הרב אהרון מלאך והרב בנימין פישר יו"ר מגן לחולה התיישבו לפאנל בריאות מיוחד באולפן 'כיכר השבת' בצל משבר הקורונה ההולך ומתפשט בקצב מהיר בישראל. בפאנל התארח פרופסור אלון מוזס רופא בכיר במחלקה למיקרוביולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם.
מתוך הפאנל באולפן 'כיכר':
מוזס: "לשפעת יש חיסון ותרופה. קורונה הוא נגיף חדש האנושות לא נחשפה לנגיף הזה כולנו בסכנה להידבק. הרבה אנשים יידבקו, קל מאוד להידבק. המחלה היא לא כל כך קשה כמו מחלות אחרות שאנחנו מכירים".
"המשימה שלנו היא לנסות לעצור את ההדבקה במדינת ישראל. אם אני נשאר בבית שנה שלמה אין לי ממי להידבק. הוא נגיף שעובר מאדם לאדם. אני מציע להקשיב להוראות".
"הנגיף מסוגל לעבור מאדם לאדם גם כשהחולה הוא ללא סימנים".
מוזס: "צריך להיות למשך זמן – לפחות 15 דקות במרחק של פחות משני מטר, זה לא קורה כשאתה הולך ברחוב, משחק בגן ילדים. הנגיף נשאר חצי שעה שעה מקסימום שעתיים על פני השטח. זה לא חודר דרך העור".
"צריך להקפיד לחטא ידיים מיד כשנכנסים הביתה. חובה להקפיד על זה. אתה נכנס לאוטובוס ולמקום ציבורי, אם נגעת בדברים, תמיד צריך לחטא את הידיים".
"ילדים נדבקים אבל יש להם פחות מחלה קשה. מחלה קשה זה לקשישים ואנשים עם מחלות רקע, לב סוכרת. הם בסכנה למחלה קשה".
"צעיר בן 25 שמעשן נמצא בסכנה. העישון לאורך זמן גורם למחלת ריאות אפילו אם לא רואים אותה"
"מתוך החולים הקשים 10% מתים".
"באשר לישיבות – היום אתה לא יודע אם כבר אין מישהו שנשא את הנגיף והתחיל להדביק. בדומה לבתי ספר וגנים גם הישיבות צריכות להתפזר, זה לא נכון לסכן את האנשים היקרים האלה".
"התקופה הזאת תסתיים, לעומת החיים שלנו זה לא זמן ששווה בשבילו לסכן את האנשים".
מה דרך ההדבקה בחיי משפחה שגרתיים? כמה המקווה מהווה סכנה?
"יש הבדלך בין מקוואות של גברים שם נכנסים בבת אחת אנשים למקוואות של נשים.זה מסוכן יותר מדי. זה מקום מועד לסכנה. במקום הזה נכון להפסיק את הפעילות לגמרי".
"לגבי מקוואות לנשים צריך להקפיד הקפדה יתרה. המים במקווה תמיד עם כלור אבל צריך לוודא על כמות הכלור המומלצת".
פישר: "הרב זילברשטיין מורה כי חובה להלשין לרשויות על מי שאינו מקפיד על הנחיות משרד הבריאות".
מוזס: "מלשין זו מיד קונוטציה רעה. אבל המטרה היא מטרה חשובה מאוד אנחנו רוצים שכולם יעשו את המוטל עליהם. ההקפדה על הבידוד היא מאוד חשובה".