כיכר השבת

שבת בבית החולים

להתאשפז ביום שישי? חכו לרופא רק ביום א'

רק מי שאושפז בבית חולים בשבת או חג, או היה ליד מיטת חולה בימים אלו, מבין את הקושי. סיפורו של חולה שומר תורה ומצוות בביה"ח בשבת הוא סיפורה של כל מערכת הבריאות הציבורית שמאבדת לאט לאט את הרלוונטיות שלה (בריאות)

| 18 | כיכר השבת |
שר הבריאות חרדי - המערכת חילונית לגמרי. אילוסטרציה
שר הבריאות חרדי - המערכת חילונית לגמרי. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

חוויה לא פשוטה לכל מי שלא עלינו נאלץ להתאשפז בבית החולים במהלך הפסח. לכאורה, ערב ליל הסדר לא שינה דבר: המיטות אותן מיטות צפופות, האוכל באותו טעם של בית חולים (למעט מצה במקום לחם) וגם אותו ריח מוכר לכל מי שהיה לפחות פעם אחת בבית החולים.

אכן, הרופאים עוסקים במצווה חשובה מאין כמותה, הצלת נפשות, אבל כמות הרופאים היא מעטה ומיטת החולה מחכה לבדיקה הפשוטה המון שעות. כמעט כל מי שהיה בבתי החולים בזמן הפסח נתקל במצוקת הרופאים הקשה - אמנם ישנם רופאים תורנים, אבל מומחים - אין.

כך יוצא שבמהלך החג, במשך שבוע שלם, נשארו חולים רבים בלי בדיקות מעמיקות, בלי ביקור של רופא מומחה והכי חשוב: בלי תשובות, מה קורה, מה הסיכון, מה צריך לעשות ועוד.

אומרים לנו שהטכנולוגיה בתחום הרפואה השתכללה פלאים בשנים האחרונות, שבתי החולים ברמה הגבוהה ביותר שיש, שהרמה והאיכות גבוהים מאין כמותם - אבל כולם מתנגשים אל מול המציאות המרה, האמתית.

ומהי אותה מציאות מרה? גם אם הרמה גבוהה, עדיין המיטות הצפופות נשארו כשהיו, ההמתנה הארוכה - לשווא - לבדיקה פשוטה, לביקור רופא, מכלה את כוחם של החולים ואת כל קרובי המשפחה שיושבים ליד מיטתם דואגים וחסרי שינה. עדיין תחכו כל שבת וחג לבואם של הרופאים המומחים מחופשתם, ועד אז תאלצו להיאזר בסבלנות קשה, מעיקה ולעתים מזיקה.

מחכים לרופא שיגיע

ישנן שלוש נקודות חשובות שכל מי, ל"ע, שהיה ליד מיטת חולה בבית חולים מכיר מקרוב וחייבות התייחסות מיידית. הרפואה הציבורית בישראל חייבת לתת את דעתה על כך.

1. במהלך חג הפסח, עקב ריבוי השבתות והחגים שהיו צמודים אחד לשני, היו מקרים שבהם לא היה מענה לחולים שאושפזו בבית חולים. לפעמים זה הרגיש שרק משאירים אותם בינתיים "בחיים" עד שהרופא המומחה יגיע לאחר השבת או החג. כמובן שגם לרופאים בכירים מגיע לנוח, חופשה, אבל פתרון צריך להימצא. לא יכול להיות שחולה שאושפז ביום שישי - פשוט יחכה עד יום ראשון בבוקר כדי לדעת מה מצבו.

2. כל מי שיצא לו לסעוד חולה במהלך היום מכיר בלבו מציאות לא פשוטה: מה קורה עם החולה בלילה? האם משהו שומע את קריאתו לשירותים או לכוס מים? בעוד שבמהלך היום, קרובי המשפחה יכולים להאכיל, לשוחח עמו, להפיג מעט מהקושי להיות במיטת חולה - בלילה המצב חמור פי שתיים. המחשבות לא מפסיקות: אם נהיה עם החולה בלילה, כיצד נתפקד ביום בעבודה, בבית עם הילדים, מצד שני - מי ידאג לו אם לא אנחנו? במיוחד אצל חולים מבוגרים מאד שצריכים עזרה באכילה ובשתיייה, ומי ידאג לפרנסה אם כל יום אנחנו לא עוזבים את מיטת החולה? כל שכן בשבתות וחגים שאז לעתים אי אפשר להישאר ליד החולה.

3. ובכלל שבתות וחגים הם על גבול הבלתי-אפשרי לחולים שומרי מצוות. במדינת ישראל, תשע"ז, עדיין אין פתרון. לא כל בית חולים נמצא במרחק הליכה שאז אפשר לבקר את החולה גם בשבת. חוסר ביין לקידוש וארוחת שבת, עם חולים לידו שאולי לא מקפידים על אווירת השבת, משאירים אותו חסר אונים אל מול המערכת החילונית של הרפואה הציבורית.

מה תעשה אמא שהתינוקת שלה מאושפזת בבית החולים והיא לא עוזבת את מיטתה? מה היא תאכל בשבת או בחג? הרי היא אינה זכאית לאוכל מבית החולים. ישנן עמותות שעוברות מדי פעם בחדרים בימי שישי וערבי חג ופשוט מצילים את האמהות, אבל האם בימינו אנו נזקקים לעמותות לדברים כאלה בסיסיים?

אכן, רק מי שאושפז בבית חולים בשבת או חג, או היה ליד מיטת חולה בימים אלו, מבין את הקושי בלהסתמך על עמותות וקרובי משפחה נחמדים שמביאים אוכל, ומי שאין לו - נשאר בלי כלום. תקווה בינתיים שהשכן שלידך שרואה טלוויזיה בשבת ישתדל להנמיך, ותקווה שאם יש לידך לא-יהודים, שלא הגניבו חמץ בפסח.

והכי חשוב: כל עוד אין פתרון לרפואה הציבורית, כל עוד אין מה לעשות, אם ל"ע אושפזת בערב שבת או חג אתה תאלף לחכות עד יום ראשון בבוקר שאז יגיע הרופא המומחה שיבדוק אותך וסוף סוף תתחיל לקבל טיפול רפואי.

תוכן שאסור לפספס
18 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
13
כל הכבוד שגם בבתי חולים יש להם שליח שמטפל ודואג לצרכים הומינטריים כאלו (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
סורוקה באר שבע
12
מניסיון אישי שלי מלפני שבועים עבור סבא שלי המצב חמור הרבה יותר אצל חולים זקנים תשושים ואנשים שלא יכולים לזוז ..אין בקושי למי לפנות .. אם קורה משהו לחולה בלילה והוא לא יכול לצלצל בפעמון כמעט צריך נס בשביל שהצוות ידע מזה ..פשוט מצב די קשה לא מאחל לאף אחד להגיע למצב של חוסר אונים
דניאל
11
איך שמעתי פעם במקרה רופא מנהל מחלקה פנימית באיכלוב צועק על האחיות והסטג'רים במחלקה למה תמיד ביום ראשון צריך לגרור פה 4 מתים מה אי אפשר לצאת לחופש קצת מחלקות פנימיות בכל הארץ זה הכנה נהדרת לגיהינם או לכפרת עוונות
חלוקת עבודה

הצגת כל התגובות

10
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
משה
9
ערב שבת האחרונה פרשת שמיני נאלצתי לבלות עד חצות במיון בלינסון. לא מזון , לא יין לא כלום .אילולי מתנדבי חסדי יואל שמציעים לינה למלווה ואוכל. כל הכבוד
נחום
8
חוק זכויות החולה לא מקנה שום זכות למלווה מלבד שעות ביקור אשר נקבעות על ידי מנהל בית החולים מר אסף מגידו, נסה לארגן לובי, חילוני, לשינוי החוק בהצלחה
---
7
ביום שישי עברתי תאונת דרכים האמבולנס לקח אותי להדסה למרות שביקשתי שע"צ מיד כשהגעתי התחילו לטפל בי עד כאן הכל טוב ויפה אני לא הולך לפרט אך לכל אורך הטיפול היחס אליי היה מזלזל ומתנשא בייחוד של איזה דוקטור במחלקת טראומה עם משקפיים עגולות חומות לאחר שעברתי את כל הבדיקות שנמצאו תקינות הוצרכתי להמתין שעות
יוסי
בדיוק כמו שצינת התחננתי לשחרר את הבן לפני שבת כדי לא לחלל .נתקלתי בחומה של אדישות .עד שדברתי עם איזה מתמחה צעיר שנגעתי ללבו והזיז לי את השחרור. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
מם
לכו לתל השומר אפילו מירושלים שם זה אחרת מנסיון
איציק
6
ש/ל שבתות וחגים?
ישראלי
5
גם באמריקא זה ככה אין רופאים בסוף שבוע מה לעשות ככה זה בכל העולם סבה שלי חיכה בפלורידא לצוות לעשות דיאוליזה מיום חמישי הערב עד שהוא נפטר ביום ראשון
משה
4
לא מבינה את הכתבה. היה מתאים לחילוני להתמרמר על הבעיות שנוצרות מרצף של שבת וחג. מדוע הדתיים מלינים על כך? מה ההצעה שלכם לפתרון?
מרים
3
שהינו ליד חולה בחול המועד בשבת וחג. היחס של האחים והרופאים היה נהדר לא הרגשנו בעיה. הציעו לנו אפילו אוכל . קבלנו אוכל מעמותה שהיה מספק. כל זה בבית חולים מאיר.
ש.
2
הוא לא שינה כלום... אותו דרק שהיה גם ימשיך להיות... העיקר ששר הבריאות מקבל כבוד. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
חיים
1
מה אתה רוצה תכלס? שיהיו עוד רופאים? תביא עוד תקציבים נראה אותך? אתה יודע שזה לא אפשרי אז מה אתה רוצה שהרופאים יקחו פחות כסף? למה להם? לא מספיק שהם מוותרים על רפואה פרטית ועוסקים בציבורית בחצי משכרות מהפרטית אתה רוצה שהם יעבדו 24.7
גג
אולי גם יעניין אותך
חדשות בריאות