בעקבות מגיפת העכברים והחולדות בבני ברק ולקראת חג הסוכות הקרב ובא, בו התושבים רגילים לבנות את סוכתם בחצרות הבתים וברחובות העיר למשך שבעת ימי החג, התעורר פולמוס הלכתי נרחב האם מי שחושש מהעכברים יכול לקיים כך מצוות סוכה.
נזכיר כי התופעה עלתה לכותרות בשנה האחרונה בעקבות הסלידה והרתיעה שנגרמות לרוב תושבי העיר מהעכברים המשוטטים. בעקבות כך, שלושה מהדיינים החשובים בעיר, הגאון רבי משה שאול קליין, הגאון רבי מנחם מנדל לובין והגאון רבי שמואל אליעזר שטרן, פסק הלכהלקראת חג הסוכות הבעל"ט, בו הם דנים בשאלה האם מי שמצטער מהעכברים המשוטטים ברחובות ובחצרות פטור מהאכילה בסוכה היכן שנגרם לו צער.
וכך כתבו הדיינים במכתבם, "בעניין קיום מצוות סוכה בחצרות הבתים, במקום שעלולים להופיע עכברים, האם יש בכך משום מצטער פטור מן הסוכה, התשובה היא כדלהלן":
א. "אם מצטערים מחמת העכברים גם בשעת האכילה, אינם יוצאים יד"ח. ועליהם לדאוג שיהא סגור באופן שאין חשש עכברים או לבנות סוכה במקום אחר"
ב. "אם מצטערים רק בשינה ולא באכילה, נחלקו בזה הפוסקים אם יצא יד"ח באכילה. ומ"מ לכתחילה יש לאכול בלילה הראשון במקום שאינו מצטער שם.
ג. "ואם עשה סוכתו במקום שאין דרך בנ"א להצטער והוא מאניני הדעת ומצטער, אם מצטער רק בשינה, נראה שיוצא יד"ח באכילה"
כזכור, לפני כשבועיים נשאל על נושא זה, הפוסק הליטאי הגאון רבי יצחק זילברשטין והרב השיב כי כיון שאמרו חז"ל (יבמות דף קיב:) שאין אדם דר עם נחש בכפיפה אחת, אם כן אין זה בכלל דירה, ובסוכה שנאמר 'תשבו כעין תדורו' אי אפשר לקיים את המצווה כשיש נחש ארסי שמסתובב, ואסור לו לברך על סוכה זו כי הברכה לבטלה.
הרב זילברשטיין הוסיף ודן באדם שהוא עצמו אינו מפחד מעכברים, אבל אשתו וילדיו כן מפחדים, והכריע כי אם באמת כך הוא המצב, הרי שאי אפשר לעשות שם סוכה, ובזמננו נשים וילדים מפחדים ונרתעים מאד מעכברים, ובשבילם זה מצטער הפטור מן הסוכה. והוסיף כי צריך עיון אם אפשר לעשות סוכה במקום שעכברים יכנסו לסוכה
יצוין בנוסף, כי לפני כמה חודשים כשהמודעות למגיפת העכברים עלתה בהרחבה לציבור ,הגר"י זילברשטיין עורר להקפיד על נקיות חצרות הבתים והבניינים, ולא להשאיר פסולת ואשפה, והדגיש כי זה חילול ה' שכך נראים ערים של בני תורה, וזה אחת הסיבות העיקריות להתרבות החולדות והעכברים.
הצגת כל התגובות