מבצע נדיר מתקיים בימים אלו ברחובות ג'נין. מזה עשרות שנים שהרשות הפלסטינית נותנת לחמושים להתמקם בעיר ולהקים יחידות לוחמה ללא מפריע. לפני כשבועיים, החלה הרשות הפלסטינית בשליחת לוחמים לרחובות העיר כדי להילחם, במובן הצבאי ביותר, כנגד כוחות הטרור בעיר.
העיתוי אינו מפתיע. הרשות הפלסטינית כבר הצהירה פעמים רבות, בתמיכתה של ארה"ב כי היא מעוניינת לקחת את השליטה על רצועת עזה, דבר שישראל מתנגדת לו מכל וכל.
עד כה, ישראל בראשות נתניהו התנגדה גם לשליטה של הרשות במעבר רפיח שנותר סגור בהחלטה מצרית מאז ההשתלטות של צה"ל.
בכתבה של ה'פוסט' נטען שנתניהו הביע גמישות בנוגע לשליטה זמנית של הרשות הפלסטינית במעבר, ככל הנראה במטרה לקדם עסקת חטופים.
בכתבה תואר בציוריות מה שראו עיני הכתבים בעיר הטרור ג'נין.
"החמושים הלבושים בשחור של מחנה הפליטים ג'נין דהרו דרך סמטאות מלאות ביוב כדי להתחמק מירי שהדהד מסביב. "מהר", האיץ לוחם פלסטיני בעודם מסתתרים מסיורים חמושים ובריקדות מאולתרות. "תיזהר", הזהיר אחר בצומת שבו הונח חומר נפץ מאולתר.
הפעולה לה היו עדים כתבי וושינגטון פוסט ביום שני יכולה הייתה להיות התגובה לפשיטה צבאית ישראלית על העיר הזו בצפון הגדה המערבית, מוקד הדור החדש של מיליטנטיות פלסטינית (...). אבל בשבועיים האחרונים, החמושים של ג'נין נעולים בקרב נדיר ופתוח מול אויב פנימי: הרשות הפלסטינית",
במילים אלו מתאר ה'וושינגטון פוסט את התפנית שמתרחשת בימים אלו בג'נין, מבלי לשכוח לכנות את הטרור הפלסטיני כ"מיליטנטיות".
הרשות הפלסטינית מעוניינת אפוא להוכיח לעולם ולארה"ב בפרט שהיא מסוגלת להילחם בקיני הטרור באזורים שבשליטתה, במטרה שאלו יפעילו לחץ על ישראל שתסכים להעביר את השליטה על עזה לרשות.
המבצע המיוחד של הרשות כונה מבצע ה"הגנה על המולדת", בעוד דובר הכוחות כינה את החמושים "פורעי חוק" ואלה "המפיצים כאוס ואנרכיה ופגיעה בשלום האזרחי", בראיון ל"פוסט".
"כל הפעולות הללו מערערות את עבודתה של הרשות, והקבוצות הללו נותנות לישראל תירוץ ליישם את תוכניותיה בגדה המערבית", חזר הבכיר על הנרטיב בפני הכתב.
הבכיר הפלסטיני אמר ל'פוסט' שעד כה נעצרו כ-25 מבוקשים, מטעני נפץ פורקו או פוצצו, ומספר מחבלים נפצעו בחילופי האש עם הכוחות הפלסטינים. היו גם שלושה הרוגים: חמוש אחד, רוכב אופנוע תמים ונער בן 14.
מאז השבעה באוקטובר, חיסלו כוחות הרשות שלושה עשר מחבלים חמושים, ביחס לישראל שחיסלה 21 חמושים בחודש ספטמבר השנה.
"אנחנו לא רוצים לראות טיפת דם אחת נשפכת", אמר סברי סעידם, חבר הוועד המרכזי של פת"ח, ל"פוסט". "מה שהיינו רוצים להשיג זה מצב של רוגע, לשבת עם פלגים שונים ולהסכים על הדרך קדימה".
למרות המבצע הפלסטיני נגד המחבלים,
"שבועיים לאחר המבצע, חמושים עדיין מסתובבים בחופשיות במחנה ג'נין. יריות נשמעות יום ולילה. סוכנות האו"ם לפליטים פלסטינים השעתה את בתי הספר. עסקים סגורים. בשכונות דמאג' וחוואשין, שנפגעו קשות בפשיטה הישראלית בספטמבר, חלק מהמשפחות נותרו ללא חשמל ומים במשך ימים", מתארים ב'פוסט'.
מתוך הכרה שהמקום האידיאלי עבור חמושים להסתתר בו הוא בית החולים בעיר, החליטו הכוחות הפלסטינים להיכנס לתוך בית החולים כשהם רעולי פנים ולהציב לוחמים על הגגות בסמוך כדי למנוע חדירה של מחבלים.
כתבי הפוסט תיארו ירי מהגג לתוך בית חולים, ככל הנראה לאחר שאותר חמוש במקום.
בעוד הפופולאריות של חמאס רק עולה מיום ליום, הכעס כנגד הרשות הפלסטינית, שנחשב בעיני רבים למשת"פ של ישראל, רק גובר.
החמושים גם הם לא טומנים ידם בצלחת. הפוסט מתאר כי המחבלים החמושים הצליחו לשים את ידיהם על ג'יפים של הצבא המקומי, ופוצצו מכונית תופת ליד תחנת המשטרה בעיר.
בשבוע שעבר התפתחה הפסקת אש בין החמושים לכוחות הרשות, והאחרונה שחררה את גופותיהם של מספר מחבלים, בהם גם של הג'יהאד האסלאמי.
חמאס, הג'יהאד האיסלאמי והחזית העממית לשחרור פלסטין קראו ביום שבת לרשות "לעצור לאלתר את המערכה הביטחונית בג'נין, המשרתת רק את האויב הישראלי".
בעוד הרשות מעוניינת להראות את טלפיה לעולם המערבי כדי לקבל שליטה על עזה, נראה שהעם הפלסטיני לא איתה. "הם מגנים על ארצם", אמרה פלסטינית אחת, אמם של חמושים מקומיים שאחד מהם חוסל על ידי ישראל.