כיכר השבת

למה אנו תמיד דוחים את הדיאטה?

מתקשים להיפטר מהרגלים בריאותיים מזיקים? אתם לא לבד. מודל שינוי התנהגותי מצביע על תהליך פנימי המורכב מחמישה שלבים אותם אנחנו עוברים בדרך לשינוי המיוחל (משפחה)

| כיכר השבת |
אחרי החגים: למה אנחנו דוחים דברים?
(צילום: shutterstock)

קמתם בבוקר בהחלטה נחושה. זכר עוגת הקצפת שש-שכבות מערב אמש עוד חקוק היטב בזכרונכם בדמות 600 קלוריות מאיימות שנוספו למאזן הכללי. אבל אז הילדים מתעוררים, והשעון מתקתק ואתם מסתפקים בשתי פרוסות לחם לבן וממרח שוקולד מעל, ואיכשהו בערב חצי מתכולת המקרר מוצאת את דרכה אל הצלחת שלכם. "מחר", אתם מנחמים את עצמכם, "מחר דיאטה".

אבל מחר מגיע, והוא די דומה לאתמול. האם זה אומר שהתחרטתם?

שני פסיכולוגים בשם ג'יימס פרוצ'סקה וקרלו דיקלמנטה חקרו את הנושא והגיעו למסקנה הבאה: אדם מקבל החלטה בנוגע לבריאותו, הפיזית או הנפשית באמצעות תהליך פנימי מורכב. הפסיכולוגיה מכניסה תהליכים אלו תחת מטריית-העל "שינוי" ומנסה לחקור את הסיבה שמביאה אותנו לדחות אותו לעוד חודש, אחרי החגים, בקיץ או כל מועד אחר שהוא לא 'עכשיו'.

שני הפסיכולוגים בנו מודל שינוי התנהגותי המתאר את חמשת השלבים שאנו עוברים בדרך לשינוי המיוחל. היכן אתם עומדים?

1. השלב הראשון - הכחשה: ההרגל או ההתנהגות אותו אמור האדם לשנות, לא מהווה עבורו בעיה כלל, גם אם היא קיימת באופן ברור, הוא ידחה את הבדיקות הרפואיות בתירוצים כמו "אין לי שום בעיה" או יעודד את עצמו "אני אכן אני חלש, אבל זה עוד יסתדר".

2. השלב השני - הרהור: האדם מודע לבעייתו ולא מנסה להתכחש אליה. מידי פעם הוא שוקל ברצינות דרכי פעולה להתמודד עמה, אך נרתע כאשר זה מגיע לידי מעשה. אדם כזה יטען: "יש לי בעיה. אני צריך לחשוב איך לפתור אותה".

3. השלב השלישי - הכנה: לאדם ברור כי הוא עומד לפתור את הבעיה בששת החודשים הקרובים. הוא יעדיף להתחיל בקטן, יפחית מכמות האוכל או ינסה לדחות את הסיגריה. בשלב הזה, הוא מסוגל לקבוע זמן ריאלי בו יתחיל לעשות את השינוי. ההצהרות האופייניות הן: "אחרי החגים מתחילים לשפץ" או אמיץ יותר: "בעוד חודש אני מתחיל לעשות כושר".

4. השלב הרביעי - פעולה: כשמו כן הוא, האדם מחליט סוף סוף לנקוט בצעד משמעותי לשינוי ההתנהגות. זהו הרגע בו הוא כבר התחיל את הדיאטההפסיק לעשןנרשם למכון כושר. כעת, הוא ישמח להכריז כי הוא "עובד קשה כדי להשתנות".

5. השלב החמישי - שימור-תחזוק: "אני חייב לשמר את מה שכבר שיניתי", "אני לא רוצה לחזור להתנהגות הישנה", כעת ישתדל האדם להחזיק את עצמו בכל דרך אפשרית כדי לייצב את השינוי ולהפכו לקבוע. שימו לב: השלב הזה נראה אולי קל, אך ברגע שמגלים בו רפיון, הדרך מהירה חזרה לשלבי המודל המוקדמים יותר.

שינויים בחיים הם משימה לא קלה, אך כשמבינים את ההדרגתיות ההכרחית הנלווית לתהליך, המשימה הופכת לאפשרית.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
בריאות