הנשיא הנבחר דונלד טראמפ הדהים את העולם כשחזר על מחויבותו להפוך את גרינלנד לשטח ארה"ב. מתברר כי מאחורי ההצהרות ישנו אינטרס אמריקני ברור.
גרינלנד, האי הגדול בעולם, עשיר במשאבי מינרלים שעדיין לא נוצלו במלואם, אומרים ב'רויטרס'.
סקר שנערך בשנת 2023 גילה כי בגרינלנד קיימים לא פחות מ-25 מתוך 34 המינרלים הקריטיים שהוגדרו על ידי הנציבות האירופית. מינרלים אלו, כמו יסודות אדמה נדירים, גרפיט, נחושת וניקל, הם חיוניים לייצור טכנולוגיות מתקדמות, כולל רכבים חשמליים וטורבינות רוח.
בדרום גרינלנד, במיוחד באזור גארדר, נמצאים מרבצים משמעותיים של יסודות אדמה נדירים. חברות כמו Critical Metals Corp ו-Neo Performance Materials פועלות לפיתוח פרויקטים להפקת מינרלים אלו. בנוסף, קיימים מרבצי גרפיט, המשמשים בייצור סוללות לרכבים חשמליים. חברת GreenRoc, לדוגמה, מבקשת רישיונות לפיתוח פרויקט הגרפיט Amitsoq.
מעבר לכך, גרינלנד מכילה מרבצים של נחושת, ניקל, אבץ, זהב ויהלומים, אם כי רובם עדיין לא נחקרו במלואם. חברת Anglo American מתעניינת במיוחד בניקל, בעוד Amaroq Minerals מתמקדת בזהב.
עם זאת, קיימים אתגרים משפטיים ופוליטיים המעכבים את פיתוח תעשיית המינרלים בגרינלנד. לדוגמה, האיסור על כריית אורניום מגביל את הפיתוח של פרויקטים מסוימים. למרות זאת, העניין הבינלאומי במשאבי המינרלים של גרינלנד ממשיך לגדול, עם מעורבות של מדינות כמו ארצות הברית, השואפות להפחית את התלות בסין בתחום זה.
לדוגמה, בשנת 2024, גורמים אמריקאים ודנים לחצו על חברת Tanbreez Mining, מפתחת מרבץ האדמה הנדירה הגדול ביותר בגרינלנד, שלא למכור את הפרויקט לחברות סיניות. בסופו של דבר, Tanbreez נמכרה לחברת Critical Metals מניו יורק, המתכננת להתחיל בכרייה עד 2026. הפרויקט מכיל גם גליום, יסוד חשוב לתעשיות ההיי-טק, שבו סין שולטת בשוק העולמי.
בנוסף, ממשל ארה"ב היוצא של הנשיא ג'ו ביידן נקט בצעדים לעידוד השקעות בכרייה בגרינלנד, במטרה לחזק את דיפלומטיית המינרלים הקריטיים ולהגביר את אספקת החומרים למעבר לאנרגיה מתחדשת. במסגרת זו, נערכו פגישות עם גורמים בגרינלנד ועם חברות כרייה פוטנציאליות מיפן, אירופה וארה"ב.
בגרינלנד הנשלטת תחת ממלכת דנמרק, נאסרה הכרייה של גז ונפט, בעיה שלא תהיה קיימת תחת שליטה אמריקנית.
המסת הקרחונים, הנגרמת משינויי האקלים, חושפת מרבצים חדשים, אך גם עלולה לגרום לפגיעה במערכות אקולוגיות רגישות. לדוגמה, כריית קרקעית הים עלולה לפגוע בפלנקטון, הבסיס של שרשרת המזון הימית.
נראה כי המלחמה שפתח הנשיא על האי הקפוא קשורה גם היא למלחמת הסחר של ארה"ב עם סין, בעוד הנשיא הנבחר מאיים להטיל מכסים חסרי תקדים על המדינה הקומוניסטית.