התיעוד המסעיר משכונת רוממה בירושלים, כששוטרים ניגשו אל הילדה בתיה געטר, בת ה-13, ואיימו כי יטילו עליה קנס כיוון שלא עטתה מסיכה לרגע, הגיע הבוקר (רביעי) לדיון סוער בכנסת.
בשעה זו מתקיים דיון מיוחד בוועדת החוקה של הכנסת בנושא התנהלות המשטרה באכיפת הנחיות הקורונה אל מול קטינים ואוכלוסיות מיוחדות, בדגש על המקרה המדובר.
אביה של הילדה, יהושע געטר, האשים בדיון כי "לכולם יש את את הטלפון שלי ורק המשטרה לא התקשרה עדיין להתנצל. לבת שלי הייתה מסכה והיא הורידה אותה בשביל לשתות. הם ראו שהיא מחזירה אותה והם חשבו שהיא מחזירה רק בגלל שראתה אותם.
"ונגיד שזה היה הסיפור, הלוא היא שמה מסכה, ילדה בת 13 צריכה ככה לפחד? היא צריכה לדעת שהשוטרים שומרים עלינו ולא לפחד מהם".
האב הוסיף ואמר: "כולם מדברים על הילדה בת ה-13 ומה עם אחותה בת ה-6 שהייתה לצידה? היא לא מדברת אז אני לא יכול לדעת מה עברה".
עוד הוסיף האב: "ילדה הולכת ברחוב אמורה לדעת שאם יש שוטרים זה סימן טוב. הם גיבורים על ילדה בת 13. התקשרו אליי מכל העולם שאלו אותי מה קורה אצלכם".
הדיון הבוקר מתקיים בהשתתפות: משטרת ישראל, משרד המשפטים, פרקליטות המדינה, משרד הרווחה, המועצה לשלום הילד, נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מרכז השלטון המקומי.
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר בדיון כי "לצערנו בימים האחרונים אנחנו נחשפים להרבה דברים שקורים בשטח. ברור שזה צריך לבוא מלמעלה אבל ברמת השטח פעם אחר פעם נעשים דברים בלתי נסבלים ובלתי הגיוניים, בהסתכלות אין בהם אפילו חוכמה. זה לא רק בנושא המסכות. ברור שאף אחד לא רוצה שזה יקרה ולכל מטבע יש שני צדדים אבל בשורה התחתונה תפקיד המשטרה בטח באכיפה של דברים הקשורים לקורונה היא מצילת חיים אך היא לא יכולה להשאיר בתוכה טראומה לילדים בגלל אי הפעלת שיקול דעת של שוטר בשטח.
"הוועדה קיימה דיונים בהליך האכיפה והבננו בתוך החוק שיקול דעת שהשוטר חייב להפעיל. אפילו דובר על כך ששוטרים יחלקו מסכות. התחושות הקשות בקרב הציבור החרדי הן לא על הימצאות השוטרים אלא על מקרים כאלו ואנחנו רוצים לשים סוף לעניין הזה. אני רוצה להגיע להבנה איך הדברים מחלחלים מטה. ניהלנו שעות דיון על הדרכת הפקחים. בטוח שאין כוונת מכוון אבל אסור שיהיה משבר אמון שקיים היום בין ציבורים מסוימים למשטרה. אי אפשר להציל חיים ולהרוס חיים בו זמנית. זה תפקיד המשטרה. תפקידם הוא הסברתי הרתעתי ובסוף אכיפתי. מישהו גלגל את היוצרות הפוך".
במהלך הדיון, פרץ עימות סוער כאשר ח"כ קארין אלהרר וח"כ אלי אבידר מתחו ביקורת על יו"ר ועדת החוקה על כך שהוא תוקף את המשטרה בגלל מקרים שבהם שוטרים קנסו או אזקו אזרחים ללא מסיכות.
אלהרר טענה בדיון כי "אני לא מפחדת לבקר את המשטרה אך אני מפחדת להתנגח במוסד היחיד במדינה לאכיפת החוק. אין לי אחר. אם משהו מקולקל אתקן ולא אהרוס אותו".
ח"כ אליהו ברוכי פנה לח"כ אלי אבידר במהלך הדיון ואמר: "אני מתבייש בדיון הזה! אני עשרה ימים במשכן. עד לרגע זה כל הדיון על הנושא היה חזית אחידה כשכל חברי סיעות הבית הבינו שיש פה אכיפה בררנית".
ברוכי הוסיף וטען כי "כל המקרים הקשים יוצאים מהאזורים החרדים. אנחנו מצפים מהמשטרה שתתנצל ותעניש את השוטרים בשביל החזרת האמון".
"כמו כן יש רשימה של כתבות בתקשורת, אבל מקפידים כל פעם להעלות תמונה של חרדים בכתבה", הוסיף ברוכי, "מצפים מהמשטרה להתנצל ולהפיק לקחים, לא כנקמה, אלא על מנת להשיב את האמון".
ממשטרת ישראל נמסר: "משטרת ישראל אוכפת את התקנות לשעת חירום בכל הארץ מצפון ועד דרום, ללא קשר לזהותו, מוצאו או שיוכו הקבוצתי של אדם. השוטרים נמצאים בחזית המאבק הלאומי נגד נגיף הקורונה ופועלים למען הבריאות של כולנו, חילונים, דתיים וחרדים.
"בתקופה האחרונה מתנהל מסע הכפשה משולל כל רסן כלפי המשטרה והשוטרים, לעיתים תוך מצג שווא מנותק מהמציאות. מרבית המפגשים עם אזרחים בהקשר של אי עטיית מסיכה, מסתיימים ללא אכיפה כלל ולצערנו יש מי שרואה בשוטר אויב. למניעת הטעיית הציבור נבהיר כי האכיפה המשטרתית שוויונית ומתבצעת ללא משוא פנים וכל טענה אחרת שאינה נתמכת בעובדות שגויה, מטעה וחוטאת לאמת".
הצגת כל התגובות