במחוז סווידא שבסוריה, נרשם תקדים היסטורי: ב-28 בדצמבר 2024, אישה נבחרה לראשונה לתפקיד המושלת. מוחסינה מחית'אווי, בת 54, בוגרת לימודי כלכלה, תכהן כמושלת המחוז. המינוי, המהווה ניצחון למחאה השקטה שהובילו הדרוזים נגד משטר אסד, ומהווה אתגר משמעותי לשלטון האסלאמיסטי החדש בדמשק.
המינוי של מחיתאווי, אישה מוכשרת ובעלת ניקיון כפיים, מהווה הצהרת כוונות מצד הדרוזים, הדורשים הכרה בזכויותיהם ובכבודם. מחיתאווי, שכיהנה בעבר כראש מחלקת כספים בסווידא, התפטרה מתפקידה במרץ 2023 במחאה על השחיתות השלטונית. היא הפכה לאחת הדמויות הבולטות במחאה, שהתמקדה בהפגנות בכיכר כראמה, ולא נרתעה מאיומי שירותי הביטחון של אסד.
בינואר 2025, ניהלו הדרוזים בסווידא משא ומתן עם הממשלה החדשה בדמשק לגבי מינויה של מחיתאווי כמושלת. המו"מ, בהובלתו של המנהיג הרוחני שייח' חיכמת אל-הג'רי, התמקד בבחירתה של מחיתאווי כמושלת הבאה.
החלטת הדרוזים לבחור במחיתאווי עוררה סערה בממשלה האסלאמיסטית החדשה בדמשק. שבועיים לפני בחירתה של מחית'אווי, טען דובר הממשלה, עוביידה ארנו, כי "מהות האישה וטבעה הביולוגי והפסיכולוגי אינם מתאימים לכל תפקיד", וציין כי ייצוג נשים בתפקידי שרים ופרלמנטריים עדיין נמצא בדיונים. דבריו עוררו ביקורת קשה, שכן אפילו בממשל אסד כיהנו נשים בתפקידי שרות.
בניסיון להרגיע את הרוחות, מינתה הממשלה אישה, עאישה א-דיבס, לתפקיד שרת הנשים. דבריה של א-דיבס עוררו זעם ודאגה כאשר הדגישה את השריעה כעיקרון המנחה של הממשל החדש ודחתה את עקרון החילוניות.
על רקע המתיחות, אישררה הממשלה בדמשק את מינויה של מחיתאווי כמושלת הר הדרוזים, ואף מינתה אישה, מיסא סאברין, לתפקיד נגידת הבנק הלאומי.
מוקדם לדעת האם המינויים הללו משקפים שינוי אמיתי בגישת השלטון האסלאמיסטי לנשים, או שמא מדובר בצעד טקטי בלבד שאל-ג'ולאני, העומד בראש הממשלה, מנסה להציג פנים מתונות כלפי המערב. יש לזכור כי הממשלה הנוכחית היא זמנית רק לאחר עריכת בחירות חדשות, נדע בוודאות מה יעלה בגורלן של נשים בסוריה החדשה.