"המועדון האקסקלוסיבי ביותר בעולם", כך מכנה ה-CNN את המפגש הנדיר שיתקיים היום (חמישי, 9 בינואר), בין חמשת נשיאי ארה"ב לדורותיהם שצפויים להיפגש כדי לחלוק כבוד לנשיא ה-39 של ארה"ב, ג'ימי קרטר.
ברק אובמה, ג'ו ביידן, דונלד טראמפ, ביל קלינטון וג'ורג' בוש, צפויים להשתתף היום בוושינגטון הבירה בטקס הלווייתו של קרטר. נשיא ארה"ב היוצא ג'ו ביידן קבע את היום כיום אבל לאומי.
אנקדוטה מעניינת נרשמה בשבוע שעבר, בשעה שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ רטן על העובדה שדגלי הלאום יהיו מורדים לשלושים יום - כולל ביום הכתרתו לנשיא ארה"ב...
יצוין כי זוהי הפעם הראשונה מאז 2018 בה נפגשים כלל הנשיאים למפגש משותף, אז נפגשו כולם - כולל הנשיא קרטר המנוח בהלווייתו של ג'ורג' בוש האב.
"בהחלט בהיסטוריה המודרנית - מקנדי ואילך - לא היה רגע שנוי יותר במחלוקת בין האנשים האלה", אמרה קייט אנדרסן ברואר, מחברת הספר "צוות החמישה: מועדון הנשיאים בעידן טראמפ" ל-CNN.
"מועדון הנשיאים, מטבעו, מסובך על ידי יריבויות בעבר ומורשת עתידית. הסיבוכים הללו רק הלכו והתעצמו כאשר טראמפ, שהתרעם נגד כל חבריו הנשיאים, חוזר לבית הלבן. אולם ללא קשר למפלגה, החברים - עד כה, כולם גברים - כבולים לחוויה הייחודית של שירות בחדר הסגלגל", מתאר CNN את החוויה היוצאת דופן ששמורה לנשיאים.
ג'ימי קרטר "קבר" לא מעט נשיאים. בחייו ראה הנשיא המנוח 17 נשיאים, עד שמת בגיל מאה והותיר מורשת שנויה במחלוקת.
מה צפוי היום?
במהלך הכינוס בקתדרלה הלאומית בוושינגטון הבירה, צפוי הנשיא ביידן לשאת דברים לזכרו של הנשיא, כך אמרו בסביבתו של ביידן.
בשעת כתיבת שורות אלו, הציבור האמריקני עדיין רשאי לחלוף על פני ארונו של הנשיא קרטר שמוצב בקתדרלה הלאומית בוושינגטון, וזאת עד לשעה 10:00 בבוקר שעון ארה"ב, אז יחל טקס ההלוויה בהשתתפות חמשת הנשיאים כאמור.
לאחר סיום הטקס בוושינגטון, צפוי ארונו של קרטר לחזור עם משפחתו לערש הולדתו במדינת ג'ורג'יה, שם יתקיים טקס הלוויה פרטי של המשפחה והמכרים הקרובים.
לאחר מכן, הציבור יתאסף לאורך מסלול שיירת רכב שתיסע דרך עיר הולדתו של קרטר עד למקום מגוריו, שם הוא ייקבר לצד אשתו המנוחה רוזלין, שמתה בשנה שעברה.
יריבויות עם הנשיאים
למרות ההספדים החמים מצד הנשיאים לשעבר, מסתבר שבחייו, הנשיא קרטר לא היה חבר קרוב של כל החמישה שצפויים להשתתף היום בהלווייתו.
קלינטון ואובמה לדוגמה, מעולם לא פנו לנשיא קרטר לעצות, מחשש שיביעו הזדהות עם הנשיא שלא הצליח להיבחר לקדנציה נוספת.
"כשאובמה זכה בפרס נובל שלו ב-2009, מה שהפתיע במהלך שנתו הראשונה בתפקיד, הוא לא הזכיר את קרטר", אומר CNN. במקום זאת הוא הזכיר את הנשיא קנדי.
קרטר עצמו הודה בראיון לתקשורת האמריקנית שאובמה לא נהג להתייעץ עמו. "למרבה הצער הוא לא פנה אלי", אמר קרטר בגילוי לב.
למרבה ההפתעה, דווקא אובמה שהיה נשיא עוין יחסית לישראל, היה זכור לקרטר כאחד שנמנע מלהתייעץ עימו בגלל המדיניות של "שוויון בין ישראל לפלסטינים שהנהגתי", אמר קרטר.
על ג'ורג' בוש הבן אמר קרטר שזה היה "הממשל הגרוע ביותר בהיסטוריה של ארה"ב", למרות שבהזדמנות אחרת קרטר שיבח את הנשיא בוש לאחר שסיים את כהונתו.
גם עם הנשיא קלינטון היה מתח. למרות שבניגוד לאובמה קלינטון דווקא כן בחר להתייעץ עם קרטר, המתיחות עלתה בזמן שקרטר בחר שלא להעניק את תמיכתו לאשתו של הנשיא, הילארי קלינטון, והעדיף את ברני סנדרס.
ובנוגע לטראמפ, ובכן רק לפני כמה ימים, בעוד הגופה עדיין לא הספיקה להתקרר, טראמפ אמר שקרטר עשה טעות שנתן את תעלת פנמה למדינת פנמה.
"זה חלק רע במורשת קרטר. הוא היה איש טוב. תראה, הוא היה איש טוב. הכרתי אותו קצת והוא היה אדם טוב מאוד, אבל זו הייתה טעות גדולה", אמר טראמפ.
המתח בין חמשת הנשיאים צפוי להיבחן על ידי הציבור, לעיני מצלמות הטלוויזיה הרבות שיבואו לסקר את האירוע ההיסטורי.