בית הדין הפלילי בהאג אישר היום (חמישי) צווי מעצר כנגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בחשד לפשעי מלחמה, צווים דומים הוצאו גם כנגד בכירי חמאס בהם מוחמד דף, שחמאס טרם הודה במותו.
המשמעות המיידית היא שראש הממשלה ויואב גלנט לא יוכלו לטוס ליעדים המקבלים את הוראותיו של בית הדין הפלילי, כולל רוב המדינות המערביות בעולם - למעט ארה"ב.
במידה וינחתו אחד מהשניים באותן מדינות, תחויבנה הרשויות לבצע את הליך המעצר כנגד האישים הישראלים כדי לקיים את הוראת בית הדין.
במהלך החודשים האחרונים, מאז ביקש התובע קארים חאן צווי מעצר כנגד הבכירים הישראלים, פעלה ישראל בדרכים דיפלומטיות מאחורי הקלעים מול ארה"ב ומדינות נוספות כדי לבטל את הגזירה.
בשבועות האחרונים הודיע בית הדין הפלילי על חקירה כנגד התובע קארים חאן, וישנן הערכות בעולם על קשר בין הפרשייה החדשה כנגד התובע להחלטתו לבקש מבית הדין הפלילי הוצאת צו מעצר כנגד ראש ממשלת ישראל.
כאמור, חשוב לחזור ולהדגיש כי ארה"ב אינה מקבלת את סמכותו של בדין הדין הפלילי ללא קשר לישראל, מאחר ושתי המדינות אינן חתומות על האמנה המקובלת. ממילא, במידה ויטוס ראש הממשלה לוושינגטון הוא אינו צפוי להיות בסכנת מעצר.
צרפת לעומת זאת, לשם הדוגמא, כבר הודיעה כי תקיים את החלטת בית הדין הפלילי אם יוצאו צווי מעצר כנגד הבכירים הישראלים.
בית הדין הפלילי דחה היום את הטענה ואמר כי מאחר ו"מדינת פלסטין" חתומה על האמנה, יש לו סמכות להוציא צווי מעצר גם כנגד ישראלים.
בהחלטתו אמר היום בית הדין הפלילי בהאג כי יש חשש סביר לביצוע פשעי מלחמה על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר.
בית הדין הפלילי אמר היום (חמישי) בהחלטה כי פשעי המלחמה בהן מואשמת ישראל כוללים שימוש בהרעבה ככלי מלחמתי, רצח, רדיפה ו'מעשים לא-אנושיים נוספים'.
בית הדין קבע היום כי קיים חשד סביר לביצוע "פשעים נגד האנושות" ופשעים נוספים כמו מניעת טיפול תרופתי לאזרחי עזה ורצח.