לפני קרוב לשבע עשר שנים, נסע מרן ראש הישיבה הגאון רבי גרשון אדלשטיין, לנופש בימי 'בין הזמנים', בהרי ירושלים, בבית של אחד מגדולי ראשי הישיבות לצעירים, שניצל זאת לצורך שאלות ותשובות בנושאי חינוך ממרן ראש הישיבה. "כיכר השבת", מפרסם בפעם הראשונה חלק מהשו"ת, עם תמלול ותיעוד.
השיחה נסובה על ענייני החינוך והשעה. כאשר במהלך השיחה עלה עניין סדרי הלימוד וההוראה בישיבות לצעירים כשמרן זצוק"ל מפציר במקורבו שיפעל ככל שבידו להנחיל את סדר הלימוד הרצוי עליו הוא מעורר כל השנים, גם אם יהיה מי שיוכל להחשיב אותה כשטחי.
בין הביטויים שהשמיע ראש הישיבה על סדרי הלימוד היה; "זה לא נקרא שטחי!", "צריך לעשות מה שאפשר." "זה חיוב! זו הצלת נפשות! זה חיוב גמור בסדרי החיים!"; "חוץ מתלמוד תורה, זו הצלת נפשות בגשמיות!".
התמלול המלא
מרן רה"י: זו הצלת נפשות! אתה רואה משפחות שבורות. לא לבטל ילד. יש מי שיחשיב (את זה - דרך הלימוד הזו) שטחי, זה לא נקרא שטחי! המסגרת נוסדה לכל אחד ואחד".
מבחינות מסוימות יש קושי מיוחד למסור שיעור בישיבה קטנה צריכים הרבה לחשוב, הרבה לתת את הדעת, מה ההספק, וכמה להספיק מראש, איזה מסכתות לבחור...
מרן רה"י: "אפשר ללמוד לא כל התוספותים, אפשר לדלג תוס', תוספותים קשים אפשר לדלג, כן!".
הראש ישיבה מתכוון בבקיאות?
מרן רה"י: "לא לא! בסדר א'! ר' מיכל יהודה עושה את זה, ר' מיכל יהודה, כך אני חושב. אפשר ללמוד חצי תוס', אתה רואה לפי עומק הדעה של התלמידים, יש חלק שעוד לא התרגלו".
יש נקודה פסיכולוגית אצל צעירים, יש להם סיפוק מדבר שלם...
מרן רה"י: "אז הם ילמדו בצורה קלה מאד, יש דברים כאלה שהם... שהילד לא מרגיש שזה קשה, לא צריך לעורר לו את הקושיה. הקושיה, קשה לו להבין, כשיבין את הקושיה, ירצה לדעת מה התירוץ, ואת התירוץ גם לא יכול להבין, אז יותר טוב שלא ידע מכל זה, שלא ידע שיש פה קושיה, שיש פה קושי".
אבל אם הוא (בעצמו) מעורר את הקושי?
מרן רה"י: "אז צריך להגיד לו שזו "קושיה מצויינת", שישאר וישמח בקושיה... פעם היו שמחים עם קושיות! פעם היו שמחים עם קושיות! היום רוצים תירוצים תירוצים. לא מספיקה הקושיה... קושיה גדולה - זו שמחה גדולה! שמחה גדולה!".
אני שמעתי פעם שהביאו ראיה שמקושיה לא מתים הגמ' בתענית (ה, ב) אומרת וכי בחנם חנטו חנטייא וספדו ספדניא והגמ' נשארת 'יעקב אבינו לא מת'...
מרן רה"י: "אז תחשבו על זה מה אפשר לעשות. צריך לעשות מה שאפשר. זה חיוב, זו הצלת נפשות! זה חיוב גמור בסדרי החיים. חוץ מתלמוד תורה, זה הצלת נפשות בגשמיות".