
מליאת הכנסת קיימה הבוקר (רביעי) דיון בשאילתה דחופה של חבר-הכנסת יעקב אשר (יהדות התורה) על הקריסה הגדולה בל"ג בעומר במירון.
כזכור, במשך שעות ארוכות המתינו עשרות אלפי איש בחום, כאשר חלקם צעדו קילומטרים רבים ברגל, לאור קריסת מערך התחברוה, עת מאות אוטובוסים נתקעו בדרכם למירון ואחרים לא יכלו לצאת בשל העומס הרב.
בעת הדיון במליאה, נשאו דברים גם חברי-הכנסת דוד אזולאי (ש"ס) וחבר-הכנסת מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה) שקרא לדאוג שיש אדם אחד שיפקח על כל המבצע הזה וחבר-הכנסת אורי מקלב (יהדות התורה) שקרא לשר לביטחון פנים שלא לחמוק מלקיחת אחריות "מגיע לנו לעשרות אלפי האנשים תשובה", אמר מקלב.
השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', עלה להשיב על הדברים ואמר כי "האירוע הזה הוא אחד האירועים הגדולים שיש במהלך השנה במדינה, ואני מדבר פה על עשרות שנים, כל הנושא של תחומי האחריות הוא מאוד מאוד לא ברור".
"המשטרה מופקדת על הביטחון, על הסדר ועל התנועה", הוסיף השר, "יתר הדברים יש את הרשות למקומות הקדושים, יש עוד משרדים שמעורבים. מטבע הדברים כשאין לקיחת אחריות המשטרה בדרך כלל לוקחת את האחריות".
"צריך לומר עוד משפט", המשיך אהרונוביץ, "הנושא של האירוע הגדול והקדוש הוא שאי-אפשר כמות כזאת של מתפללים לעלות על ההר בסדר גודל של 400-500 אלף. אי אפשר".
לדברי השר לביטון פנים, "אם רוצים במסגרת הפקת הלקחים, להגיע למספרים האלה - זה זכותם של המתפללים לעלות, צריך מהר, מחר בבוקר, להתחיל לראות את האירוע הזה כאירוע אחר. זה לא האירוע שאנחנו מדברים עליו".
"המקום הוא אותו מקום, צריך במסגרת החלטת הממשלה להקים חברה שתנהל את זה כמו שיש בכותל, ולסדר אותו ולטפל בו לדאוג לניקיון. וזה לא רק אירוע אחד, ישנם מאות אנשים שעולים ביום-יום לשם, ומגיעים לבקר, מישראל והעולם כולו".
"דווקא ביום הזה שהיו רגילים להגיע אליו 200-300 אלף הגיעו כמעט פי שתיים אנשים", הוסיף השר, "ההר לא מסוגל, הקבר לא מסוגל להכיל את הכמויות האלה אלא אם יהיה ארגון מחדש, שזה הרחבת כבישים, תוספת חניונים, העליה להר לסדר אותו, את הכניסה שמתפללים שם וחוגגים שם, זה אופרציה שצריך להתחיל אותה מחר בבוקר".
"אני האחרון שאברח מאחריות להבדיל מאחרים", הבהיר אהרונוביץ, "אני אומר, צריך להפיק לקחים ויש הרבה לקחים גם למשטרה יש פה הפקת לקחים. לכולנו".
בדבריו, הבהיר השר כי הוא תומך בהצעה לזמן את ודעת הפנים שתדון בנושא ותניע מהלך ווהיסף כי אם יביאו הצעה הוא יתמוך בה.
"צריך מנהל אירוע, תאמינו לי תמיד התרעתי שמישהו שם צריך להוביל את המהלך. צריך להפיק לקחים אבל יותר חשוב לי להקים מנהלת, רשות שתסדר ותנהל את המקום ותפתור את כל הבעיות", הוסיף השר.
השר נשאל איפה היתה הקריסה והסביר כי בראיה מקצועית כשעולים 2,000 אוטובוסים ויש אנשים שלא יורדים מההר, והחניונים מלאים, אין איפה להכניס את האוטובוסים והכל פקוק.
אהרונוביץ' בחר להתייחס לטענות על חילולי השבת למרות שחברי-הכנסת לא העלו את הנושא ואמר כי "השבת נשמרת מכל משמר, הנחתי את השוטרים כמה שפחות ואם אפשר לא לחלל שבת, וזאת ההנחייה. אם צריך חילול שבת למען ביטחון האנשים אנחנו נעשה את זה".
בסיום דבריו, שב השר ואמר כי הוא ממליץ שהוועדה תמשיך בדיונים ושסוף סוף יקימו גוף שיקח את האחריות וכולם יצטרפו פנימה, והבטיח כי בוועדה המשרד יציף את כל הלקחים שלהם.
בהצבעה שנערכה לאחר-מכן, 15 חברי-כנסת תמכו ביקום דיון בנושא בוועדת הפנים, לא היו מתנגדים.
הצגת כל התגובות