טור דעה

מדוע בחורים מעולים מוצאים את עצמם נפלטים מהישיבה?

לצערי אני מקבל מידי שבוע עשרות פניות מהורים וממחנכים כאובים, שרואים את הנער היקר מתמודד עם ניסיונות לא קלים. וכאן נשאלת השאלה: מדוע בני נוער יקרים מוצאים את עצמם נפלטים מהמערכת, מהקהילה, מהחממה? | הרב דן טיומקין על טיפול בנוער נושר (חנוך לנוער)

|
19
| כיכר השבת |
הרב דן טיומקין (צילום: אולפן כיכר)

איך נגונן על היקרים לנו מכל? איך נדאג שהם לא ידרדרו במדרון? ואיך נסייע להם כשהקושי כבר קיים?

זה קורה ברגע אחד או בפסיעות מדודות, אבל תמיד זה כואב ומייסר, מותיר מאחור אבק שריפה וחלל בלב. ילד יקר של אבא ואמא מוצא את מקומו הרחק מהבית הטהור, מדרך האור. מחפש ריגוש ומצא בורות נשברים. מאחור נותרים הורים כאובים, מחנכים שבורים וקהילה המומה.

כל ילד זקוק לפחות למבוגר אחד שיאמין בו, שיבין את נפשו הסוערת ויאמר לו 'גדל!' היכן נמצא אותו מבוגר? איה הם אותם אנשי מקצוע משלנו, שיחבקו, יושיטו יד, יפתחו לב ויאירו אלומות? אין ספק שהדור שלנו משווע לאנשי מקצוע איכותיים שידברו בשפה מותאמת ויעניקו לאותם אלפי נערים ונערות כלים להתמודדות מנטלית, אישית ורוחנית.

מצב הנשירה בדורנו, הכלים למניעה, ואיך מטפלים בנוער.

לצערי אני מקבל מידי שבוע עשרות פניות מהורים וממחנכים כאובים, שרואים את הנער היקר מתמודד עם ניסיונות לא קלים. וכאן נשאלת השאלה: מדוע בני נוער יקרים מוצאים את עצמם נפלטים מהמערכת, מהקהילה, מהחממה? ובכן, התשובות הקלאסיות לשאלה הזו ידועות: אתגרי הגיל, אתגרי הדור, פגעי הטכנולוגיה והרחוב המפתה והפולשני. אבל לדעתי אלו אינן הסיבות, אלו הם רק הסימפטומים. הניתוק נעשה מסיבות אחרות לגמרי. קל להבין למה רבים כל כך מאשימים את הסימפטומים, סך הכל אותם אנחנו רואים, אבל הם רק קצה קרחון, שמתחת לחלק הנראה לעינינו, יש חלק ענק שנסתר מאיתנו וגורם להתנהגות הזאת.

יהיו כאלו שיטענו, שאין מנוס מלהגדיר את אותם נערים כבעלי עבירה. הם יציגו את מעשיהם ואת חומרת המצב שלהם, ויאבחנו את הנערים הללו כבעלי תאווה, כפויי טובה, עצלנים, טיפשים ורעי לב.

"אבל גדולי ישראל סוברים אחרת. הם אמרו, כל אחד בדרכו, ש'אין ילד רע, יש ילד שרע לו'. לא תמיד ידוע למה רע לו. לפעמים מדובר בטראומה, כל נשמה וסף הרגישות שלה. הטראומה גורמת לחור שחור בלב, והדרך לכסות חור שחור היא דרך התנהגויות קיצוניות שמחפשות להסיח דעת ולברוח. אנחנו צריכים לסגל לעצמנו עדשה מולטי-פוקלית, שב'מסך מפוצל' תצליח לראות לא רק את ההווה המייאש, אלא זמנים נוספים, בדיוק כמו שהקב"ה עושה עמנו, ומביט בנו בעדשה כפולה, לא רק על זמן ההווה, אלא גם על זמן העתיד, והקב"ה בוחר באיזו עדשה להביט בנו. לפעמים הקב"ה בוחר להביט בנו דרך העדשה השנייה, להתעלם מההווה הבעייתי, ולראות אותנו בהֶקשֵר של זכויות העבר, או על פי העתיד המבטיח".

  • הרב דן טיומקין, הוא מרצה ב'מרכז ישיר' - לטיפול בבני נוער, מחבר הספר "בוסר המלאכים", תלמידו המובהק של הרב אורי זוהר זצ"ל, והמומחה לטיפול לנוער בסיכון.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

19 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

12
הבחורים זה לא הבעיה, הישיבות הם הבעיה ואין לי כח לפרט למה, בגדול זה מקום שמדכא את האישיות הפרטית על כל רבדיה של הבחור וביטולו למערכת המשומנת של הישיבה ודרישותיה,
צודק ב100 %
לא בדיוק, תלוי בישיבה ותלוי בכמה הבחור גורר באישיותו בחורים אחרים. בכל מקרה המצב הזה נגזר מהדרך הישבתית שהיא ברובה טובה והצורך פה הוא תיקון נקודתי ולא החלפת השיטה
11
לא כל בחור צריך ללמוד. מי שלא מתאים לו שיעבוד בתפקיד כלשהו לאחר לימודים מתאימים. למשל יש מחסור חמור בנהגי משאיות. לאחר הכשרה קצרה הבחור יכול לעבוד ולהתפרנס בכבוד במקום להתבטל ולהסתובב ברחובות. זו כמובן רק דוגמה, חסרים מלצרים, שוטפי כלים, נהגי אוטובוס ותפקידים רבים אחרים.
חבל לעבוד כנהג אוטובוס. אפשר לעשות קורסים של טיפול רגשי כמו NLP או משהו אחר, ולפתוח קליניקה. ככה עובדים פחות שעות ומרוויחים יותר.
10
לדעתי היד רכה מידי, אהבה ואהבה וליטופים ועוד ליטופים, זו לא הדרך הנכונה. חייבים לטפל ביד קשה יותר בנוער של היום שהולך ומתדרדר. ילדים בני 14,15, 16 כבר הפכו לעבריינים ! צריך מרות ומשילות עם בני הנוער של היום אין ברירה !
למרבה הצער, אתה לא מבין בחינוך ולא בנפש האדם
כך זה אכן צריך להיות, אבל לא רק כי אין ברירה. כך צריך להיות לכתחילה וכך היה מאז ומעולם, עד לתקופת "ההכלה" הקלוקלת בימינו. עצוב
טעות איומה בידך
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות