שר הפנים והבריאות, משה ארבל, מתארח לריאיון מיוחד ל'כיכר השבת' ומתייחס לסערת חלוקת תלושי המזון, פרויקט הדגל של יו"ר ש"ס אריה דרעי, למלחמה שהכריז על עישון הסיגריות בישראל, רפורמת המשפט, המתיחות עם היועצת המשפטית לממשלה, המחאות, חוק הגיוס, הפשע במגזר הערבי וההתבטאות של השר איתמר בן גביר שעוררה סערה בין לאומית. צפו בריאיון המלא.
כותרות מהריאיון
תחילה מתייחס ארבל לחלוקת תלושי המזון והביקורת: "זה יקרה בעז"ה לפני החגים, זה יהיה לכולם. החלוקה הזו מתבססת על קריטריון שקובע להכנסה לנפש הכי נמוכה שיש, מי שזכאי להנחה לארנונה - הוא לא רק עני, הוא עני מרוד, הוא מגיע למצב כלכלי של כ-1600 שקלים הכנסה לנפש. המספרים מדברים בעד עצמם, גם 'פתחון לב' נתנו לי את הנתונים, בפועל כ-79% שקיבלו את הכרטיסים בתקופת הקורונה - הייתה אוכלוסיה שיש לה עד חמשה נפשות, הם היו 80% מהמקבלים. אם הציבור החרדי הוא הוא צריך לקבל, זה נבנה עבור ענויים, זו המטרה".
"הכנסו גם ניצולי השואה", מבהיר השר ארבל: "יש גם ניצולי שואה שהם בעלי ממון וגם הם בפנים, הכנסנו את כולם".
ארבל מתייחס למאבק שהוא מנהל בכובעו כשר הבריאות נגד עישון הסיגריות: "מידי שנה נהרגים במדינה ישראל 8000 בני אדם בגלל סיגריות, אם צמצמנו את זה ל-7000, הצלנו אלף אנשים בשנה? זה שווה את המחיר של הגבלת העישון לגיל 21".
אנחנו שואלים את ארבל האם זה אנושי ששר אחד יכהן במשרדים כה גדולים כפנים ובריאות במקביל: "אני אומר בצורה הכי ברורה, אני לא גיבור, בלי סיעתא דשמיא - כלום לא היה עובד. אני לא נהנה מהתפקיד כי אני עובד מאוד קשה, זה על חשבון האשה והילדים שאני רואה אותם משבת לשבת. הייתי שמח שיורידו ממני משרד אחד. אני משלם מחיר אישי, זה קשה מאוד, אני לא גיבור. ביקשתי שייקחו ממני משרד אחד, אנחנו כפופים למועצת חכמי התורה".
על ההתבטאות שלו שזו הקדנציה האחרונה שלו בפוליטיקה, אומר השר ארבל: "בוא נסכם שזה לא הריאיון האחרון שלי, ואת הריאיון האחרון שלי נעשה אצלך. אתה יכול להרגיש את השיחה שלי איתך בדקות האחרונות ואת המשקל הפיזי הכבד על הכתפיים, זה קשה, זה הכל".
אנחנו עוברים לדבר על פוליטיקה ורפורמת המשפט: "אם אנחנו כמיעוט במדינה הרוצה להסתכל צופה פני העתיד, צריכים להבין ששינויים חשובים ככל שיהיו חייבים להיות בהסכמה, הבנה והידברות. בלי זה - אנחנו נקבל תנועת מטוטלת. מיד לאחר הבחירות, שנמצא את עצמנו באופוזיציה, תבוא ממשלה אחרת ותבטל את מה שהשגת. אז מה המטרה? להשיג ניצחון זמני? אם רוצים לחולל שינוי - צריכים לעשות דברים בהסכמה".
"אני חושב שיש כאן מחאה ממונת שמטרתה אחת - להפיל שלטון נבחר", תוקף השר ארבל ומבהיר: "אני שמח לחיות במדינה שמותר להפגין נגד ממשלה נבחרת, מפגינים לי תחת הבית - זה לא נעים, אבל זה בסדר להיות חשוף להפגנות".
על מתווה הנשיא אומר שר הפנים: "אני לא משמש דובר לקואליציה, המורכבות הייתה בסוגיית מתווה הנשיא, היו נקודות שהיה קשה להעביר אותם בתוך הקואליציה. לנו כחרדים, ברובו הגדול הוא היה טוב, אבל כדי להעביר אותו אתה צריך הסכמות בקואליציה והיו התנגדויות".
השר ארבל מתייחס לסערות סביב היועצת המשפטית לממשלה: "לפטר אותה? מה פתאום. חד משמעי לא. היא לא אוייב העם. אתה יודע למי היא נשואה? היא נשואה לאדם שמסר את חייו לביטחון המדינה, היום הוא חולה. והשיח הזה שחברי כנסת מהקואליציה קוראים לה 'אוייבת העם' הוא שיח מכוער, לא מקובל, מה שהיא נתנה ומשפחתה נתנה למען ביטחון ישראל... אני מצליח לעבוד איתה, גם אם אנחנו בחילוקי דעות. אני רוצה שנייחס כוונות טובות גם למי שאנחנו לא מסכימים איתו".
באשר לחוק הגיוס, אומר בכיר ש"ס: "צריך להביא את זה להחלטת מועצות חכמי וגודלי התורה, את הנוסח של החוק. פסקת התגברות אני לא יודע אם זה חזית הכל, המטרה היא שמי שתורתו אומנותו לא יהיה עבריין פלילי. אני לא רוצה להיכנס לפרטים שלא מונח, מי שמונח בפרטים הוא השר לשעבר אריאל אטיאס".
בסיום הריאיון מתייחס שר הפנים לסערת ההתבטאות של השר איתמר בן גביר "חז"ל אמרו לנו 'היזהרו בדבריכם'. אין ספק שזכות תנועה היא נמוכה יותר מהזכות לחיים. אבל אמירה שבאה ואומרת כאילו כל הערבים מחבלים? היא לא לגיטימית. צריכים להיזהר שבעתיים לדברים שאנחנו אומרים ולפרשנות שנתנת. אנחנו לא בכיכרות, אנחנו נושאים תקפיד ממלכתי וחשוב שניזהר בדברנו. לא כל ערבי הוא מחבל, נקודה".