גיהינום של קור • מגזין כיכר 

רכבים ממונעים בלילה ו-9 חודשי חורף | החיים ביקוצק - העיר הקרה ביותר בעולם 

יקוצק היא העיר הקרה ביותר בעולם, הטמפרטורות שם נעות בין 50- למינוס 70 מעלות צלזיוס בעונת החורף | תופתעו לשמוע שבמשך חודשי הקיץ הקצרים, הטמפרטורות החיוביות יכולות להיות חמות אפילו במושגים ישראליים | איך נראים החיים ביקוצק? כיצד התושבים יוצאים לרחוב בחורף? ואיך אפשר להחזיק רכב כשהדלק קופא תוך דקות ספורות? | החיים ביקוצק הקפואה (מגזין כיכר) 

| כיכר השבת |
העיר הקרה בעולם (צילום: שאטרסטוק)

עמוק בלב סיביר, במרחק של כ-450 קילומטרים מהחוג הארקטי, שוכנת יאקוצק, העיר הקרה בעולם. עם טמפרטורות חורף שצונחות לעיתים קרובות אל מתחת ל-50- מעלות צלזיוס, ולפעמים אף מתקרבות ל-70- מעלות, החיים כאן הם אתגר יום-יומי.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

אבל למרות הקור הקיצוני, העיר מונה יותר מ-300,000 תושבים שממשיכים לחיות, לעבוד ולשגשג בתנאים שלא נתפסים בעיני רובנו.

אקלים קיצוני: חורף של תשעה חודשים

יאקוצק חווה חורף כמעט תמידי. הטמפרטורות מתחילות לצנוח כבר בחודש ספטמבר, כאשר באוקטובר השלג הראשון מכסה את העיר. ינואר נחשב לחודש הקר ביותר, עם ממוצע של 40- עד 50- מעלות צלזיוס, אך שיאי קור קיצוניים נמדדו אף ב-67.8- מעלות בשנת 1933.

עם זאת, כמה שהקיץ של יאקוצק הוא קצר, הוא גם לא פחות מפתיע. בחודשים יוני ויולי הטמפרטורות יכולות להגיע ל-30 מעלות חיוביות! המשמעות היא הפרשי טמפרטורות קיצוניים של כמעט 100 מעלות צלזיוס בין העונות.

(צילום: רשתות חברתיות / לפי סעיף 27א)

החיים על פרמפרוסט: עיר שקפואה תמידית

'פֶּרְמַפְרוֹסְט' היא קרקע קפואה באופן תמידי שנמצאת באזורים קרים, בעיקר בקוטב הצפוני, בסיביר, באלסקה ובאזורים גבוהים בהרים. מדובר בשכבות של אדמה, חול או סלע שנותרות קפואות במשך שנתיים רצופות לפחות, ולעיתים אף במשך מאות שנים.

הפרמפרוסט חשוב מבחינה אקולוגית ואקלימית, שכן הוא אוגר כמויות גדולות של פחמן ומתאן. עם זאת, ההתחממות הגלובלית גורמת להפשרתו, דבר שעלול לשחרר גזי חממה ולתרום לשינויי האקלים.

יאקוצק נבנתה על קרקע פרמפרוסט - שכבת אדמה שקפואה כל השנה. המשמעות היא שלא ניתן לבנות יסודות רגילים, כי החום מהמבנים עלול להמיס את האדמה ולגרום לקריסת מבנים. לכן, כמעט כל הבניינים בנויים על עמודים המוגבהים מהקרקע כדי למנוע התחממות מיותרת.

תשתיות המים והביוב בעיר הן אתגר בפני עצמו. מכיוון שקשה להניח צינורות באדמה הקפואה, רבים מהבתים מחוברים למערכות חיצוניות של צינורות מבודדים שממוקמים מעל הקרקע. במקרים רבים, תושבים נאלצים לאגור מים בבית ולרוקן את הביוב ידנית.

זה מה שקורה כשנשארים מדי הרבה זמן בחוץ (צילום: לפי סעיף 27א)

תשכחו מבקבוק מים מינרלים בדרך

בטמפרטורות כה קיצוניות, מים רותחים יקפאו באוויר כמעט באופן מיידי. תושבי יאקוצק אפילו עורכים ניסויים להדגים את התופעה. בסרטונים שצברו פופולאריות ברשתות החברתיות נראים אזרחים בעיר משליכים מים רותחים לאוויר, שקופאים מיד והופכים לגושי קרח, או אם תרצו "ענן קרח" עדין שמתפזר ברוח. אך מעבר לתופעה המרתקת הזו, יש לכך השפעות מעשיות קשות.

בגלל הקור, מערכת המים נתקלת בתקלות רבות. כל נזילה בצנרת הממוגנת היטב הופכת מיד לגוש קרח ענק, מה שעלול לגרום לפיצוצים בצינורות. זה קורה לעיתים קרובות כל כך, שתושבים רבים מחזיקים בבית כלי עבודה מיוחדים לשבירת קרח סביב הצנרת. גם דליים של מים שנותרים חשופים לקור יכולים לקפוא תוך דקות ספורות, מה שמקשה מאוד על חיי היום-יום.

תושבים רבים נאלצים לשמור מים במכלים מחוממים בתוך הבית, מכיוון שהשארת מים בחוץ היא כמעט בלתי אפשרית. מקלחת למשל, הופכת לאתגר: לא רק שהמים זורמים לאט בשל ההקפאה החלקית בצינורות, אלא שאפילו אדים חמים עלולים ליצור שכבת כפור על הקירות והצנרת, מה שעלול לגרום לסתימות ובעיות נוספות.

בעיה משמעותית נוספת נגרמת בשל העובדה שאפילו אדי הנשימה הופכים באופן מיידי לקרח, מה שיוצר שכבות קרח עבות על פני התושבים. לכן, כל מי שיוצא לרחוב ביקוצק מסתיר את פניו לחלוטין למעט עיניו, כדי למנוע מצב של קיפאון מסוכן.

נופים מרהיבים. סוסים גזעיים בטבע ביקוצק (צילום: shuterstock)

תחבורה מבודדת: כבישים שקופאים ונחלים שהופכים לדרכים

יאקוצק היא אחת הערים הגדולות בעולם ללא גישה ישירה לכבישים סלולים שמובילים אליה. הדרך המרכזית שמקשרת אותה לשאר רוסיה היא "כביש העצמות" - דרך שנבנתה בתקופת סטלין בעבודת כפייה של אסירי גולאגים. למרבה הזוועה, מקור שמה הוא מכך שבה קבורים עצמותיהם של אלפים שמתו בזמן הבנייה.

בעונת הקיץ, העיר מופרדת מיבשת רוסיה על ידי נהר לנה הרחב, שאין עליו גשר. בסתיו ובאביב, כשהנהר קופא או מפשיר, העיר כמעט בלתי ניתנת לגישה, שכן הקרח דק מדי למעבר רכבים אך עדיין חוסם מעבורות. רק בחורף, כשהנהר קפוא לחלוטין, משאיות כבדות נוסעות עליו כאילו היה כביש רגיל.

איך אנשים חיים בקור כזה?

החיים ביאקוצק מחייבים הסתגלות קיצונית לקור. לדוגמה, תושבי העיר כמעט ולא שוהים בחוץ לזמן ממושך. כל יציאה מהבית מצריכה שכבות רבות של בגדים, כולל פרוות עבות ומסיכות שמכסות את הפנים מפני הכפור.

הרכב הוא מצרך יקר, ולא ניתן פשוט להחנות אותו ולכבות את המנוע. אם הרכב נכבה, הסוללה והמנוע עלולים לקפוא כל כך שלא ניתן יהיה להתניע אותם מחדש. לכן, רבים משאירים את המנוע דולק כל היום או מחברים אותו למערכות חימום מיוחדות.

אם תכננתם נסיעה בשבוע הבא, זה מה שמחכה לכם (צילום מסך גוגל)

כלכלה ומקורות פרנסה: אוצרות מתחת לקרח

למרות הבידוד והאקלים הקשה, יאקוצק היא עיר עשירה יחסית. הסיבה לכך היא המחצבים האדירים שנמצאים מתחת לפני השטח. מחוז יקוטיה (שבו נמצאת העיר) עשיר ביהלומים, זהב, נפט וגז טבעי. למעשה, אזור זה מספק כ-20% מכלל יהלומי העולם, וענף היהלומים הוא מנוע כלכלי מרכזי.

בנוסף, העיר היא מרכז תרבותי ומדעי חשוב, עם אוניברסיטאות ומכוני מחקר שמתמקדים בחקר הקור והאקלים הארקטי.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

למרות הקור, התושבים של יאקוצק ידועים בחמימותם. התרבות המקומית היא שילוב של מסורות רוסיות והשפעות של עמי היקוטים - תושבים מקומיים ממוצא טורקי. פסטיבלים מקומיים, כמו "יום הסאנרה" שחוגג את תחילת הקיץ, כוללים ריקודים, מוזיקה מסורתית ואוכל מקומי ייחודי.

המטבח של יאקוצק מבוסס בעיקר על בשר ודגים קפואים, מכיוון שחקלאות היא כמעט בלתי אפשרית.

אז בפעם הבאה שתתלוננו שקר לכם, תגידו תודה שאתם לא חיים ביקוצק.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות