פדיל עבדאללה, דובר בית הדין הפלילי בהאג שוחח היום (ראשון) עם חדשות האו"ם והסביר את ה"היגיון" מאחורי הגשת כתבי האישום נגד נתניהו וגלנט.
חשוב לציין כי ה-ICC אינו חלק מהאו"ם אך קיים שיתוף פעולה בין שני הגופים. הדובר הסביר שבית הדין הפלילי מתערב רק כאשר המדינות עצמן אינן נוקטות בדרכים מספקות כדי לחקור פשעים שבוצעו לכאורה.
"האחריות העיקרית היא על מערכות המשפט הלאומיות", אמר פדיל עבדאללה, דובר ה-ICC, לחדשות האו"ם. "עם זאת, אם אין חקירות אמיתיות או העמדה לדין, אז בית המשפט צריך לחקור ולהעמיד לדין כאשר התנאים המשפטיים מתקיימים. אז זה אומר שלא מספיק שתהיה מערכת משפטית, אלא צריך להוכיח שמערכת המשפט הזו פעילה ביחס לפשעים או לפשעים לכאורה".
דבריו של דובר ה-ICC נועדו להעביר מסר לישראל שאם תחקור את אותם "פשעים" עליהם מצביע בית הדין הפלילי, אזי ניתן יהיה לבטל את הצווים.
בשלב קדם המשפט, ניתן לנאשמים לערער על קבילות ההליך. "זה אפשרי שהמדינה הנוגעת או החשוד המדובר יבקשו מה-ICC להפסיק את ההליכים נגדו", אומר עבדאללה, "אבל זה צריך להתבסס על ראיות לכך שיש חקירות רציניות אמיתיות, ברמה הלאומית, על אותן טענות לכאורה".
בהמשך הדגיש הדובר כי בכל מקרה בית הדין הפלילי לא יקיים משפט בהיעדר חשוד, הוסיף כי לכל חשוד (כולל למוחמד דף י.ג) עומדת חזקת החפות וכי כל מדינה חברה מחויבת לעצור את החשוד במדינה במקרה שינחת בה.