בקהילת 'פני מנחם' בראשות ראש הישיבה מגור הגאון רבי שאול אלתר, חגגו בשבוע שעבר אירוע ייחודי של סיום מסכת סנהדרין, שנלמדה במשך השנה האחרונה בעיון ובהעמקה בידי בני הקהילה במסגרת יוזמת "עמוד הקהילה". לרגל הארוע, שהתקיים בבית המדרש הגדול שברח' זיו בירושלים, זכו בני הקהילה לקבל מכתב מיוחד מהמנהיג הליטאי, ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו.
במכתב המיוחד שנשלח לבני הקהילה כותב הגר"ד "לחברת קהילת פני מנחם בראשות מיודעי מעכקש"ת ראש הישיבה הגאון הגדול הגר"ש אלתר שליט"א, שתעשו חיל בכל לימודיכם ביתר שאת ועוז בהכוונת רבכם שליט"א בשקיעות בלימודה ועיונה לתפארת בית ישראל ותזכו לכל מילי דמיטב".
יוזמת לימוד "עמוד הקהילה" בקהילת הגר"ש אלתר החלה לפני כשנתיים, כאשר היוזמה החלה בכלל בידי בני הקהילה בארה"ב במסגרת שבת התאחדות שהתקיימה בראשות הגה"ח רבי אברהם מרדכי (במוהרי"א זצ"ל) אלתר. אז הועלה הרעיון לכונן לימוד משותף שיקיף את כל בני הקהילה בהספק של עמוד ליום. לאור ההצלחה התרחבה היוזמה לישראל, כאשר במסגרת הלימוד הייחודי נלמד בכל יום עמוד, בכל סוף שבוע נערכת חזרה שבועית וכן מתקיימים מבחנים חודשיים.
להפתעתם של בני הקהילה החל ראש הישיבה להשתתף באופן פעיל בלימוד. בכל בוקר הוא משאיר שיעור עיוני או יותר באחת הסוגיות הקשורות לעמוד הנלמד, כאשר השיעור מושמע ב"בית המדרש הטלפוני - היא שיחתי".
גם במהלך היום מתערב ראש הישיבה במו"מ המתנהל בקו והוא מתייחס אישית להערות שהשאירו הלומדים, שחלקם הגדול, אגב, הינם ת"ח מקהילות רבות ואחרות שנדבקו אף הם בלימוד המעמיק והעיוני והם מעלים בו את הערותיהם והארותיהם על הסוגיות הנלמדות ב'עמוד'.
בשבוע שעבר, לאחר שנה שבה נלמדה המסכת בעיון ובעמקות, נערך הסיום במעמד מפואר שאותו יזמו ראשי ארגון "ליבנו בתורתו", הרב ישראל אלבוים והרב עקיבא גרינצייג. המעמד, בראשות גדולי תורה, התקיים בבית המדרש של הקהילה שברח' יוסף זיו ולא באולם, וזאת לבקשתו של ראש הישיבה הנמצא בשנת האבל לפטירת אמו הרבנית ע"ה.
לרגל המעמד הופתעו כאמור בני הקהילה לקבל את מכתבו של הגר"ד לנדו. כן כיבד את הארוע בנוכחותו ובדברי ברכתו הרה"ג רבי ישראל בונים שרייבר, גאב"ד 'בני פינחס' אשדוד, שהרחיב בתועלת הצומחת לכלל ישראל כולו מעצם הלימוד המשותף, של אברכים ובעלי בתים הקובעים עתים לתורה, ביגיעה ובעומק העיון, כאשר הלימוד סובב את כל יומם ואינו מצטמצם לשעה היעודה שבה הוא נלמד בפועל.
ראש הישיבה, הגר"ש אלתר, עמד על אותה 'מתנה טובה' שזכתה בה הקהילה, והוא לימוד העמוד היומי. במשאו שזר את דברי המשנה בסוף סנהדרין לגבי עיר הנידחת בדין רחובה של עיר ועמד על החובה המוטלת על כל איש ישראל להפוך את הרחוב לבית המדרש ולא ההיפך, חלילה, להביא את הרחוב לבית הכנסת. דבר זה, אמר, נעשה כאשר הלומדים שקועים בלימודם הן כאשר הם בביהמ"ד והן כאשר הם מוגיעים את מוחם בסוגיה הנלמדת בלכתם בדרך, כאשר כך סובב היום כולו סביב התורה.
עוד נשאו דברים ראש ישיבת 'פני מנחם' הגאון רבי דניאל חיים אלתר, שהרחיב בדבריו אודות דברי חז"ל 'הנוגע בספר תורה ערום נקבר ערום' כאשר הוא מפלפל, כדרכו, ועומד על ההבדל בין 'האוחז' ספר תורה לבין מי שהוא חלק מהתורה, וזו שמחת תורה שזה עתה היינו בה, שאנו שמחים עם התורה כי אנו 'חבוקה ודבוקה בך', להיות חלק ממנה. לחיות עם התורה, עד שהופכת לחלק מאיתנו. גם אם לומדים רק שעה אחת ביום, אבל זו המהות של הלומד, הרי לימוד זה מצליח לשנות את האדם.
הגאון רבי ישראל מרדכי אלתר, מראשי הישיבה הגדולה 'פני מנחם', עמד אף הוא על החשיבות של לימוד שנלמד ביגיעה, לעומק, תוך ניסיון להבין כל תג ותג בדברי הראשונים. כן נשמעו דבריהם של הרה"ג רבי ישראל הכהן לוין מנהל הסמינר הישן, הגאון רבי בצלאל וקסלשטיין שליט"א – רב הקהילה, הרה"ג רבי אברהם מרדכי אלתר, הרה"ג רבי ישראל מרדכי אלתר, והרה"ג רבי שמחה רייך, מהפעילים הנמרצים של ארגון 'לבנו בתורתו' שבזכותו התרבו לומדי ה'עמוד' בקרב הקהילה.
בהמשך נערך מעמד נוסף, הפעם בארה"ב, שם חגגו בני הקהילה את סיומה של המסכתא, בהשתתפותו של הרה"ג רבי בצלאל וקסלשטיין שהגיע במיוחד לכבוד המאורע, כאשר בני הקהילה נהנים משבת מיוחדת שנערכה במחיצתו בשכונת סטטן איילנד.
במעמד הוקרנה דרשתו המיוחדת של ראש הישיבה הגר"ש אלתר לציבור האמריקאי, אותה ביסס על דבריו של הרה"ג רבי יהודה לב, 'הרב המתורגמן' שמתרגם בכל יום את שיעורו של ראש הישיבה הנמסר בקו מעברית לאידיש, כשהוא מרחיב בחשיבות הלימוד הקבוע המשפיע על כל יומו ומשפחתו של הלומד.
עם סיום מסכת סנהדרין החלו הלומדים בהתלהבות בלימוד מסכת עבודה זרה, וזאת במסגרת שעות מיוחדת של 'קביעת עתים' המתקיימות בכל בתי החסידים של הקהילה באר"י ובחו"ל. במקביל, מאחר ובשבוע הקרוב יחלו בקהילות ישראל בלימוד הדף היומי במסכת 'סנהדרין', פעלו בארגון 'לבנו בתורתו' להנגיש את שיעורי הגר"ש אלתר שנאמרו על המסכת, בכל עמוד ועמוד, והמערכת הותאמה כך שגם לומדי 'הדף' שיבקשו ללמוד את הדף היומי בעיון יוכלו להיחשף בנקל לשיעורים היומיים.
הצגת כל התגובות