כיכר השבת

על הורים, 'מוגנות' וילדים

'אל תלמדו את הילד להיזהר מאנשים זרים'; אז מה כן? • צפו

מה זה 'מוגנות'? איך מלמדים את הילדים להיזהר מפוגעים? • אם זיהינו פגיעה בילד - מה עושים? איך מתמודדים? • פאנל מיוחד להורים - לקבלת ידע ודרכי התמודדות מול הילדים בסוגיות המורכבות (TV)

| 31 | כיכר השבת |

This browser does not support the video element.

חינוך לקדושה לצד השיח עם הילדים והתלמידים על "מוגנות" וזהירות מכל מבקשי רעתם, הוא מקובל כיום כמעט בכל בית ומוסד חינוכי. אך עדיין, נדמה כי יש עוד מה לשפר בדרכי ההתמודדות וההתגוננות.

האם אנחנו לא עושים מספיק? איך לדבר ולהסביר לילדים להישמר ולהיזהר? איך מתמודדים במקרה של פגיעה, חלילה? בכדי לקבל מענה מקצועי על הסוגיות המורכבות הללו, כינסנו באולפן 'כיכר השבת' פאנל מיוחד, בהגשת משה מנס, ובהשתתפות הרב אשר מלמד, יו"ר "המרכז הישראלי למוגנות" והרב מוטי זולברג, יועץ חינוכי .m.a. אשר מעביר קורסים מעשיים במוגנות.

לאחר שפאנל הקודם דיברנו באופן כללי על "איך מגנים על הילדים מפני פגיעות", כעת אנו מבקשים לדבר תכלס, איך מנגישים את הנושא ומזהירים את הילדים שלנו?

"זה האתגר של כל מורה בכיתה וכל מגיד שיעור בישיבה", משיב הרב זולברג, "חלק לא עושים כי הם לא יודעים איך להעביר את זה. חלק אומרים 'גם איתי לא דיברו אז למה שאני ידבר'. הכי קל לנקוט בשיטת בת היענה, 'עזוב לא מתעסק'. גדולי ישראל מהמאה וחמישים שנה האחרונות - החל מהרב הירש, הרב יעקב קמינצקי ורב אהרן קטלר - כל גדולי ישראל מדברים על החשיבות והנחיצות של המחנכים וההורים לדבר על הילדים, צריך - וזו דעת תורה.

"אני אישית מגיע למורים ולמלמדים ומסביר להם על היקף התופעה. אני לא מאמין בהרצאה חד פעמית אלא מספר מפגשים בהם צריך ללמד אותם הכל. מה השוני בין המגזר החרדי לכלל. על תקשורת, על סימני זיהוי וכמובן איך מדברים".

אז איך מדברים?

הרב זולברג: "זה מאוד פשוט, החוכמה היא לדבר על הכל ולא לדבר על כלום. יש כלים רבים, אנחנו מעניקים הכשרה ויש חוברות עבודה מותאמות עם דפי עבודה לילדים - לא תמצא מילה אחת שקשורה למקום בגוף או דברים לא צנועים - זה רק כללים. כלים לכישורי חיים. כמו שאמרנו מדברים על הכל ולא לדבר על כלום.

"אני רוצה לתת דוגמה על סודות. במקרים רבים הפגיעה והסוד הולכים יחד וצריך ללמד אותם להבדיל בין סוד טוב לסוד רע. במשפט אחד: סוד טוב עתיד להתגלות, עושה לי להרגיש טוב והסובבים שלי ישמחו בזה.

סוד טוב, סוד רע (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

הרב אשר מלמד מציין כי אצלם במרכז הישראלי למוגנות חשוב "לתת סיוע ותמיכה לכל מי שמרגיש חוויה של פגיעה", והוא מסביר: "הוא הרי בחוסר אונים. אין לו מידע מה צריך לעשות, הוא לא יודע שיש מרכזי טיפול. הוא חושב שצריך לשלם מהכסף שלו את הטיפול וזה הון עתק. אנחנו מתווכים את השירותים, מה ואיך לעשות. טיפול, הליך פלילי או הליך נזיקין. כשצריך לדעת שיש כמה פתרונות לכל בעיה ולא צריך לחשוש לפנות".

הרב מלמד מפתיע ומקריא מסר מטלטל מנערה שנפגעה: "אני רוצה לקרוא לך מה כתבה לי נערה שנפגעה, והיא שולחת לנו הזמנה לבוא לחתונה שלה. היא כותבת כך: 'למי שהיה איתי בדרך, למי שנתן תקווה בעצם היותו שם שהוכיח שגם במקום של שממה וחורבן אפשר לצמוח. למי שלא ויתר ולחם את מלחמתי, מלחמה של מי שבחרו בשתיקה עד עכשיו. מעריכה מאוד ומחכה לכם בחתונה'. זה נותן לנו כוח להמשיך כי זה נותן חיים. סגירת מעגל של סוף טוב".

איך כהורים נזהה שמשהו לא בסדר אצל הילדים?

הרב זולברג: "דבר ראשון ילד שבא לאבא שלו או ילדה שבאה לאמא שלה, זה כבר ציון לשבח לאבא שהוא כתובת. תקשורת טובה מביאה לפתיחות הדדית. הנתון המפחיד הוא שעשרים אחוז מהילדים יפגעו במהלך חייהם. אחד מכל חמישה ילדים. הרבה פעמים כשאני מגיע לחדרי מורים ואומר להם: אם יש לכם 1000 ילדים בתלמוד תורה, סטטיסטית יש כאן הרבה ילדים שנפגעו. אז הדבר הכי חשוב זו תקשורת טובה.

"הורים שאין להם תקשורת מספיק טובה, צריכים לראות את ההתנהגות. ילד שמתפרץ בבכי, ילד שמצייר ציורי ילדים שלא מותאמים, שלא רוצה לישון בחדר מסוים, שההתנהגות שלו השתנתה בלימודים - קל לנו לומר הפרעת קשב אבל לא. כל שינוי קיצוני צריך להדליק נורה אדומה, אולי יש דברים מעבר".

למה הילדים לא מספרים לנו?

"אנחנו לא מספיק פנויים לילדים. מרבית התקשורת בינינו היא טכנית, ולא רגשית. אולי הגיע הזמן שהורה ינסה לדובב את הילד יותר, עם מילים רגשיות. בנוסף, הפוגע הוא פיקח ומזהיר את הילד שאם הוא יספר יקרה לו משהו, או שהוא מעביר לילד תחושת אשמה, או מאיים עליו. אבל כשיש שיח פתוח בין ההורים לילדים, אני חושב שהילד כבר יראה כתובת בהורים".

למה ילדים לא מספרים? (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

מה האבא צריך להגיב? איך אני מדבר עם הילד?

"קודם כל, 'תודה שסיפרת לי'. לא לשדר לחץ, אלא לגלות אמפתיה. לא להאשים ולהבטיח לנסות ולעזור לו".

מה עלי לעשות? (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)

אם חלילה וחס הבנו שיש מקרה של פגיעה, מה עושים? מה הם גופי הסיוע?

הרב מלמד: "יש לנו קו חם 24 שעות ביממה - 1700-700-848 המשפחות יכולות להתקשר גם בזהות אנונימית ולספר את הסיפור, יש עובדות סוציאליות קליניות, יושבים ושומעים את הסיפור. אנחנו בונים תוכנית טיפול לפי מה שהם צריכים. לא תמיד יש חובת דיווח, ואנחנו כאן בשביל לעזור ללכת לטיפול. אנחנו מטפלים בכ-200 פניות חדשות כל חודש וכל המענים ללא עלות. אנחנו יודעים איך להוביל את המהלך בתוך הקהילה. לפעמים יש חשש מכך שיש חובת דיווח וצריך לדעת שאפשר להתקשר ולהתייעץ ללא חשש".

לסיום, הרב זולברג מוסיף מסר חשוב להורים: "הרבה הורים חושבים שהם הורים טובים, הם אומרים לילדים 'אל תתקרבו לאנשים זרים' אבל זה משפט לא נכון, כי הילדים פוגשים את הקהילה, את השכנים, המורים, המורה פרטי, נהג הסעות, את המשפחה ואת השומר בבית הספר. צריך ללמד אותם להיזהר מהתנהגויות מסוימות בין אם זה אדם מוכר או לא. ברגע שזה יקרה הוא ידע שמזה הוא למד להיזהר".

סימנים לזיהוי נפגעים (קרדיט: מנהל תכנית שלבים במוגנות, מוטי זולברג)
תוכן שאסור לפספס
31 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
18
חבל מאוד שלא כל החיידרים ובתי הספר מלמדים על מוגנות, לצערי הילדים שלי לומדים בחיידר ומעולם לא דיברו איתם על הנושא אפילו לא ברמז,(גם לא השבוע) אבא שלי מלמד בחיידר שנים, השבוע אף נתנו מלמדים הוראה לא לדבר כלום על הנושא הזה!!!
17
מה יקרה עם הסוד האפל - שקיים במחננו? מדווחים לרבנים ואומרים אנחנו לא מאמינים וזה הסוף. השינוי יקרה כאשר הם מתחילים להתייחס ולהאמין מה נעשה עם אנשי הכוח שעוזרים להשתיק כאלו דברים.
16
יישמת בדיוק את הטיפ שלך עצמך, להגיד הרבה מבלי להגיד כלום
אחד ההסברות הטובות! במיוחד עם השרטוטים!!! והמילים המדויקות!!! תקרא טוב....

הצגת כל התגובות

15
מצוין טוב מאוד שמעלים את המודעות בציבור החרדי. צריך להגיד לבנות אם משוא זר דוחף לך ידיים או מחייך מידי או מבלבל תמוח, או אומר דברים מיניים ומתנהג מוזר וכו. 1.דופקים לו בעיטה ל... שישתק ותו קצת. 2.בורחים. 3. אמרים למשוא, ומתקשרים למשטרה או למקומות סיוע לנפגעים. אנחנו לא רכוש של אף אחד!!!!!!!!
נכון. ככה צריך להגיד!! ככה צריך להתנהג במקרה הזה!! וצריך להעלות את המודעות בבתי הספר.
מישהו לא משוא
14
בתי ספר- יש את ידידות טורונטו שהוציאה את החוברת המדהימה למורים על מוגנות בשם "סביבה בטוחה" אשר מותאמת דייקא לציבור החרדי!!! בביהס של ביתי הכניסו את התכנית וזו השנה השניה. פשוט חובה!!! שווה לבדוק!
13
תודה רבה💜 תדברו גם על בנות סמינרים כאילו על בנות בכללי כי עד עכשיו זה תלמודי תורה
12
ואוו כמה שזה חשוב. אני קורא ובוכה. יש לי ילד שנפגע. וכתבות שכאלו הם הצלת חיים. הצלת חיים!!!! יש כל כך הרבה מה להוסיף בכתבה, אבל עצם זה שאתם כותבים זו ההצלה. אנשים יודעים שיש מציאות כזו. שאפשר וחובה לטפל. אסור להסתיר, בסוף זה מתפוצץ
11
כל מי שיודע כמה דברים על ענין הזה יודע שעד היום הזה מצדיקים את הפוגע ומשתיקים את הנפגע -- ובמקרה הטוב דוחפים את הסיפור מתחת לשטיח וסוגרים את הפרשה מנהלים מגינים על המורים/מורות שלהם רבנים אינם קשורים לענין ולכן כל מה שאומרים בכתבה הזאת זה טוב אבל קודם צריך שינוי מלמעלה הורה שמגיע למנהל מחיי
10
אחת הדרכים הידועות בהגנה לילדים מפני פוגעים היא להמנע מחיבוק אוהב של התוקפים.
9
הכל נכון אך לא כתבתם מה עושים עם רבנים שלא מבינים את המצב וחשבים שהדרך לטיפול זה מטאטא, לא מספיק אמירה של שר התורה לפנות למשטרה בשקט, אנשים מפחדים מהמשטרה ומהמסירה , חייב לקום גוף שרבנים יתנו בו אמון מלא ויפנו אליו בלי חששות, הבעיה היא חוסר המידע אצל המנהיגות.
8
הכל דמיונות. זה קורה אחד ל100 אלף אולי. אני אומר לבן שלי שצריך לקבל כל אדם בסבר פנים יפות , אין רע בעולם , יש מחשבות רעות. אם מישהו יפגע בבן שלי חס ושלום זה אומר שאני צריך לתקן משהו אצלי, כי השם שלח שליח שצריך לפגוע בנקודה שבה אני צריך להשתפר, וגם אם קורה משהו כזה אנשים מייד חושבים לפגוע בפוגע, להרו
צודק בדברי אמונה. לא צודק בעובדות. את המספר 1 ל1000 אומר לך איש מקצוע. לא צודק בהתעלמות. אף אחד לא מדבר על להרוג את הפוגע. ואסור להתעלם מהרצח הנפש של הנפגע. כנראה עוד לא יצא לך להפגש עם הנפש מרוסקת שעברה מה שעברה. ורק לידיעה, רוב הנושרים נושרים בגלל שנפגעו. הנפש שלהם כל כך נפגעת שלא יכולה להיות בכלל
על פי התורה מגיע עונש מוות לאדם שעושה מעשים כאלו!!!
אשרייך נשארת תמים כל כך! אך היזהר מתמימות שאינה גובלת בטפשות.. תמים תהיה עם ה' אלוקיך אבל לא על חשבון ילדייך או סביבתך.
7
אחלה כתבה כיכר השבת אתם האתר היחיד שבמקום לדוש בנושא- עשיתם מעשה!! אני ממש מתפעלת ממכם הפתעתם אותי לטובההה דברים חשובים שהם לפני הכול אפילו תורה כול הכבוד תמשיכו להעלות עוד דברים חשובים שהציבור לא מודע להםם...
6
ללמדם שו"ע אבן העזר מסימן כא עד אחר סימן כב המתחיל "צריך אדם להתרחק מהנשים מאד מאד. ואסור לקרוץ בידיו או ברגליו ולרמוז בעיניו לאחד מהעריות. ואסור לשחוק עמה, להקל ראשו כנגדה או להביט ביופיה. ואפילו להריח בבשמים שעליה אסור. ואסור להסתכל בנשים שעומדות על הכביסה. ואסור להסתכל בבגדי צבעונים של
5
הכתבה הזאת חשובה מאין כמוה אבל מתייחסת לסוג אחד של פגיעה, זו של התחלה רכה, עם מילים יפות. יש סוג שני, האלים, בד''כ חד פעמי, וגם לזה צריך ללמד את הקורבן לדווח.
4
רק המחנך והסופר הדגול - מנהל 'המרכז לילד ולמשפחה' היה חסר בפאנל הזה..
3
חיים ולדר ז''ל אהבנו אותו ת.נ.צ.ב.ה.
אוהבים אותו.
גם את מעשיו אהבתם?? וד"ל.
2
אין טעם לדבר על מוגנות. המסר כבר הובן. אם המנקה פגע בך - דברי, נקשיב לך. אם המנהל - לשון הרע לא מדבר אלי. כל עוד שלא מגנים את חיים ולדר בפה מלא על הפגיעות שלכאורה פגע, ועל ההתאבדות שלכאורה התאבד (אולי זה היה רצח? אולי המכתב מזויף? לכו תוכיחו!...) - אז מעבירים מסר ברור מאד. וזה כולל גם אתכם כאן, באת
מסכימה איתך יש כאן חוסר יושר!!
אשכרה!!
1
הפגיעות כמעט כולן לא מזרים, רובם מורים מטפלים בני משפחה אנשים שהילדים בוטחים בהם. אני אמרתי בת`ת שאני חוקר את הילדים כל יום לדעת כל דבר שקורה איתם זאת משום שסירבו לשים מצלמות.ממה הם מפחדים אם הכול כשר.
נכון שרוב הפגיעות זה מאנשים מוכרים, אבל למה מורים צריכים להיות חשופים כל היום לעיניים של ההורים? אולי גוף חיצוני כן. זה מאוד מלחיץ איש חינוך לדעת שהוא כל היום בהשגחה. ההורים היום איבדו לגמרי את האמון בצוותי החינוך (אגב אני לא מורה) יש כ"כ הרבה תלונות של הורים על התנהלות גם בלי מצלמות... ולצערי מורו
אני לא חושבת שמורה פוגע בתוך הכיתה... קצת הגיון.. אבל בחדרי ספח.... בחלקים המוסתרים של המוסד.. במשרד...באיזור השירותים..שם צריך להציב מצלמות!!!!!!!!!! אבל בתכלס.. מי שפגע הוא כזה מניפולטיבי...שהוא יצליח להתגבר על המצלמות .. חיים ולדר הצליח לעבוד על הפוליגרף
יש חוק האוסר על הצבת מצלמות בתוך כיתות לימוד! מותר רק בהסכמת כלל ההורים, ואם מדובר בקטינים אסור שיראו פרצופים וללא קול.
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים