בעולם התורה ציינו החל מאמש (מוצאי שבת קודש) את יום פטירתו הראשון של ראש הישיבה הגאון רבי גרשון אדלשטיין זצוק"ל, שנפטר ב-י' סיוון תשפ"ג, בגיל 100 שנה.
רבים בציבור הישראלי ואפילו בתוך המגזר החרדי, מכירים את דמותו הסגפנית ודרכו החינוכית פורצת הגבולות ששינתה את תחום החינוך בדור האחרון, בעיקר בתפיסותיו המהפכניות של 'רבי גרשון' בהתייחסות לנוער הנושר.
דבריו על ההתייחסות על פי דעת תורה לחללי צה"ל עוררו סערות תקשורתיות בתוככי המגזר ומחוצה לו והנחייתו להורים לבת נושרת להרחיק את שאר הילדים חוץ ממנה בעצמה - עשו רעש גדול בתחום החינוך, והתיעוד האחרון - ממסירת השיעור ביומו האחרון לחייו, הניעו כל רגש יהודי בלב הצופים.
'כיכר השבת' יצא במסע מיוחד בעקבות תלמידי רבי גרשון - אשר רבים מהם כבר ראשי ישיבות ישישים, אדמו"רים נערצים ורבנים בכירים במגזר החרדי על כל תתי פלגיו השונים.
הגאון רבי דוד יוסף
הגר"ד יוסף, מבכירי הרבנים הספרדים, חבר מועצת חכמי התורה, רב בית המדרש יחווה דעת מייסודו של אביו מרן הגר"ע זצוק"ל, ראש כולל ומועמד למשרת הרב הראשי. הגר"ד, התחיל את לימודיו בישיבת פוניבז' (טרם עבר ללמוד בישיבת חברון), שם שמע את שיעוריו של רבי גרשון והפך לתלמיד בולט שלו בין חברי הוועד בו למד.
הגאון רבי עזרא רוטשילד
משגיח ישיבת פוניבז' - מונה אחרי פטירת המשגיח הגאון רבי אליעזר גינזבורג. הגר"ע נחשב לאחיד המשגיחים הצעירים בעולם הישיבות וצדקותו מחפה ללא הצלחה על גאונותו בתורה. בצעירותו למד בישיבת פוניבז' ושמע שיעורים במשך השנים מראש הישיבה הגרי"ג זצוק"ל, שאף תמך בעוז במינויו למשגיח הישיבה אחרי פטירצת הגר"א גינזבורג. הגר"ע נחשב לממשיך דרכו החינוכית של הגרי"ג ומאות תלמידי הישיבה משתתפים בשיחותיו השבועיות הנמסרות בחדר השיעור כללי במבנה הישיבה המרכזי.
המשפיע הגה"צ רבי אלימלך בידרמן
ר' מיילך, הפך בשנים האחרונות לגדול המשפיעים החסידים במגזר החרדי. ר' מיילך, למד בישיבת פוניבז' לצעירים ובהמשך למד בישיבת פוניבז' - שם זכה להתקרב לרבי גרשון והגדיר את עצמו בשנים האחרונות כ"תלמיד של רבי גרשון". הרבה מהשפעת המוסר שלו, המשולבת בפלפולים תורניים, הגיעו בהשראת שיחותיו של הגרי"ג זצוק"ל.
הגאון רבי יגאל רוזן
ראש ישיבת אור ישראל בפתח תקווה, חתנו של משגיח ישיבת פוניבז' הגר"ר גינזבורג. הגר"י רוזן נחשב לאחד מגאוני הבהירות בשיעוריו. אלפים רבים מתכנסים לשיעורי חול המועד - הזמן היחיד בו ראש הישיבה בעלת המשטר הקפדני נוכח בשעות הצהריים המוקדמות מחוץ לישיבותו בפתח תקווה. גם ר' יגאל, בוגר ישיבת פוניבז', מגדיר את עצמו כ"תלמיד של רבי גרשון".
הרב יהודה עדס
ראש ישיבת קול יעקב, וכיהן בעברו כחבר מועצת גדולי התורה הליטאית. הגר"י עדס ייסד את ארגון 'מרביצי עולם התורה' אשר איגד תחתיו ראשי ישיבות, רבנים ור"מים במגזר הספרדי תחת הנגת גדולי ישראל מהמגזר הליטאי. נחשב לאחד מגדולי ראשי הישיבות במגזר הספרדי והישיבה בראשותו הייתה במשך שנים לישיבה השיוויונית היחידה בה למדו מספר תלמידים אשכנזים וספרדים באופן שווה. הגר"י עדס קיבל את תורתו בישיבת פוניבז' שם התבלט במיוחד כתלמידו של הגרי"ג זצוק"ל.
הגאון רבי אליעזר גינזבורג
משגיח ישיבת פוניבז' עד לפטירתו. גיסו של ראש ישיבת אור ישראל הגר"י רוזן ונכדו של המשגיח המיתולוגי הגאון רבי יחזקאל (חצקל) לווינשטיין זצוק"ל. ר' לייזר גינזבורג גדל וחונך על ברכי אבותיו וכמובן - נחשב לאחד מגדולי תלמידיו של ראש הישיבה הגרי"ג זצוק"ל.
הגאון רבי אברהם ישעיה גינזבורג
ר"מ בישיבת 'עטרת שלמה' - סורוצקין בראשון לציון. נחשב לתלמידו המובהק של רבי גרשון ואף היה לאחד משלושת התלמידים שנכחו בשיעור האחרון שמסר הגרי"ג ממיטת חוליו ביום בו נעצמו עיניו לנצח. ר' שעיה שימש במשך שנים כ'חויזר' על שיעורי רבי גרשון וחזר על השיעוריםן בחדר השיעור כללי במבנה ישיבת פוניבז' למאות ואלפי תלמידים במשך השנים.
הגאון רבי איתמר גרבוז
חתנו של הגרי"ג, מראשי ישיבת אורחות תורה. רבי איתמר נחשב לאחד מגדולי תלמידיו של רבי גרשון בכל הזמנים. מרבית שיעוריו הנמסרים בהיכל ישיבת אורחות תורה מבוססים על שיעורי רבי גרשון אותם שמע ואף כתב בשנות לימודיו בישיבת פוניבז' ובשנים הראשונות לאחר נישאויו עת למד בכולל פוניבז'.
הגאון רבי דוד לוי
חתנו של הגרי"ג, מראשי ישיבת פוניבז' (מונה למסור שיעור כללי אחרי פטירת חמיו זצוק"ל). הגר"ד לוי נחשב לממשיכו של רבי גרשון בישיבה כאשר ענוותנותו ופשטותו מנסים לחפות ללא הצלחה על גאונותו ושקידתו בתורה. גם הגר"ד לוי מקפיד - כמו חמיו, על מסירת שיעורים יומיים בכל יום כולל ימי בין הזמנים.
הגאון רבי דוד מילר
ר"מ בישיבת פוניבז' ומגדולי תלמידיו של הגרי"ג. בכל שנה בה לומדים בישיבה את מסכת יבמות, הגר"ד מילר מדגיש לתלמידיו כי הם שומעים ממנו בעצם את שיעורי רבי גרשון. גם במהלך החבורות הנמסרים בביתו לתלמידי הקיבוץ בישיבה, מדגיש הגר"ד מילר כי הוא רק שופר להעביר את תורתו של רבי גרשון - דברים אותם שמע בעצמו מראש הישיבה הנערץ.
הגאון רבי ירחמיאל אונגרישר
ראש ישיבת בית מדרש עליון. שיעוריו הנמסרים בהיכל הישיבה המונה מאות תלמידים, מתבססים על שיעורי רבי גרשון אותם שמע בעצמו בשנות לימודיו בישיבת פוניבז'. הגר"י אונגרישר מגדיר את עצמו כתלמיד של הגרי"ג ומצהיר כי תורתו - תורת רבי גרשון היא ושיעוריו - שיעורי רבי גרשון הם.
הגאון רבי ברוך דב דיסקין
מראשי ישיבת אורחות תורה. נחשב לתמיד מובהק של הגרי"ג ואף מדרבן את תלמידי הישיבה לעמוד בהספקים כפי דרישתו של הגרי"ג. באופן כללי, רבים מהנהגות רבי גרשון בישיבת פוניבז', הועתקו על ידי תלמידיו ראשי ישיבת אורחות תורה גם לחיי היום יום. כך למשל ביטול שבת חופשית בחנוכה והספקים רבים לימי בין הזמנים.
הגאון רבי ישעיה אדלר
חתנו של הגרי"ג ומראשי ישיבת רבנו חיים עוזר בבני ברק. הגר"י אדלר נחשב לאחד ממוסרי השיעורים החריפים ביותר בעולם הישיבות, ונבחר לחתנו של הגרי"ג בעקבות התבלטותו בשיעוריו של חמיו בישיבה, וגם הוא כמו חמיו וגיסיו המפורסמים מתבלט בפשטות המחפה ללא הצלחה על גאונותו ועמקותו בתורה
הגאון רבי מרדכי שמואל אדלשטיין
אחיינו של הגרי"ד - בן לאחיו הגאון רבי יעקב אדלשטיין זצוק"ל. רבה של שכונת נאות יוסף בבני ברק ור"מ בישיבת חמד לצעירים בבני ברק. חתנו של הרב רפאל יצחק וסרמן וממשיכו של אביו ברמת השרון בהרבה נושאים. הגרמ"ש - מגדולי התלמידי חכמים בבני ברק מגדיר את עצמו כתלמידו של דודו הגרי"ג אדלשטיין זצוק"ל.
כמובן, שזוהי רק רשימה המייצגת בקושי חלק קטן משלל תלמידיו של מורנו ראש הישיבה הגאון רבי ירחמיאל גרשון אדלשטיין זכר צדיק וקדוש לברכה. תלמידיו מעתיקי השמועה, מנחילים את תורתו לאלפי אלפים של תלמידי ישיבות ואברכי הכוללים בארה"ק. חבל על דאבדין.