תכנית ההגירה של תושבי רצועת עזה, שעליה הכריז נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, מתקדמת לשלבים מעשיים. לפי דיווח של עמית סגל הערב (רביעי) בערוץ 12, ישנן שלוש מדינות נוספות – מלבד מצרים וירדן – שעומדות על הפרק כיעדים אפשריים לקליטת פלסטינים מעזה: פונטלנד, סומלילנד ומרוקו.
פונטלנד וסומלילנד הן אזורים אוטונומיים בתוך מדינת סומליה, המבקשים לקבל הכרה בינלאומית. מרוקו היא מדינה בצפון אפריקה המתמודדת עם סוגיית סהרה המערבית - אזור שבשליטתה ושעוררה מחלוקות דיפלומטיות לאורך השנים.
לפי הדיווח, לכל אחת משלוש המדינות הללו יש אינטרסים ברורים מול ארה"ב: שתי הראשונות זקוקות להכרה רשמית מצד הקהילה הבינלאומית, ואילו מרוקו מחפשת גיבוי אמריקני לריבונותה על סהרה המערבית.
עוד צוין כי הבחירה במדינות אלו אינה מקרית – מעבר לאינטרסים הפוליטיים והדיפלומטיים, יש משמעות למיקום הגיאוגרפי ולתנאי השטח במדינות היעד. מדובר באזורים בעלי אקלים חופי, המזכיר במידה מסוימת את זה של רצועת עזה, וכן באוכלוסיות שרובן מוסלמיות-סוניות. מחקרים מראים כי הגירה הופכת לקלה יותר כאשר היעד החדש דומה מבחינה תרבותית, חברתית ואקלימית לארץ המוצא.
התכנית האמריקנית עדיין בשלבי גיבוש, ולא ברור אילו צעדים ממשיים יינקטו כדי לקדמה בפועל. עם זאת, עצם העלאת האפשרות על ידי ממשל טראמפ, גם לאחר עזיבתו את הבית הלבן, מעידה על ניסיון מתמשך למצוא פתרון ארוך טווח לרצועת עזה – פתרון שבמשך שנים נחשב ללא ישים.