היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, דורשת מצה"ל לפעול באופן מיידי לגיוסם של 3,000 תלמידי ישיבות וכוללים לצבא, כחלק מיישום החלטת בג"ץ שניתנה היום (שלישי). בהרב-מיארה מדגישה כי גיוס 3,000 בחורי ישיבות השנה, מהווה רק חלק קטן מתהליך גיוס כלל בחורי הישיבות ולומדי התורה בגילאי גיוס ובהתאם לצרכי הצבא.
במכתבה קובעת היועצת המשפטית לממשלה, כי הנחיות לשלילת תקציבי הישיבות ותקציבים נוספים המיועדים לחרדים - יועברו למשרדי הממשלה הרלוונטיים. בין היתר, נשקלת שלילת סבסוד מעונות היום לה זכאים אברכים רבים.
הכרעת היועמ"שית
היום, ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון בעתירות העוסקות בגיוסם של תלמידי ישיבות המועמדים לשירות ביטחון ובתשלום תמיכות לישיבות בגין אותם תלמידים.
פסק הדין, שניתן פה אחד, בהרכב מורחב של תשעה שופטי בית המשפט העליון, קבע בתמצית כי על המדינה לפעול לאכיפת חוק שירות ביטחון על תלמידי הישיבות, וכי אין בסיס חוקי להמשיך בהעברת כספי התמיכות לישיבות ולכוללים עבור תלמידים אלה, שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי איננו דחוי כדין.
נבקש להביא בפניכם מספר הנחיות אופרטיביות הנובעות מפסק הדין, על דעת היועצת המשפטית לממשלה.
בתמצית, על מערכת הביטחון לפעול באופן מיידי לביצוע פסק הדין לגיוסם של תלמידי הישיבות החייבים בשירות צבאי, בהתאם לצרכי הצבא וליכולותיו. במסגרת זו, מערכת הביטחון התחייבה לפעול כבר עתה לגייס 3,000 תלמידי ישיבות בשנת הגיוס הנוכחית, וזאת בנוסף למספר המתגייסים הממוצע בשנים האחרונות.
מדובר במספר ראשוני לגיוס מיידי, שאינו משקף באופן מלא את צרכי הצבא הנוכחיים ואת קידום השוויון בנטל, ועל מערכת הביטחון לפעול להצגת תכנית גיוס הכוללת הגדלה של מספר זה.
בנוסף, יש להימנע מכל פעולה להעברת כספים, באופן ישיר או עקיף, שיש בה משום תמיכה בפעילותם של אלה שנמנעים מגיוס, או שיש בה משום עקיפת פסיקתו האמורה של בית המשפט.
באשר לסוגיית הגיוס, הדגיש בית המשפט, כי על הפוקד להפעיל את סמכותו להוצאת צווי גיוס מתוך התייחסות שוויונית לכל יוצא צבא כהגדרתו בחוק, ללא הבחנה בין תלמיד ישיבה לבין יתר המיועדים לשירות ביטחון.
כן הובהר, כי בהפעלת סמכותו, חובה על הפוקד לתת את הדעת לאתגרים המונחים לפתחו של הצבא ומערכת הביטחון בימים אלה, כמו גם לצורכי הביטחון הקונקרטיים.
לפי פסק הדין, כוונתה של הממשלה לקדם חקיקה להסדרת הנושא, איננה שיקול אותו רשאי הפוקד לשקול, גם אם מדובר כביכול בתקופה קצרה. לבסוף, בית המשפט הבהיר כי לעניין אופן אכיפת חובת הגיוס על בני הישיבות, ניתן להתחשב בצורך בהיערכות של רשויות הצבא לגיוסם; ואולם, אף בהפעלת סמכותו זו ובפעולות לגיבוש תוכניות לגיוס מדורג של תלמידי הישיבות, על רשויות הצבא לפעול בהתאם לכללי המשפט המנהלי.
כפי שנמסר מטעם המדינה במהלך הדיון, בהי עדר חקיקה הקובעת אחרת, הכלל שלפיו על מערכת הביטחון לפעול הוא גיוס שוויוני לכל.
היקפי הגיוס בפועל חייבים להיגזר מצרכי הצבא הנוכחיים ולהלום את עקרון השוויון. גיוס של 3,000 בני ישיבות לשנת הגיוס המתחילה בחודש יוני 2024 בנוסף למספר המתגייסים הממוצע שנרשם מקרב הציבור החרדי בשנים האחרונות - משקף מספר ראשוני בלבד, לגיוס בטווח המיידי, והוא איננו הולם את צרכי הצבא או מגשים את ערך השוויון.
שר הביטחון התחייב כי במהלך החודש הקרוב, מערכת הביטחון תנקוט בצעדים מיידיים למיצוי פוטנציאל הגיוס, וכן יינקטו צעדים נוספים, לרבות על -ידי הממשלה לאור חובתה לצמצם את הפגיעה בשוויון בנשיאה בנטל שירות הביטחון.
לאור האמור, על מערכת הביטחון לפעול באופן מיידי לביצוע פסק הדין לגיוסם של תלמידי הישיבות החייבים בשירות צבאי, בהתאם לצרכי הצבא וליכולותיו כאמור לעיל, ועל-פי התחייבותה - לגייס 3,000 מתגייסים, בנוסף למספר המתגייסים הממוצע בשנים האחרונות.
במקביל, יש להציג תכנית גיוס, הכוללת נקיטת הצעדים הדרושים לשם מיצוי פוטנציאל הגיוס ולהגדלת המספר האמור של 3,000 מתגייסים, לאור צרכי הצבא הנוכחיים ולשם קידום השוויון בנטל.
לאור האמור, יש להימנע מכל פעולה להעברת כספים, באופן ישיר או עקיף, שיש בה משום תמיכה בפעילותם של אלה שנמנעים מגיוס, או שיש בה משום עקיפת פסיקתו האמורה של בית המשפט. פסיקה זו משליכה אף על תמיכות ואפיקי מימון אחרים המיועדים לתלמידי מוסדות תורניים החייבים בשירות צבאי.
בהקשר זה, הובאה בפנינו חוות דעתו של היועץ המשפטי של משרד האוצר, והתקיימו ישיבות בהשתתפות כלל הגורמים הרלוונטיים לבחינת הדברים. בימים הקרובים, יועברו הנחיות משפטיות מתאימות גם בעניין זה.
רדיפת עולם התורה
משמעות החלטת היועמ"שית היא, כי האחריות לגיוסם של תלמידי הישיבות תעבור מהממשלה לגורמי הצבא.
בתנועה לאיכות השלטון, השגישו את העתירות לגיוס לומדי התורה, בירכו על פסיקת היועמ"שית: "התנועה לאיכות השלטון, העותרת הראשית לבג"ץ בדרישה לשוויון בנטל, מברכת על הנחיית היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, המורה למערכת הביטחון לפעול באופן מיידי לגיוס 3,000 בני ישיבות".
"זהו צעד ראשון וחשוב ביישום פסיקת בג"ץ ההיסטורית. עם זאת, לדעת התנועה יש להרחיב משמעותית את היקף הגיוס" מסרו בתנועה לאיכות השלטון. "פסיקת בג"ץ מחייבת גיוס של כלל תלמידי הישיבות החייבים בגיוס, ולכן אנו עומדים על דרישתנו לגיוס מיידי של כל 63,000 תלמידי הישיבות בגיל הגיוס".
הם בירכו על שלילת התקציבים מהחרדים: "התנועה לאיכות השלטון מחזקת את היועמ"שית על ההנחיה להפסיק את העברת הכספים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים. זהו צעד חיוני ליישום פסיקת בג"ץ ולהבטחת שוויון בנטל".
"התנועה קוראת למערכת הביטחון להציג בהקדם תוכנית מקיפה למיצוי מלא של פוטנציאל הגיוס בקרב בני הישיבות, כפי שדרשה היועמ"שית. אנו נמשיך לעקוב מקרוב אחר יישום פסיקת בג"ץ ונפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו להבטחת שוויון מלא בנטל הביטחוני" נמסר בהודעת התנועה לאיכות השלטון.
כזכור, מוקדם יותר היום הכריעו שופטי בג"ץ פה אחד כי גיוס תלמידי הישיבות והכוללים הינו עובדה מוגמרת מכוח החוק.
בית המשפט העליון קבע פה אחד כי בעת הזו אין מסגרת חוקית שמאפשרת להבחין בין תלמידי הישיבות ליתר המיועדים לשירות צבאי. בהתאם, לא נתונה למדינה הסמכות להורות על הימנעות גורפת מגיוסם, ועליה לפעול בהתאם להוראות חוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986. עוד נקבע כי בהיעדר מסגרת חוקית לפטור מגיוס, לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה.
בית המשפט העליון הוסיף וקבע, כי פועל יוצא של המסקנה כי לא קיימת מסגרת נורמטיבית לפטור מגיוס עבור תלמידי הישיבות, הוא כי לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות גבוהות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה כדין.
זאת, נוכח הזיקה ההדוקה שבין מבחני התמיכה לבין מסגרת נורמטיבית שמאפשרת פטור מגיוס; ונוכח הוראות מבחני התמיכה עצמן, שקובעות כי תנאי סף להעברת תמיכה עבור תלמיד ישיבה הוא קיומו של פטור או דחיית שירות כדין.
הצגת כל התגובות