הקרב על העיר אלעד, בין ש"ס לשלומי אמונים - שוב ייצרי, רווי מתח ומצליח להסעיר את כל הארץ, למרות שמדובר בעיר קטנה יחסית. על ראשות העיר ניטש הקרב בין שניים - יהודה בוטבול מועמדה של תנועת ש"ס וישראל פרוש מועמד 'שלומי אמונים'. בעוד הקרב על כל קול וקהילה, בעיצומו, תפסנו את יהודה בוטבול לריאיון סוער, כנראה הכי סוער שהיה לו עד היום, ובו הוא נשמע כפי שמעולם לא שמענו אותו.
במהלך הריאיון הוא מתייחס להפרת ההסכם של 'דגל התורה' עם ש"ס לתמוך במועמדותו וטענותיה שאינו מתאים ליידישקייט של העיר. דוחה את הטענה שאלעד הפכה לעיר שאוכלת את מנהיגיה, לא חושש שספרדים יצביעו לפרוש ומתייחס לתמיכה הצפויה של חסידות ויז'ניץ במועמדותו. וגם, מונה את בעיות החינוך של העיר, הנוער המתמודד, היעדר מקוואות ויש גם עקיצות לראש העיר המכהן.
כותרות הריאיון
תחילה מתייחס יהודה בוטבול לקרעים הפנימיים במגזר, על רקע המלחמה הקשה: "אין ספק שהאירוע של שמחת תורה נתן לכל עם ישראל פרופורציות אחרות לחיים, כל אחד קיבל את זה בצורה אחרת, אבל זה נתן לכולם לעצור ולחשוב מה קורה. אבל אל תחשוב שבן אדם משתנה מאירוע אחד.
"אני לא חושב שיש יהודי שלא כואב לו שהבחירות מתקיימות במצב הזה שעם ישראל נמצא, מה שאנחנו צריכים עכשיו, אנחנו זקוקים לאחדות, אולי זה הניסיון שהקב"ה נותן לנו".
למעלה מעשור שהעיר אלעד הפכה לסמל, סמל למאבק בין הסיעות החרדיות. עיר שכל עיני הנציגים החרדים נשואות אליה כשיש מי שאומר ש'אלעד הפכה לעיר אוכלת מנהיגיה'. "אני חולק על זה לגמרי", טוען בוטבול, "אלעד היא עיר מדהימה עם תושבים מוצלחים, יש בעיר שלנו דברים שאין בערים אחרות. בגלל שהיא כזו עיר שאין עוד עיר כזו נוספת, לכן היא מעסיקה את כולם".
כשאנחנו עוברים לדבר מה הוא מבקש לשנות באלעד, הוא ממהר לדבר על מערכת החינוך: "אלעד היא עיר צעירה ולצערנו כל נושא החינוך בעיר - מוזנח, אני לא מגזים. אם יש מוסדות בעיר שבמשך 20 שנה מתקיימים והם רק עכשיו יכולים להיכנס לבניין, יש תיכונים של בנות שקיימים 20 שנה ועדיין בקראוונים, זה א-ב, כשהחינוך לא טוב, מטבע הדברים יש לך יותר בעיות של נשירה".
בוטבול מדבר על סוגיית הנוער המתמודד בעיר אלעד, אחת הערים המתמודדת עם הנוער יותר מכל עיר אחרת: "המצב הזה שיש לנו בעיר, ילדים שאין להם שום יד מכוונת, תופעה שמתרחבת שכל תושבי העיר סובלים ממנה, כל התושבים. ואז כשרוצים פתרון חושבים שצריך להעניש את הילדים האלה, לתת להם דוחות, לתת להם מקום והעיקר שלא יסתובבו בעיר, זו הדרך של עיר חרדית? הזניחו פה את העיר.
"הדבר הראשון שצריך זה להשקיע בפרויקט של חונכים, לכיתות ז-ח וישיבה קטנה. ברגע שכל ילד שיש לו קצת קושי - מקבל חונך שיהיה צמוד אליו, יש לו אוזן קשבת, כך עצרת את הסחף". בוטבול מסביר כי במקביל צריך לתקצב מוסדות המטפלים בנוער המתמודד, מה שלדבריו לא קיים כיום.
בוטבול לא מסכים עם הקביעה שישראל פרוש נבחר גם בקולות הספרדים: "בוא נזכר חמש שנים אחורה, היה פה מועמד שהיה מוסכם - יצחק פינדרוס, מטבע הדברים הוא היה אמור להיבחר, כנראה שזה היה ברור גם לצד השני והבינו שהם לא יכולים לנצח, ומה שהם עשו זה שהם עתרו לבג"צ. אחרי שהוא נפסל, ברק צברי בתוך 48 שעות הוא הגיע ל-44%, זה הישג, כך שהטענה שפרוש נבחר בקולות הספרדים - היא לא נכונה".
בוטבול מאשים את ראש העיר המכהן כמי שבבחירות האחרונות פילג את הציבור הספרדי ופועל לעשות כך גם היום: "ישראל פרוש עשה מהלכים כדי לפלג קהילות מהציבור הספרדי, כל מי שמסתובב היום בעיר יודע שהמצב הוא בדיוק הפוך, רוב מוחלט של הציבור הספרדי - למעלה מ-95% מהציבור הספרדי בעיר - תומך בנו. יותר מזה, קהלים מחוץ לציבור הספרדים תומכים בי".
"הפעם זה לא מצליח לו לפלג את הציבור הספרדי, אני עוד בונה להחזיר אותם", הוא מוסיף.
אנחנו חוזרים לרגע בו הבין ש'דגל התורה' מפרה את ההסכם שנחתם לפני חמש שנים ותומכת בישראל פרוש: "אני מרגיש כאב ברגע הזה, לא אומר פגיעה אבל כאב. אתה רואה שהגרמ"צ ברגמן כתב על זה מכתב חריף ביותר. אני לא מכיר עוד מכתב של גדול בישראל שכל כך מהר שולפים את המילים של 'חילול ה'', חילול ה' זו אחת העבירות הכי חמורות. כאב גדול".
בשלב הזה, שאלנו את בוטבול את השאלה באופן ישיר -- ב'דגל התורה' טוענים שאתה לא טוב ליידישקייט של העיר אלעד. בפעם הראשונה בריאיון, ואולי בכלל בשנים האחרונות, בוטבול לא מצליח לשמור על איפוק ועונה בחריפות ובזעם.
בקול זועם וכאוב הוא משיב: "תראה, כשאני אמרתי לך כאב - התכוונתי בדיוק לזה, לא חשבתי שתשאל את השאלה הזו בכזו ישירות, אבל אני יגיד לך: אם יש מישהו שיכול להגיד שאיכפת לו מהיידישקייט של העיר יותר ממני - שיבוא ויגיד את זה מולי.
"כשאני מסתובב בלילות שבת, מסתובב בשיעורים של הנוער הנושר כדי לגרום להם להתקרב, כשאני יושב פה עשר שנים שייבנו מקווה אחד באלעד, אתה מדבר איתי על יידישקייט? מי שאיכפת לו מיידישקייט - איך יכול להיות שעשר שנים לא נבנה מקווה טהרה אחד? אתה יודע כמה זוגות צעירים נכנסו בעשר שנים האלו, מקווה אחד לא נבנה? זה מישהו שאיכפת לו מיידישקייט? מערכת העירוב, העירייה מתקצבת אותה?
"אם יידישקייט זה רק להביא ישיבות שהם לא מהעיר - אז באמת אין לי מה לענות. אם אתה חושב שיידישקייט זה לעשות לונה פארק בחופש? אז לא! לונה פארק זה טוב לבין הזמנים, יידישקייט זה כל השנה, יידישקייט זה לא לחלק קמחא דפסחא ולצלם את זה מכל הכיוונים".
אז מה הם רוצים ממך? מה מצאו בך שפסול ליידישקייט של אלעד?
"אם אתה רואה בן אדם שהיה בהסכם ואתה רואה שהוא רוצה להיפרד, כנראה יש לו אינטרסים אישיים. אבל אי אפשר לצבוע את זה ככה, אז עוטפים את זה ב'לשם שמיים', ביידישקייט. תאמין לי, את היידישקייט שלי אני לא מציג לבחירה".
ייתכן שהבעיה שלהם היא לא יהודה בוטבול אלא המפלגה שאתה מייצג?
"אולי איכפת להם לא יהודה אלא בוטבול, לא יודע. זו לא הזעקה שלי, זו זעקה של כל הציבור שנמצא פה. אני שואל, האברכים ותלמידי הישיבות שהיה להם נציג שחמש שנים דאג להם, מה הם מרגישים שפתאום אומרים להם 'אתם לא יכולים להביא נציג שידאג ליידישקייט?', או 'היידישקייט שלכם לא מתאימה לנו'. מה הוא חושב? הם הרגישו שיש להם נציג בן תורה כמותם, מה הם מרגישים שפתאום אומרים להם 'לא, אתם ליידישקייט לא יכולים לדאוג', מה היית מרגיש במקומם?".
שאלנו את בוטבול על התמיכה הצפויה של חסידות ויז'ניץ: "יש להם אדמו"ר, האדמו"ר הוא זה שיגיד להם מה לעשות. זה לא סוד, המצב של היידישקייט בעיר מאוד כואב לאדמו"ר מויז'ניץ, שמעתי ממנו דברים ברורים, המצב של היידישקייט בעיר מאוד מפריע לאדמו"ר, לא רק לו אלא לכל גדול בישראל שיודע מה קורה בעיר".
בוטבול מצהיר שבעוד פחות מחודש הוא ייכנס ללשכת ראש עיריית אלעד: "תפגוש אותי בסוף המסדרון מצד ימין, בלשכת ראש העיר. אתה עוד תופתע, תקליט את זה, תופתע מהתמיכה חוצת המגזרים שתהיה לנו, לא ניצחון דחוק אלא ניצחון מובהק בפער דו ספרתי".
הצגת כל התגובות