ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, מסכם בימים אלו קדנציה ראשונה שלו בתפקיד, לאחר שהפסיד לפני עשור לניר ברק ובבחירות האחרונות ניצח ברגע האחרון בזכות תמיכת החרדים.
בריאיון חג ל'כיכר השבת', מדבר ליאון על המתח הביטחוני בעיר בצל גל הטרור, מערכת הבחירות בה הוא צפוי ל נצח ללא קשיים, הפקקים בבירה, מאבק הקיצוניים נגד הרכבת הקלה, המאבקים בין חילונים לחרדים וההפרעה לתפילת 'כל נדרי' בתל אביב, האיחוד בין המפלגות החילונית בירושלים, התמיכה החד משמעית לה הוא זוכה מכל הסיעות החרדיות, האם הגיע העת לראש עיר חרדי בבירה והאם ירושלים מתחרדת? צפו בריאיון המלא.
תחילה התייחס ליאון לבחירות המשעממות בירושלים כשהוא מוביל בפער ניכר על פני המועמד יוסי חביליו: "הקב"ה זיכה אותי אחרי 2 מערכות בחירות, במסע הראשון הפסדתי לברקת ובמסע השני ניצחתי בפער קטן, הגיע הזמן שבמסע הבחירות הזה אני קוצר את הפירות של חמש שנים שעבדתי מאוד קשה, שיכולתי להוכיח שאפשר לעשות מהפכה בעיר ולחיות ביחד בלי הרבה מאבקים".
אנחנו עוברים לדבר על המתיחות הביטחונית בארץ בכלל ובירושלים בפרט, בטח בתקופת החגים: "אנחנו - מבחינת העירייה - עושים הכל כדי שיהיו כמה שיותר אירועים יהיו ושכמה יותר אורחים יגיעו לעיר, בתי המלון מלאים וגם מרחבי הארץ מגיעים.
"זה לא סוד שבירושלים שליש מהתושבים הם תושבי מזרח העיר, שלא נדבר על חלק מהמפגעים שמגיעים בכלל מחוץ לעיר. האתגר הביטחוני הוא אתגר גדול, כל יום שעובר זה נס גדול. כוחות הביטחון עושים עבודה נהדרת, תושבי ירושלים בטוחים בעיר והביטחון הוא גדול".
אנחנו חוזרים לדבר על הבחירות לרשויות המקומיות שיתקיימו בעוד פחות מחודש, ליאון מתייחס למועמד מולו, יוסי חביליו: "אני דווקא מאוד מכבד את יוסי חביליו, על האומץ שיש לו להתמודד, אני חושב שבסה"כ הא אוהב את ירושלים והוא עושה רבות למען ירושלים, כל אחד והעשייה שלו, בשביל זה יש בחירות".
ליאון לא חושש מהאיחוד בקרב המפלגות החילוניות בצל המאבק בנושאי דת ומדינה בפוליטיקה הארצית: "אני לא חושש, אני חושב שבירושלים זה משהו אחר, ראו התושבים החילונים שאני דואג להם לא פחות ממה שדואג לחרדים, יש מי שיטען אפילו שיותר. הוכחתי את עצמי שאפשר לתת גם לציבור החרדי וגם לציבור החילוני ובלי עימותים, לא היו פה מלחמות. מה שקורה בתל אביב אתה לא רואה בירושלים".
"אני הרגעתי את כל השכונות", הוסיף ליאון: "מה שהצלחתי להביא זה יכולת הכלה, שאחד יקשיב לשני".
ראש עיריית ירושלים מכחיש את הטענות שהעיר הופכת לחרדית: "יש הגירה שלילית של חרדים בעיר וזה בגלל מחסור בדיור. ירושלים לא מתחרדת, ממש לא. אני מסתכל על בתי הספר החילוניים והציונים דתיים בירושלים, מספר התלמידים גדל. לא מכיר בית ספר חילוני או דתי שנסגר".
שאלנו את ליאון האם ירושלים בנויה לראש עיר חרדי: "אני חושב שירושלים אסור לה שתצטייר כעיר חרדית בבסיס שלה, היא חייבת להיות עיר של כולם".
באשר לטענות שירושלים היא דוגמא שעיר שיש בה אוכליסיה חרדית גדולה, היא ההוכחה למה שיקרה בישראל עוד עשרות שנים, כשמסתכלים על תשלומי הארנונה: "ראשית יש זחילה של חרדים בשוק העבודה. אני לא חושב שיקרה מצב כזה שבו רוב החרדים לא יעבדו. אני בעד שמי שתורתו אמונתו יישב וילמד, זה באמת מגן על עם ישראל".
ליאון מתייחס לסערת הרפורמה המשפטית והפילוג בעם: "אין ספק שהקרע הוא גדול מאוד בעם. כאב, כאב גדול מאוד.. אני הייתי הולך רק להידבורת, הידברות איטית, לא לבוא בבת אחת עם כל הרפרומה, אתה בא ארבע שנים.. אבל זה מה שנעשה, עכשיו צריך לפעול לאיחוי העם בדחיפות".
ראש עיריית ירושלים מתייחס לתמונות מתפילת 'כל נדרי' בתל אביב, אז עשרות מוחים הפריעו לתפילה החשובה בשנה: "כאב לי מאוד, כאב לי כי אני חושב שזה פספוס, דווקא של הצד החילוני - להכיל תפילה של ערב יום כיפור, זה פספוס גדול. תפילה בדרך כלל מתבצעת בנפרד, היה חלק שהיה אפשרי מעורב, באמת פספוס. אני כראש עיר הייתי נותן לקיים את התפילה. אני חושב שהיה אפשר לאפשר את זה, זה לא בניגוד לבית המשפט. אם אותם אנשים שהרסו את התפילה - הכל היה מתנהג כהלכה, הייתה פה הפרת סדר. מאוד כואב".
בסיום הריאיון מתייחס ליאון להפגנות נגד הרכבת הקלה ברחוב בר אילן בירושלים, שם קיצוניים חרדים פוגעים בתשתיות, ולא חוסך ביקורת ממערכת המשפט: "אני עדיין לא יכול לומר לך בוודאות האם עיכבנו את הפרויקט או לא, אני מקווה שלא. אבל זה עלה הרבה כסף, ברמות של מאות מילונים לקופת המדינה וזה כואב ומיותר לחלוטין".
והאנשים שעומדים מאחורי זה משלמים את המחיר?
"לצערי לא. כי לא נעשת הפיכה. חלק מאלה שעושים את הלבגן הם בכלל לא תושבי ירושלים, הם מגיעים מחוץ לעיר. אני מקיים שיחות גם עם הממ"ז וגם עם החשב של המדינה".
צפו בריאיון המלא
הצגת כל התגובות