ממשל טראמפ מעודד את אוקראינה לקיים בחירות, ייתכן שכבר בסוף השנה, במיוחד אם תושג הפסקת אש עם רוסיה בחודשים הקרובים, כך מסר קית' קלוג, שליחו המיוחד של הנשיא טראמפ לאוקראינה ורוסיה, בראיון לרויטרס.
קלוג הדגיש את חשיבות קיום הבחירות, שנדחו בשל המלחמה עם רוסיה, ואמר: "רוב המדינות הדמוקרטיות מקיימות בחירות בזמן מלחמה. אני חושב שזה חשוב שהם יעשו זאת. זה טוב לדמוקרטיה. זה היופי של דמוקרטיה יציבה, שיש יותר ממועמד אחד פוטנציאלי".
טראמפ וקלוג הצהירו כי הם פועלים על תוכנית להשגת הסכם לסיום המלחמה שהחלה בפברואר 2022 עם הפלישה הרוסית. עם זאת, הם לא סיפקו פרטים רבים על האסטרטגיה שלהם לסיום הסכסוך הקטלני ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, או על מועד פרסום התוכנית.
התוכנית של טראמפ עדיין מתפתחת, ולא התקבלו החלטות מדיניות סופיות. לפי הדיווח ב'רויטרס', קלוג וגורמים נוספים בבית הלבן דנו לאחרונה בלחץ על אוקראינה לקיים בחירות כחלק מהפסקת אש ראשונית עם רוסיה. בנוסף, נבחנת האפשרות לדחוף להפסקת אש ראשונית לפני ניסיון לתווך הסכם קבע. במידה ויתקיימו בחירות נשיאותיות באוקראינה, הזוכה עשוי להיות אחראי על ניהול משא ומתן להסכם ארוך טווח עם מוסקבה.
לא ברור כיצד הצעה כזו תתקבל בקייב. הנשיא ולודימיר זלנסקי הצהיר כי אוקראינה עשויה לקיים בחירות השנה אם הלחימה תסתיים ויובטחו ערבויות ביטחוניות חזקות למניעת חידוש העוינות מצד רוסיה.
כהונתו של זלנסקי הייתה אמורה להסתיים ב-2024, אך הבחירות הנשיאותיות והפרלמנטריות נדחו בשל החוק הצבאי שהוטל בפברואר 2022. גורמים אמריקניים העלו את נושא הבחירות עם בכירים במשרדו של זלנסקי בשנים 2023 ו-2024, והדגישו את חשיבותן לשמירה על נורמות דמוקרטיות ובינלאומיות.
בכירים בקייב הביעו הסתייגות מקיום בחירות במצב הנוכחי, בטענה שהן עלולות לפלג את ההנהגה האוקראינית ולהזמין קמפיינים של השפעה רוסית.
ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, הצהיר כי הוא אינו רואה בזלנסקי מנהיג לגיטימי ללא מנדט בחירות מחודש, וטען כי לנשיא האוקראיני אין את הזכות החוקית לחתום על מסמכים מחייבים הקשורים להסכם שלום פוטנציאלי.
נשיא אוקראינה מצידו הביע בימים האחרונים את דאגתו מקיום שיחות בין ארה"ב לרוסיה בנושא המלחמה ללא נוכחותה של אוקראינה עצמה. בהתייחסות לדבריו של טראמפ ביום שישי לפיהם פקידים רוסים ואמריקנים כבר משוחחים ביניהם, אמר זלנסקי: "אולי יש להם יחסים משלהם, אבל לדבר על אוקראינה בלעדינו – זה מסוכן לכולם", אמר.
החשש של זלנסקי מקיום בחירות נובע בין השאר מהעובדה שהחוק האוקראיני אוסר במפורש על קיום בחירות נשיאותיות ופרלמנטריות תחת חוק צבאי. הסרת החוק הצבאי עלולה לגרום לחיילים מגויסים לעזוב את הצבא, לעורר יציאת מטבע חוץ ולהוביל לכך שגברים בגיל גיוס ינסו לעזוב את המדינה. כמו כן, היא עלולה לגרום לאי-יציבות פוליטית, להפוך את זלנסקי ל"ברווז צולע" ולהחליש את כוחו, מה שעשוי לעודד מתחרים פוטנציאליים.
ישנם ספקנים לגבי האפשרות להשגת הסכם שלום בחודשים הקרובים או קיום בחירות ב-2025, במיוחד לאור הפערים בין הצדדים בנוגע לתחילת המשא ומתן הרשמי. זלנסקי מחפש ערבויות ביטחוניות מארה"ב ומאירופה כחלק מכל הסכם, כולל פריסת כוח צבאי זר בקווי החזית כדי להבטיח שרוסיה תעמוד בהפסקת האש.