כיכר השבת

היסטוריה ואקטואליה

האם לגאון מוילנה היו תלמידים?!

סביב סערת העלייה לישראל מתעוררת השאלה מי יותר מוסמך לצטט את הגר"א: הגר"ח מוולוזין או רבני שקלוב? שכן רבינו החזון איש העלה סברה שלגאון מווילנה לא היו תלמידים (טור)

| 7 | כיכר השבת |
הגאון מוילנה והחזון איש
הגאון מוילנה והחזון איש (צילום: מתוך ויקיפדיה)

פרק ב': אמש כתבנו על 213 שנים לעליית תלמידי הגר"א לארץ ישראל, ועל סברתו של הגר"ח מוולוז'ין אודות העלייה.

בתאריך ל' בשבט תש"פ העלנו פה כתבה מקיפה אודות העלייה לאה"ק, והדעות השונות בין תלמידי הגר"א, הגר"ח מוולוזין והגרמ"מ משקלוב.

חכמי 'פורום אוצר החכמה' העתיקו כתבה זו והגיבו כל אחד כפי השקפת עולמו.

אחד מחברי פורום אוצר החכמה בשם 'קו ירוק', מסתבר שלא אהב את הכתבה, ופסק באופן חריף שסגנון הכתבה היא 'רחובית... דתילונית". כמו כן הוא הוסיף, שהגר"א אחז שהעלייה לארץ ישראל היא ליחידים בלבד, ולא לקבוצות. ואין כל ויכוח כי הגר"ח מוולוזין נחשב לגדול המקבלים מהגר"א, וכגדול הדור בכלל.

על דבריו של 'קו ירוק' יש להגיב תחילה שפורום זה בו הוא עצמו כותב חסום ב'נפטרי'... ועוד שרבינו החזון איש העלה סברה שלגאון מווילנה לא היו תלמידים, כך שלא נדע לעולם מי יותר מוסמך לצטט את הגר"א: האם הגר"ח מוולוזין או רבני שקלוב.

מכתב שד"רות בחתימת רבי ישראל משקלוב ותלמידי הגר"א (באדיבות בית המכירות מורשת)

ראה בספר גנזי ושו"ת חזו"א: "ויש לתמוה אם הגר"ח [מוולוזין] והפאת השולחן [רבי ישראל משקלוב] לא ידעו את דעת הגר"א, כי תלמידי הגר"א בקרו את הגר"א רק ימי מספר בשנה", עכל"ק של רבינו החזון איש.

כנגד דעתו של 'קו ירוק' כתב חבר פורום נוסף בשם 'יושב הארץ', וטען שלא הייתה מחלוקת בין הגר"ח מוולוז'ין לגרמ"מ משקלוב, ולא נראה שהגר"ח מוולוז'ין התבטא שלא צריך להתאסף בארץ ישראל, לכראיה הוסיף שהרי הגר"ח מוולוז'ין תרם מהונו ושלח כספים לעולים.

***

בעולם הישיבות, היחס לתלמידי הגר"א שעלו לארץ ישראל, הוא יחס שונה לתלמידי הגר"א בחו"ל. ספרים שלמים נכתבו אודות הגר"ח מוולוז'ין וממשיכיו גאוני בית בריסק לדורותיהם, לעומת חכמי הפרושים תלמידי הגר"א שעלו לארץ ישראל, עליהם נכתבו ספרים בודדים.

ספר פאת השולחן לגר"י משקלוב מהדורת ראשונה עיה"ק צפת (באדיבות ברנד מכירות פומביות)

ספריו של הגאון רבי ישראל משקלוב, "פאת השולחן" ו"תקלין חדתין" על תלמוד ירושלמי, תורת ארץ ישראל, והלכות שמיטה וכו', מצויים לרוב אצל קהל המו"צים והדיינים שלומד משמיטה לשמיטה את הלכות "ארץ ישראל".

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
7 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
5
בדיחה טובה, לגאון לא היו תלמידים, כולנו תלמידיו.
איל
ראה בספר גנזי ושו"ת חזו"א: "ויש לתמוה אם הגר"ח [מוולוזין] והפאת השולחן [רבי ישראל משקלוב] לא ידעו את דעת הגר"א, כי תלמידי הגר"א בקרו את הגר"א רק ימי מספר בשנה", עכל"ק של רבינו החזון איש.
זילברמן
4
לא הבנתי מה דעת הגאון אשמח שתפרט מה ידוע לנו מעוד מקורות
ללא שם
לא ידוע, כי הוא לא כתב כלום. הכל שמועות
זילברמן
3
עיינו בספר מוסד היסוד ודורש ציון ובדברי הגרי"מ חרל"פ זצ"ל בתחילת הספר.
בן צח

הצגת כל התגובות

2
תלמידי ר' חיים אלה לא בריסק אלא בעיקר רבינו הנצי"ב זצוק"ל!!!
א
1
החזון איש קבע שלגאון לא היו תלמידים כי חוץ מהרב חיים מוולוזין לאף אחד מהם לא היו דעות שקרובות לחרדיות שהחזון איש המציא בארץ.
דודו
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים