"רק היום!", מכריזים הירקנים בגרון ניחר, "רק היום!", אבל אל דאגה, הם יהיו כאן גם מחר. לעתים אתה מתפתה ורוכש כמות מוגזמת של עגבניות, ובסוף כשתגיע הביתה, תגלה שאת מחצית השקית אתה צריך להשליך לפח, והמחצית השניה, נותנת לך שתי אופציות לשימוש: שקשוקה או מטבוחה.
כשאתה מסתובב באחת מרשתות השיווק, ויש לך אפשרות ליותר שיקול דעת, תוכל לבחור את מה שרצוי באמת, באיכות ובכמות, ואם תשכיל לבחור נכון – זהו כבר חסכון.
אז כמובן עם רשימה שהוכנה בראש (אפשר לפי תפריט מתוכנן), ולא לשכוח כשמכינים את הרשימה, לבדוק מה יש במקרר ובמזווה, כדי למנוע רכישה כפולה, ולהתאים כמויות לפי הצורך.
עכשיו אפשר להתחיל ללמוד איך לבחור את הירקות. נתחיל בירקות הבסיסיים, אותם על פי רוב רוכשים בכל קנייה.
מלפפון
מלפפונים צריכים להיות איכותיים וטריים. יש לתת עדיפות למלפפונים הרזים והמוצקים. צריך לבדוק שהמלפפון קשה גם במרכז ובמיוחד בקצוות. חשוב לוודא שהקצוות במקומם, כי כשחסר אחד מהם המלפפון מתקלקל מהר יותר. המלפפון צריך להיות בעל צבע עז, ותנו עדיפות לגודל הבינוני.
ישנם כלים המונעים חדירת לחות ומאריכים את חייהם של המלפפונים, אך הכי מומלץ זה לא לקנות כמות גדולה מידי ולצרוך אותם בזריזות.
טיפ: אם חייבים ממש לקנות מלפפונים ומוצאים רק את השמנים והרכים, אז חותכים את המלפפון לאורך ומרוקנים ממנו את המרכז הרך לפח, וביתר משתמשים כרגיל.
עגבנייה
הדבר הראשון שרואים זה את צבעה של העגבניה. שימו לב, ככל שהוא אדום יותר, יש בעגבניה יותר ויטמנים מסוג A ו-C. מחזיקים את העגבניה ביד ומוודאים שאין עליה פגמים, שריטות, או נקודות שחורות. המלפפון צריך להיות רזה, אולם לעומתו על העגבניה להיות עגלגלה ושמנמנה, אפילו קצת כבדה, וכמובן לא רכה מידי.
אורך החיים של העגבניה תלוי במצב שלה בשעת הרכישה, ככל שהיא איכותית יותר, כך תחזיק מעמד יותר זמן. יש מי שמעדיף לשמור את העגבניות מחוץ למקרר, במקום קריר, יבש ומאוורר, והכי עדיף לצרוך אותן סמוך לקנייה.
טיפ: כשקונים הרבה עגבניות, השקיעו כמה דקות למיון העגבניות לפי 'דרגת הקושי' שלהן, כך שתוכלו להתחיל להשתמש באילו הרכות יותר, ואת הקשות לצרוך בהמשך.
פלפל
כאשר בוחרים פלפלים, במגוון הטעים של קשת הצבעים שלהם, יש לבחור פלפלים בצבע מבריק, ללא פגמים. החזיקו את הפלפל וודאו שהוא חזק ולא 'סמרטוטי' או מקומט. אל תבחרו פלפל כבד מידי. פלפלים מאחסנים בתוך שקית במקרר, ומשתדלים לחסל לפני שהם מזדקנים ומתקמטים.
טיפ: אם אתם בוחרים פלפל חריף, נסו לשבור חתיכה, אם אתם שומעים את ה'פיצוח' סימן שזהו פלפל איכותי.
חסה
החסה צריכה להגיע אליכם כשהיא רעננה. עליה בצבע ירוק אחיד, חי וטרי, וללא קצוות שהשחירו, או עלים שנראים עייפים או נבולים. אם יש אפשרות לבדוק את פריכות העלים, תוכלו לוודא באופן סופי כי החסה טריה ומומלצת.
טיפ: החסה אוהבת קור, ולכן יש למצוא את המקום הקר ביותר במקרר ולשים אותה שם. עדיף להשתמש באופן מיידי יחסית.
שום
אין כמו שום טרי, אבל חשוב לבחור נכון: הקליפה צריכה להיות שלימה, קליפה עם חריצים וסדקים מגלה לנו כי תהליך ההבשלה כבר החל, ובקרוב השום מתחיל לנבוט. ראשי השום צריכים להיראות מלאים וקשים למגע, ללא עיוותים. את השום מאחסנים במקום חשוך ויבש.
טיפ: אפשר לקלף כמות של שיני שום ולאחסן בפריזר, נוח ביותר לשימוש בשעת בישול, במיוחד במתכונים בהם צריך שיניים בודדות ולא רוצים לגעת בשום הטרי.
לסיום, הימנעו מרכישה של כמות שלא תצרכו באותו שבוע. עדיף לשלם מעט יותר ולקבל איכות טובה יותר, הטריות חשובה יותר מהכל.
אפשר לומר שזהו משולש של איכות, טריות ובריאות. ואם מעל כולם מצטרף החסכון בקופה, וההימנעות מהשלכת הירקות, זהו בונוס משתלם במיוחד.
הצגת כל התגובות