כיכר השבת

כנסו למעגל, וצאו ממעגל הבזבוז

הבעיה מוכרת: נכנסתם לסופר, המדפים עמוסים בכל טוב הארץ, אתם נעים ממדף למדף, בחלק עומדים בפיתוי – בחלק "קצת" פחות ● אז איך – למען ה' – גם עושים קניות בלי להחסיר את מה שצריך, וגם יודעים בדיוק מה אסור לנו לקנות? ● התשובה: שיטת המעגלים. מיוחד (צרכנות, חרדים)

| 3 | כיכר השבת |
צרכנות נבונה: כנסו למעגל, וצאו ממעגל הבזבוז
(פלאש 90)

יום חמישי בערב, נכנסתם לסופר לערוך את הקנייה השבועית שלכם, ואתם מרגישים בבית. אפילו השומר הרוסי בכניסה כבר מכיר אתכם, מוותר על ה"פותח תיק בבקשה", ומקבל את פניכם בחיוך. נראה, שהסופר כולו מחייך כלפיכם, או-טו-טו – גם אתם אליו.

המדובר בסופר גדול, עם הרבה מוצרים שממשיכים לחייך אליכם בדרככם פנימה. הם ימשיכו לחייך אליכם כל הדרך, לא חלילה לבנק, אלא עד למוצרי המזון העיקרים והחשובים, אלו המהווים את ליבת הקנייה, שנמצאים בסופה של החנות.

אהה, עוד לא קלטתם את זה. הבשר, החלב, הירקות, מוצרי הקטניות, כל אלו תמיד יהיו כמה שיותר רחוק. אליהם הרי אתם תגיעו בין כך. אבל עד שתעברו אליהם, אתם עוברים בדרך את כל שבעת מדורי הגיהינום, כלומר הגן עדן – כל מוצרי המותרות שנחשבים גן עדן, עד שמגיעים לחשבון כמובן, וגן העדן הופך לגיהינום.

מתקנים את הרשימה

כן כן, אמרו לכם את הפטנט לבוא עם רשימה מוכנה. נו באמת, ואם שכחתם לרשום בה ירקות, לא תקנו ירקות? או בשר? או מוצרי חלב? ברור שכן. כי מותר לשכוח, זו עדיין לא עבירה מהתורה, גם לא מדרבנן, ואפילו בספר החוקים של המדינה ישראל אין לה אזכור. אז כמו שמותר להיזכר בירקות, מותר לכם להיזכר בעוד כמה דברים.

או בקיצור, לא העובדה שזה לא מה שמופיע ברשימה, היא שתגרום לכם לא לבצע שינוי ברשימה באותו הרגע, ולהכניס בה גם אי-אלו מוצרים, שלא היו אמורים להיות בה, בוודאי לא נוכח האפשרויות התקציביות שלכם.

אז מה לעשות, תשאלו, הרי קניות אנחנו חייבים לעשות, את כל המוצרים בדרך אנחנו כן נראה, אז מהי התורה כולה על רגל אחת, של הלכות האסור והמותר כשעושים קניות.

אין "אסור לחלוטין"

השאלה הזו מתחדדת עוד יותר, נוכח דעתם הידועה של הדיאטנים, כי אין לאסור על נשוא הדיאטה לטעום מכל דבר שאינו עולה בקנה אחד עם רשימת המוצרים לדיאטה (מלבד עבור "חולים", עבורם הכללים שונים, לפעמים בעזרת תרופות וניתוחים. אבל לא ב"חולים" אנו עוסקים).

בקיצור, אין שום סיבה שבדיאטה התקציבית הרגילה, לא יכנסו גם אי-אלו מוצרים "משמינים" את תוך סל המוצרים, מבלי שהם יפרצו את מסגרת הדיאטה, ויעצרו את הירידה במשקל ההוצאה הביתית שלכם.

השאלה היא רק: מהם המוצרים ה"משמינים" הללו שמותר לקנות, ובעיקר, כמה הם. או בקיצור, איך אנחנו יודעים אם המוצר המחייך אלינו דרך העטיפה המדהימה שלו, וגורם לכל בלוטות הטעם שלנו להזיע קשות, הוא אכן מוצר שראוי לעגלת הקניות שלנו.

שיטת המעגלים

השיטה שיכולה אולי לעזור לכם לסווג ולקבוע כללים וגדרים מה אסור ומה מותר, היא במילה אחת: שיטת המעגלים. כן, כמעט כמו זו של חוני המעגל.

חוני המעגל כידוע, ידע בדיוק מה הוא עושה. הוא שרטט מעגל, עמד בתוכו, ולא זז מתוכו עד שהשיג את מטרתו.

במקרה שלו, המטרה הייתה ירידת הגשם. במקרה שלנו, המטרה היא ירידה בהוצאות.

מעגל העשירון התחתון

חלקו לכמה מעגלים, תיאורטיים כמובן, את מוצרי הצריכה שבחנות. המעגל הראשון – הבסיסי, הוא מעגל מוצרי החובה. במעגל הזה נמצאים כל המוצרים שאין כל ספק לגבי נחיצותם, אפילו אצל עני שבעניים.

המדובר בירקות ופירות הבסיס (לא מכל הסוגים ולא מאלו המיוחדים והיקרים), מוצרי חלב עיקריים (שוב, את גבינות הבוטיק והמעדנים היקרים תשאירו מחוץ למעגל הבסיסי הזה), מוצרי בשר הכרחיים (חלקים יקרים/מוכנים, יואילו נא להמתין למעגל הבא).

למעגל הבסיסי הזה, צריך לשייך גם את מוצרי הניקיון, הטואלט, הקטניות וכדו', גם שם אתם צריכים לסווג מוצרים בסיסיים, המחויבים לבית. למשל: אקונומיקה, כן. נוזל לכלים, כן. אבל סדרות חדשות ויקרות של מוצרים משלימים, לא יכללו. כנ"ל לגבי נייר טואלט: הנייר הנוח הבסיסי, כלול. הנייר היקר יותר, או סלילי מגבות המטבח החד פעמיות, אינן נכללות בשלב הזה.

בקבוקי שתייה מתוקה? תסתפקו במים, או לכל היותר בפטל. בקבוק קולה איננו מוצר שבלעדיו לא ניתן לנהל בית.

ובתקווה ש"הבנתם את הפרנציפ", המשיכו כך הלאה גם בשלל המחלקות בסופר, וסווגו את רשימת הדברים המהווים את המעגל הבסיסי של מנת הקיום הדרושה לקיומכם.

מעגל מעמד הביניים

המעגל הבא הוא עדיין בשלב מוצרי הקיום הבסיסיים, אבל כאן כבר תעלו דרגה: מותר לכם לשדרג מעט את מוצרי הבסיס, לרכוש את אלו שמעט יותר יקרים שביניהם, להרחיב מעט את המגוון, אבל עדיין לא לפרוץ את רשימת הצרכים הבסיסית עליהם עומד הבית.

כן כן, במעגל הזה נכלל בקבוק הקולה (רק לשבת כמובן), גם בשר אתם יכולים לקחת חתיכה מעט יקרה יותר, ואפילו בירקות מותר לכם לקחת מבחר רחב יותר משלל הפירות והירקות שניצבים למולכם.

מה ששייך למעגל הזה הוא עדיין דברי הבסיס – ללא המותרות. בסיסי, אבל משודרג.

המעמד המבוסס

המעגל הבא, השלישי, הוא במידה מסוימת עליית המדרגה הגדולה ביותר. כאן מדובר על אלו ש-2,000-1,000 שקלים יותר או פחות בסוף החודש, לא יהיו אלו שיכניסו אותם למינוס. אם הם בחריגה, זה לא על מוצרי המזון.

במעגל הזה, החגורה הותרה באופן יחסי. כלומר, לא בהשתוללות, אבל אין צורך לחסוך. האיש שנמצא במעגל זהה, אינו צריך לחשב פרוטה לפרוטה. שתייה לשבת? תביא גם שישיית בירות. בשר? תביא משני סוגים. מוצרי חלב? תביא כמה גבינות בוטיק ומעדנים עם שלוש שכבות ותוספת, וכן הלאה על זו הדרך.

ישנו כמובן את העשירון העליון, אצלו אין שום בעיה מחייה. הוא יכול לעבור ולרוקן את כל מוצרי החנות, להעביר את הויזה המוזהבת בקופה – בלי שום התעניינות כמה יצא בסוף, ולרוקן את העגלות(!) לרכב הפאר שבחוץ. אלא שהעשירון הזה איננו מחפש לטיפים לחיסכון, ואיננו קורא מדורי צרכנות. לכן הטור הזה איננו מכוון עבורו.

סווגו את עצמכם

אחרי שהבנתם פחות או יותר את רעיון המעגלים, הכניסו את עצמכם למעגלים הללו. כלומר, שבו עם הכנסתכם החודשית, ותחליטו לאיזה מעגל אתם שייכים.

האם את שייכים לעשירון העליון? האם אתם סתם אנשים מבוססים כלכלית? האם אתם ממעמד הביניים, המרוויח סכום סביר ומכובד, אבל חייב לנהל אותו נכון? או שמא אתם נמצאים כרגע בעשירון התחתון, וחייבים לנהל בקפדנות יתירה את הוצאותיכם, אחרת, אוי ואבוי.

זו לא רשימה, זהו עיקרון. אם אתם שייכים למעמד כלכלי מסוים, אין שום הצדקה לכך שתיקנו מה שמוצדק רק למעמד גבוה מכם. אתם חייבים להכיר במגבלות התקציב שלכם.

גשו לחנות עם התובנה הבסיסית בראש, אל תסטו ממנה ואל תפזלו לסוג מוצרי הצריכה שאינו משתייך למעגל אליו שייכתם אתם – את עצמכם.

אם יש משהו שנחשב כבזבוז מסוכן, העשוי להתנקם בכם כלכלית, הוא קנייה של דברים שאינם שייכים למעגל הכלכלי אליו אתם שייכים.

ממש כמו מישהו שיש לו כסף למאזדה, אבל הולך ורוכש מרצדס.

הבשורה הטובה

"רגע", אתם נזכרים, "אבל אמרת שכמו בדיאטה אסור לומר 'לא' מוחלט על הכל, צריך לטעום מדי פעם גם מהדברים שאסור, אז איך זה מתבטא בפועל, מה מותר לנו לקנות מהדברים שאסורים לנו?"

התשובה במקרה הזה, היא שיש עבורכם בשורה ו"הקלה" גם בזה: בחלק מחנויות הרשתות הגדולות, קיימים בדרך קבע מבצעים של מוצרים השייכים למעגל הגבוה יותר. המדובר במבצעים מתחלפים, שכל פעם נותנים לכם הזדמנות לקבל מוצר יקר יותר, במחיר של מוצר זול. אותם אתם צריכים לקנות. חפשו בכל שבוע את המוצרים היקרים יותר שנמצאים שמחיר רגיל.

תוכן שאסור לפספס
3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
3
אתם לא הראשונים שעליתם על שיטת המעגלים.
google+
2
מי שעושה חובות זה מעיד על מנטליות ולא על מצב כלכלי
יועץ משפחתי
1
אהבתי מאוד!!! רעיון מעניין שפשוט ליישם אותו בכל משפחה. תודה
שוש
אולי גם יעניין אותך
צרכנות נבונה