים, בשל הדחייה בבחירות לרבנות הראשית.

במהלך כהונתו ניהל מספר מאבקים ונקלע לקדנציה של השר לשירותי דת מתן כהנא שביקש להוביל רפורמות בניגוד לעמדת הרבנים הראשיים.

בשנה האחרונה לכהונתו ישראל ידעה תקופה קשה שלא הייתה דוגמתה בעבר, תחילה הקרע הגדול בתוך העם סביב רפורמת המשפט ואז מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס ששינתה את השיח הישראלי.

בריאיון מיוחד ובלעדי ל'כיכר השבת', מסכם הגר"ד לאו את כהונתו הארוכה ברבנות הראשית ומתייחס לסוגיות הבוערות שהעסיקו את עולם הרבנות בעשור האחרון. צפו בריאיון המלא.

כותרות מהריאיון

תחילה חזרנו עם הגר"ד לאו בבוקר הראשון שלאחר בבחירתו, במעונו של מרן הגר"ע יוסף זצ"ל: "זה באמת היה בוקר מיוחד, כשהוא נכנס לחדר הוא שאל 'איפה רבי דוד?', הוא התרגש, היה מאוד מאושר, לצערי הייתי גם ברגע הפטירה".

לפני שצללנו לכהונה הארוכה של הרב ברבנות הראשית, שאלנו איך חוגגים השנה את שמחת תורה כשמציינים יום שנה לטבח הנוראי של ארגון הטרור חמאס: "וכי בשואה יהודים לא חגגו? יהודים לא שמחו? יש מצווה בתורה, יש הגדרות בדיוק מה עושים.

הגר"ד לאו בריאיון לישי כהן

"יש לנו מצווה, יש לנו בורא בעולם, הוא מצווה אותנו, מאוד קשה, מאוד מאוד קשה, לפעמים יש מצווה להתאבל ויש מצווה לשמוח, מי אמר שמצווה לשמוח זו מצווה קלה? אנחנו מבינים שהשנה זו מצווה קשה".

חזרנו לסיכום הכהונה של הרב ברבנות ושאלנו אם אפשר לסכם 11 שנה: "כשנכנסתי לתפקיד הצבתי לעצמי כמה משימות, אחת מהן הייתה לחבר יהודים ככל האפשר האחד עם השני ולהשתדל לחבר אותם לאבינו שבשמיים.

"הייתי ב-11 השנים הללו במקומות שרגלו של רב לא דרכה בהן, הייתי בישיבות שרב ראשי לא דרך. זה דבר מהותי, השתדלתי להגיע לכל אחד ואחת מעם ישראל, תפקידו של רב זה להסתכל על כל יהודי ולתת לו יד לעזור לו לעלות מהמקום בו הוא נמצא".

החזרנו את הרב לאו לריאיון שערכנו איתו לפני כשנתיים, אז הוא זעם כשנשאל על הקריאות לרבנות 'מאירת פנים': "אני גדלתי בבית, אפשר לומר על אבא שלי שהוא לא רבנות מאירת פנים? ראיתי אצל סבי הרב פרנקל רבנות מאירת פנים".

הגר"ד לאו מתייחס לשנאה כלפי כל דבר שבקדושה והאם יש הקשר בין השנאה הזו לרפורמת המשפט שהובילה לקרע הגדול בעם: "לצערי במקומות מסוימים בלבד ישנה איבה כלפי כל דבר שבקדושה, איבה שהייתה לפני וזה לא נולד היום, היא הוקצנה וגם קיבלה הכשר, אני לא זוכר שהייתה הסכמה להדליק מדורה ולעצור כביש ראשי במשך שעות, זה לא היה".

אנחנו עוברים לדבר על הסוגייה הבוערת בימים אלו, חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות והגר"ד לאו מציג לראשונה את עמדתו בסוגיה: "כל סוגיית הגיוס היא סוגייה פוליטית ולכן אני נזהר". בהמשך מתבטא הרב: "אלה שלא לומדים - אני אומר לך מפורש - שלא יתעכבו יום אחד, חייבים להתגייס, אבל הצבא לא ערוך, אלה שלא לומדים ולא נמצאים בישיבה הם גורמים לחילול שם שמיים".

הגר"ד לאו בריאיון ל'כיכר השבת'

שנתיים לפני סיום כהונתו, הגר"ד לאו התמודד עם רפורמת הכשרות שביקש השר דאז מתן כהנא להעביר, ולמרות זאת פגש אותו בביתו. כעת חושף הרב על מאחורי הקלעים של הפגישה: "הרפורמה שלו הייתה גרועה מאוד. יום אחד הוא מצלצל ואומר שרוצה לבוא דחוף, כתבתי לו חמישה תנאים שכתבתי לו שאם הוא יעמוד בהן זה אומר שזו רפורמה אמיתית וטובה, הוא אמר לי 'חוזר אליך', עד רגע זה לא".

בסיום הריאיון שאלנו את הרב לאו על הטענות לנפוטיזם בעולם הרבנות, הרב לא אהב את ההגדרה: "זה הכי טבעי בעולם, עם כל הכבוד, זה גם היה בעולם לאורך כל הדורות. אדם גדל בבית, סליחה, לא מצאנו דברים כאלה אצל רופאים ומקומות אחרים, אדם גדל בבית ורואה דבר מסוים. עם כל הכבוד, ברגע שאותו אחד הוא מועמד, הבוחרים הם 150 אנשים, מה זה דיל פוליטי? זה משפיע על רב עיר גדולה שהוא נמצא מאחורי הפרגוד בקלפי? בואו קצת נרגיע את המילים הללו, קצת יחס של כבוד והערכה לרבנים ודיינים, לאיזה פוליטיקאים הם בדיוק מחוייבים? קצת פרופורציות".

תוכן שאסור לפספס
19 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
19
רק בעיה אחת הרבנות הראשית אינה לגיטימית. אין לה שום כוח והרבה פעמים יש בה חילול ה'. רק תזכירו לי כל החרדים אוכלים מכשרות רגילה של הרבנות? חלק מהחרדים בכלל לא מתחתנים דרך הרבנות כי לא מכירים במוסדות ציונים. לא לדבר על חלוקת ג'ובים. בקיצור מוסד שצריך להיסגר ולחזור למה שהיה לפני.
רם
18
שכללו את השיטה ואיבדו את הבושה איש מיותר בתפקיד מיותר
גועל נפש
17
עם כל הכבוד להרב לאו הרבנות בישראל אין לה שום קשר לרבנות של פעם מדובר בכספי מדינה וג,ובים ופנסיות שמנות. אין שום סיבה למה המיסים שלנו יממן חיים פאר למשפחה מסויימת
יעקב

הצגת כל התגובות

16
בימנו זה ממש לא לעניין (בלשון עדינה), לא ראוי וגורם לביזוי של הרבנות ושל הדת בכלל במדינת ישראל. אז מה לנו להלין על נפוטיזם בבתי המשפט?
אריה יצחק בורג
15
ולאורך הדורות כולם ידעו מי באמת רב ומיהו רב הנפוטיזם.....
איכס!
14
אנשים קטנים רב ראשי תשקיע קצת מחשבה
james
13
המסכן של לאו ,,, משתגע שמדברים איתו על מקורבים ,, האיש שרצה למנות את החתן שלו לדיין בדיל האחרון , ילד בן 33 ! כשיש דיינים עם נסיון יותר מבוגרים ממנו, אבל הקבה הראה לו את הכיוון , תעזוב אותנו לנפשנו
אמת
12
הוא יותר מידי שוויצר אבל הוא בסדר
יוסי
11
עוד רב שבמקום לאחד ולקרב תרם לפילוג בעםולהשנאת הדת. אפילו בראיון הזה הוא יוצא נגד חלקים נרחבים מהעם. ככה לא מאחדים וככה לא מראים את הערכים היפים שכן יש בדת
רב ראשי????
10
תודה על הראיון אבל תן לרב לסיים את דבריו מבלי התפרצויות.
יצחק
9
הרב דוד לאו מיתמם כשהוא אומר ש-150 אנשים בוחרים את הרבנים הראשיים מאחורי פרגוד. זהו אשכרה נפוטיזם. כי יש ועדה שחוסמת מועמדים מצויינים ומאפשרת להתמודד רק לקומץ מקורבים.
משה
8
נפוטיזם כשר? בית הוועד יהפך לזנות
נפתלי
7
הרב דוד לאו נבחר לא בגלל שהוא היה הכי מתאים אצא בגלל היותו הבן של.
צבי
6
אני חולקת לרב הרבה כבוד, אבל לא אהבתי את זה שטען שנפוטיזם זה טבעי מכיוון שכך היה לאורך דורות. היום אנחנו בדור אחר שבו לכל אדם יש הזדמנות להצליח בגלל כישרונותיו. אני בטוחה שגם בנפוטיזם מתקבלים המוצלחים שמקרובים, אבל זה לא הגיוני שלא יהיה סיכוי לאדם מוכשר ומתמיד-רק כי אין לו קשרים
מיכל
5
לפני שאתם מדקלמים מחר כמו רובוטים את 'תנו כבוד לתורה' תראו האם אתם באמת נותנים לה כבוד.
מיכאל
4
נפוטיזם הטבעי הכי מעניין שכל המעומדים לדיינות שעלו כולם בלי יוצא מהכלל בן אחיין חתן גיס כלומר אין ת"ח שלא אח של מישהו(כמו השופט סולברג או חתן של אריה דרעי...)
חנן
3
כישראל היו קטנים ודווים היה הגיון בלמנות מקורבים. היום בן פורת יוסף יש לנו אלפי תלמידי חכמים. צריך לתת הזדמנות למגוון העדות והזרמים השונים בלימוד התורה
חחח
2
לגבי מינוי דיינים זה לא פוליטי ? החתן שלך גדל בבית שראה בו רבנים ? החתן של דרעי גדל בכזה בית ? או שזה פוליטי ..
מאיר
1
אז למה לא נבחר הבן של הרב מרדכי אליהו זצל? הרב שמואל אליהו ה' ישמרהו מזכה הרבים. בגלל שהוא לא חרדי???
פרוטקציה
אולי גם יעניין אותך
הריאיונות