כיכר השבת

הופכים דף | נושא בדף היומי 

דיני בניית יחידות דיור בקומה תת קרקעית - בהלכה ובחוק

הסעיף החשוב שיש להוסיף בקניית דירה | למי שייך הקרקע שמתחת לדירה? | ומה הדין של השטח המשותף? | הלכה ואקטואליה (יהדות)

|
פועלים עובדים אתר בנייה
פועלים עובדים אתר בנייה (צילום: Gili Yaari / Flash90)

לומדי הדף היומי עסקו השבוע בדין קנייה ומכירה של בית. אמא רב דימי מנהרדעא, מי שמוכר ביתו צריך לכתוב לקונה שהוא מקנה לו מתהום ארעא ועד רום רקיעא.

בפוסקים דנו לגבי מכירת בית, האם מי שקנה דירה בקומת קרקע, שייכת לו גם הקרקע שתחת הבית ומותר לו לעשות חפירה ומחסן מתחת ביתו, או שהחפירה שתחת הבנין שייכת לכל בעלי הבנין. והביאו מדברי הגמ' כאן והרמב"ם (פכ"ד דמכירה הלכה ט"ו) ושו"ע חו"מ (סי' רי"ד ס"ג) שפסקו כהנ"ל.

וכתב בספר משפט צדק (ח"ג עמ' 164) בשם כמה פוסקים, שכיום ברור שהמוכר אינו משייר לעצמו את המקום שמתחת לבנין, אלא כלול ברכוש המשותף של כל בעלי הדירות, ואפילו לא חשבו הקונים להשתמש בקרקע זו קנו אותה, ולכן בעל דירה שרוצה לחפור בקרקע מתחת לדירתו צריך רשות של כל השכנים (ועיי"ש לגבי בעלות על חללים שבצלע בנין הבנוי בהר).

ומעניין לציין שע"פ חוק המקרקעין (סעיף 52) הדיירים נחשבים כשותפים בכל חלקי הבניין למעט החלקים הרשומים כדירות לכן יש שותפות מלאה בקרקע בגג בחדרי מדרגות במקלט וכו' כל מי שקונה דירה קונה על דעת כך שהוא הבעלים רק על דירתו אך שאר חלקי הבניין שייכים בשותפות לכל הדיירים קרקע הבניין נחשבת לרכוש משותף לכל הדיירים ע"פ חוק המקרקעין סעיף הבעלות של הדיירים בשטח שייכת בכל העומק של הקרקע וכן למעלה בכל חלל הגובה.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
הדף היומי