מחקר שפורסם בכתב העת The Lancet קובע כי הנתונים הרשמיים של משרד הבריאות הפלסטיני של חמאס בנוגע למספר ההרוגים במלחמת ישראל-חמאס נמוכים בכ-40% מהמציאות, כך דווח בשבוע שעבר בבריטניה.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת ייל, בית הספר ללונדון להיגיינה ורפואה טרופית ומוסדות נוספים, מעריך כי 64,260 בני אדם נהרגו ברצועת עזה, כתוצאה מהמלחמה שהביא חמאס על עמו.
לטענת משרד הבריאות הפלסטיני, מספר ההרוגים הכולל עומד על מעל 46,000, מתוך אוכלוסייה של כ-2.3 מיליון לפני המלחמה. המחקר ציין כי נתוני המשרד, שהתבססו בתחילה על גופות שהגיעו לבתי חולים, הושפעו מהרס תשתיות הבריאות בעזה ומהגבלות על תקשורת דיגיטלית שנגרמו כתוצאה מהלחימה. לטענת המחקר, הנתונים של חמאס אינם משקפים את המציאות.
שיטה סטטיסטית בשם capture-recapture analysis, ששימשה בעבר לאמדן קורבנות בקונפליקטים כמו קוסובו וסודאן, הובילה למסקנות המחקר. בשיטה זו נבדקו נתונים ממקורות עצמאיים שונים, בהם רשימות הרוגים של משרד הבריאות, סקרים מקוונים בקרב פלסטינים בעזה ומחוצה לה, והספדים ברשתות החברתיות. חוסר התאמה בין הרשימות הצביע על מספר משמעותי של הרוגים שלא נרשמו.
המחקר מדגיש כי למרות שהתמקד במקרי מוות ישירים, מספר ההרוגים העקיפים, כמו אלו שנגרמו בשל התמוטטות שירותי הבריאות, מים ותברואה, עשוי להיות משמעותי אף יותר. ד"ר פול שפיגל מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, שהשתתף במחקר קודם על השלכות בריאותיות בעזה, ציין כי מקרים כאלו גורמים לעודף תמותה גבוה במצבי מלחמה.
דיווחים נוספים מצביעים על כ-11,000 פלסטינים נוספים שעדיין נעדרים ומניחים שהם מתים. לפי הערכות הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה, אוכלוסיית עזה הצטמצמה בכ-6% מאז תחילת המלחמה, כאשר כ-100,000 פלסטינים עזבו את האזור.
גורמים ישראליים הדגישו בתגובה כי צה"ל נוקט מאמצים רבים למנוע פגיעה באזרחים, תוך אזהרות מוקדמות לאוכלוסייה המקומית ויצירת אזורי ביטחון. לדברי גורם בכיר, הנתונים שפורסמו במחקר אינם משקפים את המציאות בשטח.