כך נראה אצלנו בוקר טיפוסי: מתעוררים, מכבים את הנודניק מספר פעמים, לבסוף גוררים את עצמנו בכוח למטבח להכין קפה ואז מחכים שהקפאין המתוק יפגע בעורקינו. אנחנו בעצם קלישאה מהלכת, אבל לא יכולים שלא להזדהות עם האמרה הנפוצה "קודם כל, קפה" (but first, coffee). לכן, כשתיארנו את שגרת חיינו לתזונאית ד"ר קרלין רוזנבלום שאליה הלכנו לאחרונה, לא ציפינו שהביקורת הראשונה שלה תהיה על אותו הרגל מסוים.
רגע, למה אסור לשתות קפה דבר ראשון בבוקר?
"יש כמה סיבות לכך שקפה אינו נהדר כדבר הראשון שנכנס לפיכם בבוקר, במיוחד לנשים", אומרת רוזנבלום. "ראשית, הוא מגביר את ייצור הקורטיזול, שעלול להשפיע לרעה על המשקל והאיזון ההורמונלי".
הורמון הלחץ - שבין היתר מסייע בוויסות האנרגיה וגורם לכם להרגיש ערניים - משתנה לאורך היום, אך הוא בדרך כלל גבוה בבוקר ונמוך בערב. "שתיית קפאין על הבוקר, כאשר הקורטיזול גבוה, מקהה את ייצור ההורמון ומחבלת בתזמון המחזוריות שלו", מסבירה רוזנבלום.
דבר זה יכול לגרום לכם לייצר קורטיזול בזמנים שבהם בדרך כלל הוא היה צונח (כמו בלילה). "מחקרים מראים כי צריכת קפאין כאשר ערך הקורטיזול גבוה, יכולה למעשה לגרום לכם לייצר יותר קורטיזול", היא אומרת. "בעוד שהסיבה לזה לא מובנת לחלוטין, חלק ממנה יכולה להיות קשור להשפעת הקפה על ויטמינים ומינרלים מסוימים".
מדוע קורטיזול גבוה הוא רע?
"הקורטיזול נחוץ לבריאותנו; עם זאת, הבעיה היא שאנחנו לחוצים כל הזמן והגוף שלנו מייצר ללא הפסקה קורטיזול", מסבירה רוזנבלום. "זה יכול להוביל לעליה ברמת הסוכר בדם, מה שמוביל לעליה בייצור הורמוני האינסולין, מה שמוביל להתנגדות לאינסולין". עודף קורטיזול יכול להוביל לתופעות כמו עליה במשקל, בעיות שינה ותגובה חיסונית בעייתית.
מדוע עלינו להימנע משתיית קפה על בטן ריקה?
"שתיית קפה על הבוקר יכולה גם ליצור בעיות בבטן", אומרת רוזנבלום. בעוד שתוצאות המחקר שנויות במחלוקת באשר להשפעת הקפה במיקרוביומה של המעי שלכם (מחקר שפורסם לאחרונה טוען שהוא עשוי להועיל), הוא אכן מגרה את ייצור החומצות בבטן. אם יש לכם נטייה לריפלוקס או בעיות אחרות במערכת העיכול, כדאי לשים לב לתסמינים שלכם כדי לראות אם הקפה מחמיר אותם.
רוזנבלום ממליצה לאכול ארוחת בוקר עם מזונות עשירים בסידן (כמו יוגורט, שקדים, תרד, קייל או זרעי צ'יה), המסייעים לנטרל גם את חומציות הקפה וגם את חומצת הקיבה. היא גם מציינת כי לחליטה קרה יש בערך 70 אחוז פחות חומצה מקפה חם.
אז מתי עלינו לשתות קפה?
אם אתם מתעוררים בשעה סטנדרטית יחסית, הטוב ביותר הוא להכין לעצמכם כוס אחרי ארוחת הבוקר, בין השעות 9:30 לצהריים, חלון שבו רמות הקורטיזול שלכם בדרך כלל נמוכות. (זה קשור לפעילות, כך שאם "היום" שלכם מתחיל בצורה משמעותית מוקדם יותר או מאוחר מהממוצע, כווננו בהתאם.) בשלב זה, הקפה ייתן לכם דחיפה נחוצה ויאזן את השפל האנרגטי שתחוו.
אבל אם הקורטיזול גבוה בבוקר, מדוע אנחנו עדיין מרגישים תשושים?
רוזנבלום מעלה כמה סיבות אפשריות. האחת, הרגלי הקפה שלכם: אם אתם רגילים לשתות קפה על הבוקר, יתכן שגופכם בא להשתמש בקפאין כמשענת וזרק את מנגנוני ההשכמה הטבעיים שלו. שתיים, התייבשות: אתם מאבדים מים בזמן שאתם ישנים, כך שאולי אתם מתעוררים מיובשים, במיוחד אם לא שתיתם מספיק מים במהלך היום. ושלוש - הרגלי שינה ירודים: רוב האנשים זקוקים לשבע עד שמונה שעות שינה, כך שאם שנתכם היתה קצרה משמעותית, אתם תרגישו שזה לא משנה.
היא גם מציינת כי איכות השינה חשובה לא פחות מהכמות וממליצה לקדם שינה רגועה על ידי כיבוי המכשירים האלקטרוניים 60 דקות לפני השינה, שתיית תה צמחים, או כתיבה ביומן לפני השינה. "בנוסף, בלוטות יותרת הכליה שלנו (המייצרות קורטיזול) אוהבות עקביות", אומרת רוזנבלום. "נסו ללכת לישון ולהתעורר באותה שעה בכל יום".
המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועיץ