כיכר השבת

קונים חכם

לאן הכסף בורח? התשובה מסתתרת בין המדפים והמדיה החברתית

כולם מכירים את הסיטואציה: משכורת נכנסת לבנק, יש תחושת רווחה רגעית, ואז – פוף! הכסף נעלם כאילו לא היה | במכולת שילמתם "רק על כמה מצרכים בסיסיים", אבל החשבון נראה כאילו קניתם קו יצור בשרים, אז באמת, לאן נעלם הכסף? (כלכלה)

| כיכר השבת |
במכולת שילמתם "רק על כמה מצרכים בסיסיים", אבל החשבון נראה כאילו קניתם קו יצור בשרים
במכולת שילמתם "רק על כמה מצרכים בסיסיים", אבל החשבון נראה כאילו קניתם קו יצור בשרים (צילום: באדיבות המצלם)

הבעיה מתחילה בדרך כלל באותה שיטת ניהול פיננסית של "יהיה בסדר". רוכשים קפה בחוץ, קונים עוגה מפתה ("כי מגיע לי"), מזמינים קצת באינטרנט, ומהר מאוד מגלים שכרטיס האשראי שלכם עשה יותר קילומטראז' מהאופניים החשמליים.

למה אנחנו מוציאים יותר ממה שאנחנו מתכוונים?

1. פסיכולוגיה של קנייה

החלטות קנייה רבות מתקבלות מתוך תגובה רגשית, ולא תמיד רציונלית. הקמפיינים השיווקיים נוגעים בנקודות הרגשיות שלנו: תחושת חסר, רצון להרגיש שייכים, או אפילו תחושת תגמול עצמי אחרי יום קשה. במילים אחרות, אנחנו קונים לא רק כי אנחנו צריכים - אלא בגלל שאנו רוצים להרגיש טוב יותר. (תוצאה שלא תמיד מתממשת לאחר הקנייה).

2. תחרות חברתית

המדיה החברתית והפרסומות הגבירו את התופעה של "תחרות חברתית סמויה". תמונות של חופשות יוקרתיות, בגדים חדשים וגאג'טים נוצצים יוצרים תחושת לחץ להשוות ולהשיג את מה שנראה שיש לכולם. ברוב המקרים, אנחנו שוכחים שה"רקע המושלם" שראינו מגיע עם מינוס בחשבון הבנק.

3. אשליית המבצע

"אחד פלוס אחד" או "מחיר מיוחד לזמן מוגבל", הם טריקים שיווקיים שמפעילים עלינו לחץ לקנות עכשיו. אנו לא באמת צריכים את המוצר, המוח משכנע אותנו שזה "מציאה" וחבל לפספס.

איך לוקחים שליטה על הארנק?

1. הכרת הרגש שמאחורי הקנייה

לפני שאתם שולפים את הכרטיס אשראי, עצרו ושאלו את עצמכם: למה אני רוצה לקנות את זה? האם זה באמת צורך אמיתי או תגובה רגשית? הכרה ברגש יכולה לעצור קנייה אימפולסיבית. הפרידו בין "רוצה" ל"צריך": לפני כל רכישה, שאלו את עצמכם: "אני באמת צריך לקנות את זה, או שזה סתם עוד פריט שיגרום לי לחוסר מקום במחסן?"

3. התרחקו ממדיה חברתית

קחו פסק זמן יזום מרשתות חברתיות שמזינות השוואות. זה לא רק יחסוך כסף, אלא גם ישפר את הבריאות הנפשית שלכם.

4. "תקציב" זו לא מילה גסה

פתחו טבלה (או הורידו אפליקציה) ורשמו כל הוצאה. כן, גם את ה-12.90 ₪ על המסטיק בתחנת דלק. תגלו שהמעקב הזה לא רק חוסך כסף אלא גם דיאטה לכרטיס האשראי. קבעו תקציב חודשי מוגדר לכל קטגוריה – אוכל, פנאי, לבוש, חיסכון – והשתמשו בכלים לניהול תקציב כמו טבלת אקסל או אפליקציות המיועדות למטרה זו. הצבת גבולות מסייעת במעקב ומפחיתה חרדות פיננסיות.

5. ארנק במצב כבוי

כשאתם יוצאים מהבית, תכננו מראש כמה אתם רוצים להוציא והשאירו את כרטיסי האשראי בבית. ככה גם אם תתפתו לקנות שטיח פרסי במבצע – פשוט לא יהיה איך לשלם.

6. תשלום במזומן

עברו לתשלום במזומן. כשתחזיקו שטרות ביד, תרגישו יותר חיבור לכסף ותחשבו לפני שתיפרדו ממנו. (אבל בזהירות! בימינו מזומן יכול להיעלם כמו קסם אמיתי).

7. סיכום שבועי – שיחת אמת עם עצמכם

בסוף כל שבוע שבו הצלחתם לא לבזבז על שטויות, תעשו לעצמכם מסיבה – בבית! בלי להזמין פיצה יקרה או משלוח מהסופר. פשוט תנו לעצמכם חיבוק עצמי.

8. שתפו את המשפחה במעקב

שבו יחד עם בני הבית ודברו על התקציב. הילדים רוצים פינוק מיוחד הם גם יכולים לעזור למצוא לזה מקור הכנסה.

התובנה הגדולה:

כסף לא באמת נעלם – אנחנו פשוט נותנים לו "לטייל" חופשי מדי. קצת מודעות (וכנראה גם קפה ביתי במקום קפה בחוץ), ותגלו שאפשר לחסוך מבלי להרגיש מסכנים. אז בפעם הבאה שהכסף "נעלם," זכרו: הוא לא באמת נעלם – הוא רק בילה קצת יותר מדי ברשתות החברתיות ובחנות המכולת.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
צרכנות נבונה