

היהודים באזרבייג'ן נערכים בימים אלו לקראת חג הפסח, הכוללת חלוקת מצות ויין לכל יהודי במדינה, במקביל הם קוראים לצרף את אזרבייג'ן להסכמי אברהם.
אריה לייטסטון, מנכ"ל מכון הסכמי אברהם לשלום, הגיע לביקור לקראת חג הפסח בקהילה היהודית בבאקו בירת אזרבייג׳ן, שם הוא אמר: ״למרות המתחים האזוריים והמלחמה בישראל, הסכמי אברהם ממשיכים לשמש עוגן מדיני חיובי. המדינות שכבר חתמו נהנות משיתוף פעולה אסטרטגי, והצעד הבא הוא לצרף למסגרת הזאת מדינות נוספות, ובהן אזרבייג'ן".
את השאיפה הזו מאמצת גם הקהילה היהודית בבאקו – הקהילה המשגשגת ביותר במדינה בעלת הרוב המוסלמי, הגובלת באיראן – אשר נערכת לחג הפסח תוך קריאה לשילוב מדינתה בהסכמים.
רב הקהילה הספרדית בבאקו, הרב איסייב, סיפר על ביקורו של לייטסטון בקהילה: "שוחחנו איתו ארוכות על החיים היהודיים כאן. הסברתי לו שאזרבייג'ן היא מדינה בעלת רוב המוסלמי למופת בכל הנוגע לדו-קיום – אין כאן אנטישמיות, אין תחושת איום. הקהילה שלנו עתיקה, חיה ופעילה, עם מוסדות חינוך, בתי כנסת ותוכניות תרבות שנתמכות על ידי המדינה״.
לדבריו, היחס מצד השלטונות איננו רק טכני אלא חם ומשמעותי: "העם האזרי רואה ביהודים ובישראל ידידים של ממש. יש לנו שלום ויחסים מצוינים עם ישראל כבר 30 שנה, אבל הגיע הזמן שאזרבייג'ן תהפוך לשותפה רשמית בהסכמי אברהם. זו לא רק נורמליזציה – זו ברית אסטרטגית בין מדינות חזקות, ואזרבייג'ן חייבת להיות חלק ממנה״.
הרב איסייב הדגיש גם את חשיבות המשולש האסטרטגי ארה"ב–ישראל–אזרבייג'ן: "אזרבייג'ן היא שותפה טבעית. היא כבר תורמת ליציבות באזור "מזרח התיכון הרחב" – ויכולה לתרום הרבה יותר בעתיד."
כזכור וכפי שדווח ב'כיכר השבת' לא מכבר, עשרות רבנים בכירים ובהם בעלי רקע דיפלומטי ומעורבות בקשרי חוץ בינלאומיים, בראשם הרב מרווין האייר מייסד מרכז שמעון ויזנטל והרב אלי עבאדי, רב בכיר באיחוד האמירויות, פנו במכתב לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע לאפשרות להכליל את המדינה המוסלמית במסגרת הסכמי אברהם. בין החותמים הבכירים נמצא גם הרב אריה רלב"ג, אב בית דין של אגודת הרבנים של ארה"ב וקנדה שבו חברים כמאתיים רבנים וארגון רבנים ציוניים.


במכתבם הדגישו הרבנים נקודה משמעותית: מדינות שהצטרפו להסכמי אברהם זכו לתמריצים ויתרונות מדיניים נרחבים מארה"ב. לעומת זאת, אזרבייג'ן — המדינה המוסלמית האמינה ביותר כשותפה אסטרטגית של ישראל, בעלת הברית המרכזית של ארה"ב במזרח התיכון, במשך שלושה עשורים — לא זכתה לתמיכה אמריקאית. יתרה מכך, היא אף נתונה תחת מגבלות סנקציות מוושינגטון דרך תיקון 907 המגביל סיוע אמריקאי למדינה, למרות תרומתה ארוכת השנים לביטחון האזורי.
במקביל להיבט הדיפלומטי, הקהילה בבאקו מקיימת שורת יוזמות קהילתיות וחינוכיות לקראת החג. במרכז ההכנות עומד מבצע "קמחא דפסחא", במסגרתו מחולקות חבילות מזון הכוללות מוצרי יסוד כשרים.




המבצע מתקיים בחסות ארגונים יהודיים מחו"ל ובהם ׳שמע ישראל׳ מקנדה. במקביל דואגת הקהילה לאספקת מצות באמצעות הקרן הבינלאומית לסיוע ליהודים ההרריים ׳סטמאגי׳ והעומד בראשו מר גבריאל גרמן זכרייב – כולל מצות שמורות ומצות עבודת יד – לכל קהילות היהודים במדינה. חלק מהמצות מיובאות מישראל, ובבתי הספר מתקיימות סדנאות להכנת מצות לילדים.
ל'כיכר השבת' נודע כי שני סדרים ציבוריים צפויים להתקיים במתחם בית הספר היהודי בעיר, כחלק מהמאמץ לחיזוק הזהות היהודית בקרב הדור הצעיר.





