
חג הפסח המרומם כבר מאחורינו, ולמרות שכולנו מכרנו את החמץ לגוי, ישנם המקפידים שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי, כדי שלא להיכשל חלילה בחמץ שעבר עליו הפסח אם לא נמכר כראוי או שחוששים שמכירת חמץ לא מועילה בחמת ודאי כדעת הגר"א והחזו"א.
חלקם, מסתפקים בחמץ ש"נאפה לאחר הפסח", כאשר המשמעות היא שהקמח ויתר מרכיבי המוצר יוצרו לפני פסח ונמכרו לגוי - אך המוצר עצמו נאפה ויוצר לאחר הפסח, ויש המהדרים ומקפידים לצרוך חמץ שעשוי אף מקמח ש"נטחן לאחר הפסח".
כיצד נוכל לדעת מתי באמת הכינו את החמץ?
האפשרות הפשוטה והאמינה ביותר היא תאריך הייצור המוטבע על כל מוצר. בחלק מהמוצרים תאריך הייצור מופיע בצורה ברורה עם התאריך המלא בו ייצרו את המוצר, ושנה זו מדובר על 20/04/2025, שזה היום הראשון שלאחר חג הפסח.
קוד הייצור לאחר הפסח
דרך נוספת לדעת את את תאריך הייצור הוא על ידי "קוד יצור", שהוא תאריך היצור הנכתב בצורת קוד המכיל בתוכו מספרים שונים המשמשים את המפעל לצרכי מעקב ובקרה.
השנה, ה'תשפ"ה, חל מוצאי שביעי של פסח (=אסרו חג פסח) בתאריך 19 באפריל 2025 למניינם. ספירת הימים החל מ-1 בינואר מלמדת שזהו היום ה-110 בשנה. אם כך ייצור החמץ החל רק לאחר 110 יום מתחילת השנה, ועל כן, כאשר קוד הייצור הוא 5110 או 25110 (=25/110) או כל קוד בעל מספר גבוה יותר, מוכיח שהמוצר יוצר בוודאות לאחר הפסח.
עם זאת, מכיוון שגם הערב - מוצאי החג, ישנם מפעלים שמייצרים חמץ חדש, והתאריך הלועזי משתנה רק בחצות, גם קוד ייצור 5109 ייתכן שהוא מאחרי החג, כמובן דברים שהגיני שיוצרו לאחר צאת החג כלחמים וכדו' ולא דברים יותר מסובכים שיותר היגיוני שיוצרו במהלך היום - לפני צאת החג.
קוד יצור שקודם לזה, משמעותו שהדבר יוצר בוודאות בפסח או קודם לכן.
יצוין כי במוצרים של מפעלים מסוימים מופיעות לעיתים עוד ספרה אחת או שתיים, המסמלות את המשמרת או המפעל ואין להן חשיבות לתאריך הייצור לעניין החמץ.
לתשומת לב: ישנם מוצרים שהקוד מסמן את תאריך אריזת המוצר ולא תאריך הייצור ויש לשים לב לכך. בנוסף, מוצרים שיוצרו לפני הפסח עלולים להופיע על המדפים בהמשך הקיץ.
מוצרים המסומנים כמי שהיו בוודאות בעלות גוי בחג
בנוסף, השנה לראשונה, השיקה אוסם פיילוט כשרותי - תעשייתי, בו היא מסמנת רשימת מוצרים שהיו בוודאות בבעלות גוי במהלך החג, כך שאין מה לחשוש שאולי היו ברשות יהודי במהלך החג או שתהליך המכירה היה שלא כדין.
כך למשל, ניתן יהיה למצוא מספר סוגי בייגלה, ביסלי, עוגיות פתי בר, פתיתים וספגטי, ושניצלים ונקניקיות מן הצומח.
כדי להסביר את מה שעומד מאחורי המהלך, נאמר כי למעשה אוסם נמצאת בבעלות חברת נסטלה העולמית שהיא בבעלות גויים. הבעיה במוצרי החמץ של אוסם מתחילה כאשר אין ידיעה היכן היו המוצרים במהלך החג, האם במחסנים של רשתות בארץ / ספקים יהודיים וכדו' - וכך עולה חשש בנוגע למכירה. בפיילוט הזה למעשה מסמלת אוסם את המוצרים שהיו בוודאות בבעלות נסטלה - שהם אינם יהודים.