בזמן מתח, לחץ או חרדה, הגוף משחרר הורמון בשם קורטיזול שתפקידו לסייע בשליטה ברמת הסוכר בדם ובוויסות חילוף החומרים. לחץ שנמשך זמן קצר גורם לדיכוי התיאבון, אולם לחץ כרוני שנמשך לאורך תקופה, גורם לרמות גבוהות של קורטיזול מה שמביא לעלייה ברמת הסוכר בדם ותיאבון מוגבר, בעיקר למזון עתיר סוכר, שומני ושמנוני.
כיצד מזהים אכילה רגשית?
שני הסימנים המרכזיים לאכילה רגשית זהו אוכל שמותיר אותנו עם תחושת אשמה או בושה ואחריו לרוב לא נרגיש שבעים באמת.
אכילה רגשית יכולה להיגרם כתוצאה משעמום - חוסר מעשה או שהמטלה שאנחנו מבצעים באותו הרגע נראית לנו חסרת טעם, וכדי להעביר את הזמן, אנחנו אוכלים. מה שפוגע במנגנון הרעב הטבעי שלנו.
לחץ בעבודה או בחיים האישיים, לחץ ממצב כספי או בריאותי, חרדות מכל סוג אף הם עלולים לגרום לאכילה רגשית. במצב כזה, אנחנו מקיימים מול האוכל מערכת יחסים אמוציונלית בה הוא החבר הכי טוב שלנו והאויב הכי גרוע שלנו בו זמנית.
כיצד נגמלים מאכילה רגשית?
המפתח לגמילה מאכילה רגשית הוא זיהוי הגורמים לחשקים שלנו וביצוע שינויים הדרגתיים. רכישה מופחתת עד הפסקה מוחלטת של מזון לא בריא, הקפדה על תפריט מאוזן הכולל שלוש ארוחות ביום והימנעות מדילוג על ארוחות יסייעו לכך שמנגנון הרעב שלכם יפעל טוב יותר.
עם זאת, "סור מרע" זה לא מספיק. הנה 13 דברים חיוביים שתוכלו לעשות כשאתם מרגישים בצורך לאכול על רקע רגשי. טיפוח הרגלים חדשים ידחק את ההרגלים הישנים ויעלה אתכם למסלול בריא:
1. צאו להליכה.
2. שתו כוס תה.
3. קראו ספר.
4. צפו בסרטונים מצחיקים.
5. כתבו יומן אישי ועדכנו אותו מדי יום.
6. אמצו חיית מחמד.
7. הפעילו מוזיקה ורקדו לצליליה.
8. גלו את היצירתיות שלכם מחדש דרך יצירה, צביעה, רישום או ציור.
9. צחצחו שיניים.
10. לעסו מסטיק.
11. שתו כוס מלאה של מים או סודה.
12. לכו לישון (החשקים אוהבים להתעורר בלילה, בזמן שאנחנו אמורים לישון בכלל.
13. תרגלו טכניקות הרפיה כמו מדיטציה, מתיחות, יוגה או עשו אמבטיה חמה.