כיכר השבת

כיצד לצרוך פחות

הרעל הלבן; איך מפחיתים את הצריכה בלי להרגיש? | המדריך 

בשנים האחרונות אנחנו רואים עליה חדה בצריכת הסוכר בעולם המערבי, והדבר עולה ככל שזמינות המזונות המעובדים עולה | מה ניתן לעשות? מומחית בתחום צריכת המזון מפרטת דרכים שבעזרתן תתגברו על התמכרות לממתקים ומשקאות מתוקים (בריאות)

| 10 | כיכר השבת |
בעיה מרכזית בשנית האחרונות. מאכלים עתירי סוכר
בעיה מרכזית בשנית האחרונות. מאכלים עתירי סוכר (צילום: Shutterstock)

צריכת הסוכר המוגזמת הפכה למגפה של ממש בעולם המערבי. נתונים עדכניים מראים כי אמריקאים צורכים בממוצע 17 כפיות סוכר מוסף ביום - כמעט פי שלושה מהכמות המקסימלית המומלצת לנשים וכמעט פי שניים מהמומלץ לגברים. ד"ר לורה שמידט, סוציולוגית ופרופסור למדיניות בריאות בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, מציעה בראיון לCNN דרכים מעשיות להתמודד עם האתגר.

"אם אתם מתמודדים עם דחפים וכמיהה לסוכר, אתם לכודים בסביבת מזון שמאותתת לכם ללא הרף: 'אכול סוכר, אכול סוכר'," מסבירה ד"ר שמידט. לדבריה, הבעיה אינה רק בהתמכרות האישית, אלא בסביבה שלמה שתוכננה לגרום לנו לצרוך יותר ויותר סוכר.

הטיפ הראשון והחשוב ביותר, לדברי שמידט, הוא להפסיק לצרוך סוכר בצורה נוזלית. "משקאות ממותקים, כולל משקאות קלים, משקאות אנרגיה ומיצים מלאכותיים, הם המקור הגדול ביותר לסוכר מוסף בתזונה המודרנית," היא מסבירה. "הפחתה דרמטית בצריכתם יכולה להוביל לשיפור משמעותי."

הטיפ השני מתמקד בסביבת העבודה. מחקרים מראים כי כאשר מקומות עבודה מפסיקים למכור משקאות ממותקים במכונות ובקפיטריות, עובדים שהיו שותים סודה באופן קבוע מאבדים בממוצע 1.27 ס"מ מהיקף המותניים תוך 10 חודשים בלבד.

הטיפ השלישי מופנה אל הבית שם ממליצה שמידט ליצור סביבה נקייה מפיתויים. "הסכימו כמשפחה להימנע מחטיפים ומשקאות מתוקים בבית," היא אומרת. "שמרו את המתוקים לאירועים מחוץ לבית. זה לא אומר שאסור ליהנות, אלא שצריך לעשות זאת במודע ובמידה."

הטיפ הרביעי עוסק בהתמודדות הנפשית עם התשוקה לסוכר. שמידט ממליצה על שיטת "תאוריית הדחף" - טכניקה שבה לומדים לחוות את התשוקה לסוכר במצב רגוע מבלי לפעול לפיה. תאוריית הדחף בטיפול באכילה מתמקדת בזיהוי ובניהול הדחפים הרגשיים שמובילים לאכילת יתר. התהליך מתחיל בזיהוי הטריגרים הרגשיים (כמו מתח, שעמום או חרדה) שמעוררים את הדחף לאכול, והבנה שהאכילה משמשת כמנגנון התמודדות זמני. הטיפול כולל פיתוח אסטרטגיות חלופיות להתמודדות עם רגשות אלו, כמו פעילות גופנית, נשימות או שיחה עם חבר, פעולות שיועילו להסיח את הדעת מהדחף וכך עם הזמן להפחית את עוצמתו. "התשוקה לסוכר היא אמיתית, אבל אפשר ללמוד להתמודד איתה," היא מדגישה.

הטיפ החמישי והאחרון הוא לשמור את המתוקים לקינוח בלבד. שמידט ממליצה להגביל את צריכת הסוכר המוסף ל-6 כפיות ליום לנשים, 9 לגברים ו-4 לילדים. "הכינו קינוחים בעצמכם במקום לקנות מוצרים מוכנים," היא מציעה. "כך תוכלו לשלוט טוב יותר בכמות הסוכר ולהפוך את חווית המתוק למשמעותית יותר."

חשוב לציין כי צריכת יתר של סוכר מוסף עלולה להוביל לשורה של בעיות בריאותיות, כולל עלייה במשקל, סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכבד, סרטן ואפילו דיכאון. עם זאת, שמידט מדגישה כי אין צורך להכריז מלחמה על סוכר, אלא להפחית את צריכתו למינון סביר. "הבעיה היא שאנחנו מתמקדים ברכיבים בודדים במקום בתזונה הכוללת. מה שחשוב הוא האיזון הכללי של אבות המזון בתפריט היומי."

תוכן שאסור לפספס
10 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
8
מצוין עוד כתבות על בריאות בבקשה
הדר
7
לא חידשתם?כלום
טעככ
6
כל מה שלבן לא בריא ; סוכר , מלח , קמח !!!
רונה
מלח לבן זה מלח תעשייתי,רק מלח ההימלאיה הכי טוב,מעל ל80 מינרליים הטובים לגוף האדם וזה בכלל בצבע וורוד אמיתי
אלי

הצגת כל התגובות

5
הבעיה היא לא רק סוכר אלא פחמימות צריך להוריד את צריכת הפחמימות למי שכבר יש בעיה
חיים
פחמימות מלאות בריאות ומפחיתות במשקל
*פחמימות מתועשות.
4
הבעייה שיצרני המזון מוסיפים כמות גדולה מאוד של סוכר לכל מוצרי המזון. הסוכר זול מוסיף משקל למזון המעובד וגורם להתמכרות יש חובה להגביל את השימוש הזה מהיצרנים!!!!!
נוגית
3
להוציא כל דבר מתוק מהבית
Danylo
2
בשביל זה ממשלת ימין על מלא דבר ראשון הורידה את המס על שתייה מתוקה להגדיל את כמות חולי הסכרת כי קל יותר לשלוט באנשים חולים מאשר אנשים בריאים. תודה לממשלה.
מי שזוכר
1
אין ״מינון סביר״ לסוכר. ( סוכר= מה שבמטבח קוראים לו סוכר. לא פירות או בצקים) זה רעל, לא מזון, ואסור לגעת בו. ככה פשוט.
ד״ר צביקה
אולי גם יעניין אותך
חדשות בריאות